≫ 

Najopasniji srpski matorci, kraljevi kokaina: Likvidirali kriminalce za državnu bezbednost, a sad penzionerski žive od šverca droge (FOTO)

Veruje se da su prostali članovi "Grupe Amerika" utočište našli u Crnoj Gori, a zatim i u španskom raju za begunce - Marbelji

  • 0
Španija, kriminal Foto ilustracija: Telegraf/Pixabay/Shutterstock

U akciji Tužilaštva za organizovani kriminal, srpske policije i BIA prošle nedelje uhapšen je Veselin Raičević zvani Meda (57), jedan od bitnijih članova najdugovečnijeg narko-klana poznatog kao "Grupa Amerika“.

I dok su 90-ih godina radili za državnu bezbednost, za koju se pretpostavlja da ih je i oformila za likvidacije beogradskih kriminalaca, ubrzo su se upustili u međunarodni šverc kokaina. Prošle nedelje kad je i bilo poslednje hapšenje članova grupe, prvi put se pominje i šverc heroina.

Poslednji pao: Veselin Raičević Meda Foto: MUP CG

Uhapšeni Veselin Raičević je brat Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, bivšeg vođe ovog klana koji je misteriozno nestao krajem devedesetih.

Foto: Privatna arhiva

Policijski doušnik sa kodnim imenom „Srećko“, ispričao je 2001. godine da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila. Kao osvetu, klan „Amerika“ organizovao je seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Veselin Raičević je i nakon smrti brata ostao, kako je policiji ispričao „Srećko“, „u vrhu (kriminalne) piramide“. U decembru prošle godine osnovao je firmu u Beogradu koja se bavi iznajmljivanjem smeštaja. Pre toga, bio je vlasnik firme „Bet2Win“ koja se bavila poslovima u vezi sa klađenjem. Raičević je vlasnik više nekretnina u Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu, navodi "Krik".

VOJA I MEDA - NASLEDNICI JOCE AMSTERDAMA

Priča o Raičevićima zapravo je priča o usponu ovog klana. Navodno, sve kriminalne aktivnosti, koje je do tada radio Sreten Jocić (Joca Amsterdam), preuzeo je na sebe Vojislav Raičević. On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore.

Prepustio posao braći Raičević: Sreten Jocić, aka Joca Amsterdam Printskrin: B92

Policijska operativna saznanja govore da je Raičević organizator, a u nekim slučajevima i neposredni izvršilac mnogih ubistava u Beogradu.

MILETA MAJK SMILJANIĆ - PENZIONER IZ NJUJORKA

Sa početkom dvehiljaditih, klan je mahom svoju poslovnu mrežu orijentisao na prekookeanski šverc kokaina, a kao vođe figurirali su pre svega Mileta - Majk Miljanić, koji je bio osuđen za šverc kokaina i robijao je u Grčkoj (premda danas živi slobodno u Njujorku).

Mileta - srpski Don Korleone kako ga je Srećko zvao - osim u Grčkoj robijao je i po drugim evropskim zatvorima, poput švajcarskog u koji je dospeo januara 2004. godine zbog prebacivanja 114 kilograma kokaina u Atinu.

Mileta Majk Miljanić (u krugu) stoji iza Ivice Dačića posle požara u crkvi SPC u Njujorku Foto: Tanjug

Penzionerske dane provodi u Njujorku, a poslednji put u javnosti je viđen prošle godine u obilasku pravslavnog hrama Svetog Save, koji je izgoreo u požaru.

ZORAN JAKŠIĆ - ČOVEK SA 49 IMENA

Jedan od istaknutijih članova grupe je i Zoran Jakšić (58), koji je prošle godine u Peruu osuđen na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih kriminalnih grupa.

Hapšenje Zorana Jakšića u Peruu kao vođe šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu Printskrin: Youtube/AnitaMariaNoticiasHD

Jakšića zbog trgovine drogom, ljudi i ubistva traže i vlasti Italije, Argentine i Grčke, koje su Peruu uputile zahtev za ekstradiciju. Uhapšen je nakon što je višegodišnja potera za njim konačno rezultirala privođenjem na granici između Perua i Ekvadora. Pre nekoliko meseci pokušao je bekstvo iz zatvora.

Peruanski mediji su ga tada nazvali „čovek s hiljadu lica“ jer je kod njega pronađeno desetak lažnih pasoša. Istraga je utvrdila da je tokom godina skrivanja po Južnoj Americi koristio čak 46 lažnih identiteta, među kojima je i Nikola Marjanović. Jakšić je u januaru osuđen na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca kokaina morskim putem, ali i preko takozvanih mula. Osim toga, peruanski mediji su naveli da ga je sud proglasio krivim za vođenje internacionalne bande „Amerika“.

Jakšić je pre nekoliko meseci pokušao bekstvo iz zatvora Printskrin: panamericana.pe/pa

Jakšić je do hapšenja koristio ime Lens Korona, ali poznat je i kao Frederik Korona Toroving. Koristio je i brojna druga imena, koja je objavila peruanska policija: Stefan Hrobar, Zoran Jacksic – Rodoyka, Zoran Jaksic Radoyka, Zoran Jaksic, Zorran Jaksic, Zoran Jaksic Radoyka, Zoran Jaksic Rodayka, Zorank Jaksic Rodoyka, Zoran Mihailovic Janic, Zoran Mihailovoc Janic, Zoran Janlovic, Jasic Zoran Mihailovic Jaskic, Joran Janjic, Zoran Mihailovic Janjic, Zoran Mihailovoc, Zoran Miljanic, Zoran Nedovic, Nicola Marjanovic, Miguel Horacio Petrovich, Mario Mirco Tomich, Zoran Yasich, ali i mnoge druge.

Poslednji put u Beogradu je (uprkos poternici) bio nedavno, u februaru 2015. godine. Tada je teško pretučen u jednom prestoničkom klubu, nakon sukoba sa obezbeđenjem.

ŽELJKO MAKSIMOVIĆ MAKA - PUCAO U LEŠEVE NA FAKSU

U Srbiji se nakon emigracije Jakšića najviše govorilo o Željku Maksimoviću Maki - jednom od prvobitnih "Amerikanaca" koji je navodno osnovao i svoj gang koji se takođe bavio prodajom droge.

Željko Maksimović je sin visokog funkcionera nekadašnje vojne kontra-obaveštajne službe i od rane mladosti pravio je probleme. Uhapšen je prvi put sa 16 godina, jer je u mrtvačnici Medicinskog fakulteta pucao u leševe iz očevog pištolja.

Foto: MUP Srbije

Kao tek punoletan upoznao je vlasnike kluba "Amadeus" Željka Ražnatovića Arkana i slikara Dragana Maleševića Tapija. Prvu prijavu policija je napisala protiv Maksimovića 1987, da bi potom usledile mnoge druge za nanošenje teških povreda i pokušaje ubistava.

Maksimović je važio sa saradnika Državne bezbednosti za prljave poslove - ubistva. Ova sumnja je potvrđena kada je 17. marta 1995. ubio policajca Gorana Radulovića (29), overivši ga hicem u glavu, a ranio je njegovog kolegu Dejana Stanimirovića kada su pokušali da ga legitimišu. Posle dva dana je oslobođen.

Imao je i tu "čast" da bude prvi kom je suđeno u novoformiranom Specijalnom sudu 2003. godine, po optužnici koja ga je teretila za osnivanje kriminalne grupe koja je ubila policijskog zvaničnika Boška Buhu 2002. godine. Za ovo delo je pravosnažno oslobođen.

Navodno je poslednji put bio u Beogradu u decembru 2015. godine.

Mnogi viđeniji članovi grupe "Amerika" veruje se da su utočište našli u Crnoj Gori, a zatim i u španskom raju za begunce - Marbelji, odakle i dalje organizuju šverc droge.

VIDEO - Spektakularno hapšenje italijanske policije: Uhapšeno 11 članova ozloglašenog Škaljarskog klana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA