Mračna prošlost Srbina ubijenog u Južnoj Africi: Rođen u Lazarevcu, radio kao električar, hapšen zbog droge

Đorđević je ranjen i u septembru 2017. godine dok je sedeo u svom automobilu na parkingu u Bedfordu

  • 2

Ivan Đorđević (59), zvani Žuća, koji je ove sedmice ubijen u Južnoafričkoj Republici, pre dve decenije hapšen je u Srbiji zbog trgovine drogom.

Đorđević je rodom iz Lazarevca, a nadimak je dobio zbog boje kose. Svojevremeno je radio u Robnoj kući u Lazarevcu, i to kao električar na održavanju objekta.

- Njegove kolege je začudilo kada je uhapšen sa većom količinom droge i pritvoren, jer niko ga nije povezivao sa kriminalnim poslovima. Bio je u pritvoru, a po izlasku mu se gubi trag, otišao je iz Lazarevca i iz Srbije - kaže sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama.

U rodni grad dolazio je povremeno i nije krio da mu je novi dom u Južnoafričkoj Republici. Pričao je da se oženio Južnoafrikankom, i čak je pokazivao fotografije svoje nove kuće.

- Nije otkrivao od čega živi. Međutim, poznanici su sumnjali da njegova zarada nije legalna, i da je možda povezan sa krijumčarenjem droge, oružja, pa čak i dragog kamenja. Posebno ako se zna da je iz Srbije otišao posle hapšenja, pa se verovatno odmah povezao sa našim ljudima u JAR koji su imali udela u sumnjivim poslovima. Činjenica je da je imao novac i da ga sigurno nije zaradio predavanjima na fakultetu, jer je bio zanatlija - navodi naš izvor.

On dodaje da za razliku od većine Srba ubijenih u Južnoafričkoj Republici čija su tela dopremljena u domovinu, Đorđević će verovatno biti sahranjen u JAR, gde mu je porodica.

Đorđević je poslednji srpski državljanin koji je ubijen u vatrenim obračunima u JAR. Na njega su, u utorak, 9. aprila oko 11.30 sati po lokalnom vremenu pucala dvojica maskiranih napadača iz pušaka R4, oružja koje inače koristi tamošnja vojska. U tom momentu Đorđević je bio u svom blindiranom "mercedesu" i krenuo je ka kompleksu Brajanston, gde mu je dom. Napadači su pucali u Đorđevićevo vozilo, ali su se meci odbijali.

Đorđević je, međutim, zaustavio "mercedes", pokušao da pobegne, ali su ga egzekutori sustigli i ubili.

Posle zločina, koji su snimile kamere, pobegli su i nekoliko kilometara dalje zapalili automobil, u kome su, kako su javili mediji u Južnoafričkoj Republici, nađena puška iz koje je, kako se sumnja, pucano na Đorđevića. Kod žrtve su nađena dokumenta i na prezime Lazarević, pa je verovatno imao još lažnih putnih isprava da bi zametnuo svoje kretanje.

Đorđević je ranjen i u septembru 2017. godine dok je sedeo u svom automobilu na parkingu u Bedfordu, predgrađu Johanezburga. Još neidentifikovani napadač koji je sa saučesnikom bio u belom "folksvagenu", pogodio ga je sa četiri metka. Đorđević je zadobio tešku povredu vilice i u bolnici je proveo nekoliko meseci. Policija tada u njegovom automobilu našla veću sumu novca i laptopove, ali nije utvrđeno poreklo para.

Đorđević je, po svemu sudeći, znao ko stoji iza napada, da li na meti suprotstavljene kriminalne grupe iz Srbije ili neke od lokalnih, a možda i internacionalnih bandi.

Ubijen po istom modelu kao i Kulić

I u Darka Kulića, koji je ubijen prošlog jula u Pretoriji, pucano je iz puške R4, a automobil u kome su bili napadači zapaljen je posle zločina. Policija istražuje da li su ove dve likvidacije povezane, ne samo zbog državljanstva žrtava već i zbog upotrebe istog oružja, koje osim vojske poseduju i dobro organizovane kriminalne grupe.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA