≫ 

Zoran el Serbio: Ekskluzivni dokumenti peruanske policije o uhapšenom vođi Grupe Amerika pod tajnim imenom "Lastavica" (FOTO)

Kako je jedan Srbin za 20 godina organizovao šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, vrednog milione američkih dolara

  • 12

Ekskluzivni dokumenti peruanske specijalne policije o uhapšenom vođi Grupe Amerika Zoranom Jakšićem (57) pod tajnim imenom "Lastavica" otkriveni su ovih dana i pokazuju kako je ovaj Srbin organizovao šverc više tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Kako se navodi u izveštaju, specijalna jedinica peruanske policije za borbu protiv trgovine nakotika DIRANDRO dobila je dojavu da je u novembru 2015. u glavni grad Perua, Limu, stigla sumnjiva osoba, sa ponudom lokalnim narko-bandama da će da finansira i krijumčari na tone kilograma kokaina visoke čistoće na prekookeanskim brodovima i da mu treba grupa saradnika s kojima bi to mogao da organizuje.

Nasmejani Jakšić 2016. godine prilikom hapšenja Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Operativnim radom tada se došlo do prvih informacija da je u pitanju državljanin Bosne i Hercegovine Zoran Jakšić, koji je i ranije bio poznat lokalnoj policiji. U međuvremenu, zahvaljajući međunarodnoj saradnji u borbi protiv šverca narkotika, perualna policija otkriva da Jakšić koji je boravio u Južnoj Americi više godina, ima 30 lažnih identiteta, među kojima je bilo i ime Nikola Marjanović (pasoš koji je prilikom hapšenja imao Zoran Jakšić, prim. aut), da nije državljanin Bosne i Hercegovine, već da je rodom iz Zrenjanina.

Lažni pasoš na ime Nebojše Marjanovića koji je koristio Zoran Jakšić Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Paralelno sa istragom policije, Jakšić u Limi, prema podacima koji su nedavno ispalivali, bira dvojicu lokalnih kriminalaca pod nadimcima Anđeo i Zvuk, koji treba da oforme narko-bandu koja će od plantaža u unutrašnjosti Peruu do određenih luka na Atlantskom okeanu organizovati transport kokaina.

Centar za koordinaciju bio je u Limi, dok su dva mesta u unutrašnjosti zemlje - Vraem i Pičiz-Palkaz bili centri za proizvodnju kokaina odakle se droga drumskim i vazdušnim putem prebacivala do pomorskih luka.

Narko-kartel koji je u Peruu organizovao Zoran Jakšić Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Policija je otkrila da je za prenos kokaina na prekookeanske brodove, Jakšić uposlio bračni par Danila i Karmen Pantoju koji su bili veza sa glavnim inostranim partnerom koji bio preuzeo drogu kad stigne do obala Evrope.

Kako se navodi u izveštaju peruanske policije, dvojica kriminalaca pod nadimcima Anđeo i Zvuk, oformili su u unutrašnjosti Perua, takozvani porodični klan koji bi osiguravao i pratio put kokaina unutar Perua. Izabrali su trojicu braće porodice Rohas - Fidela, Beta i Emilija, dok im je u pronalasku mula pomagala sestra Faustina.

Jakšić sa jednim od uhapšenih članova bande Foto: Ministerio del interior - Dirandro

U samom vrhu piramide, pored pomenitih osoba, Jakšić je imao i nekolicinu Peruanaca koji su strancima "oglašavali" da je droga spremna za isporuku, kao i osobu koja je bila zadužena za prenos novca od isporučenog kokaina.

Od aprila 2016. Jakšić, kako bi bio što manje uočljiv agentima peruanske policije, odlazi u mesto Tumbes na granici sa Ekvadorom. To mesto je izabrao i kako bi lakše pobegao ukoliko krene akcija hapšenja. Međutim, tu ga je i hapšenje zateklo. Nije stigao da pobegne u susedni Ekvador.

Peruanska policija došla je do dokumenata koji su joj pomogli da bude otkriveno i zaplenjeno 854 kilograma kokaina.

- Posle njegovog pada, obaveštajci su uspeli da uđu u trag i pohapse sve saradnike ove zloglasne kriminalne organizacije. Utvrđeno je i da je klan vrlo dobro prikrivao tragove, pa je tako Zoran Jakšić za razgovore uvek koristio telefonske govornice, a ne mobilni telefon. Osim toga, nikada nije imao stalnu adresu, već je uvek boravio u hotelima.

Uhapšeni članovi narko-bande koji su pohapšeni zajedno sa Zoranom Jakšićem Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Dok je boravio u pritvoru Jakšić je organizovao i sastanke sa „saradnicima“ koji još nisu uhapšeni. Posle susreta, koji je bio dogovoren sa policijom, u njegovoj ćeliji pronađeni su pisani tragovi kriminalnih dela, zahvaljujući kojima je policija zadala konačni udarac Jakšićevoj narko-bandi.

Zaplenjena droga u akciji "Lastavica" Foto: Ministerio del interior - Dirandro

U dokumentima se navodi da je vođa Grupe Amerika prilikom hapšenja pokušao da proturi lažna dokumenta na ime Lens Korona, međutim, ubrzo je utvrđeno da je reč o zloglasnom srpskom kriminalcu za kojim je tragalo šest država.

Vozila koja su korišćena za šverc kokaina Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Poternice su raspisale Nemačka, Grčka, Argentina, Australija, SAD, kao i Bosna i Hercegovina. Godinama je uspešno, s lažnim imenima i pasošima, putovao po Americi i Karibima, a kako ne bi bio otkriven, često je menjao i lični opis.

Hapšenje Zorana Jakšića u mestu Tumbes na granici Perua i Ekvadora Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Budući da je reč o opasnom kriminalcu, Jakšića su u pritvor sproveli pripadnici policije naoružani dugim cevima, a u akciji hapšenja učestvovala je i američka DEA. Zbog opasnosti da bi mogao da pokuša da pobegne tokom transporta, Zrenjaninac je bio okovan lancima.

Sva imena koje je poslednjih 20 godina koristio Jakšić Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Policija je hapšenje, kao i sprovođenje, po uobičajenoj proceduri, snimala kamerama. Interesantan je snimak na kom se vidi kako Zoran Jakšić hoda glave pognute gotovo do kolena, kako mu se ne bi videlo lice. Policajci su pokušavali da ga isprave, ali on se tokom sprovođenja uspešno opirao tome.

Otisci prstiju iz policijskog dosijea prilikom prvog hapšenja Jakšića u Peruu 1998. godine Foto: Ministerio del interior - Dirandro

Jakšić je pred peruanskim sudom u Limi 2017. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju deluje još od devedesetih godina. Sudsko veće je konkretno Jakšića osudilo za zločin šverca nakotika počinjen protiv peruanske države, a pored zatvorske kazne, moraće da plati i novčanu kaznu.

Jakšić na izricanju presude u Limi 2017. godine Foto: Poder Judical del Peru

U obrazloženju presude, sudije su navele da postoji dovoljno dokaza za krivicu optuženog, kao što je zaplenjena droga i veze sa kriminalnim organizacijama.  Jakšić se inače u Peruu predstavljao kao izvođač građevinskih radova, sa platom od 3.000 dolara, koji je navodno u Peruu na odmoru.

Jakšić se nalazio u posebnom delu sudnice sa rešetkama kako bi se sprečilo njegovo bekstvo Foto: Poder Judical del Peru

NEUSPEŠAN BEG IZ ZATVORA

Vođa kraka Grupe Amerika pokušao je ove godine, u februaru da pobegne iz zatvora, kroz bolnicu glumeći bolesnika, ali su zatvorski čuvari osujetili njegov plan.

Jakšić je pre dve godine lično platio i organizovao da njegova desna ruka Horhe Medina Gavilan iz zatvora u Peru pobegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće. Medina je pristao da bude jedan od glavnih svedoka u procesu protiv Jakšića. Medina je pre svedočenja pobegao, pa se veruje da je Jakšić finansirao ovaj beg. Jakšić je posle prebačen u samicu. Onemogućeni su mu svi kontakti s drugim osobama. Povećan je broj stražara koji se brinu o njegovoj bezbednosti.

I dalje je u zatvoru.

VIDEO: Dva Srbina u rumunskom zatvoru zbog učešća u međunarodnom švercu narkotika

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bravo

    21. april 2019 | 14:34

    Ovo je sposoban čovek reči hvale za njega kako je uspeo u tome znajući kako je surov taj svet i kakva je konkurencija

  • Salijeri

    21. april 2019 | 14:00

    Divan neki svet. Uspešni ovi nasi ljudi po svetu. To su plodovi godina uloženih u obrazovanje, i stabilan sistem. O porodičnim, moralnim vrednostima da ne govorim. Samo napred Srbijo.

  • Ujka Zitko PFK

    21. april 2019 | 14:19

    I ovaj gilipter radi za albance.Sluzi kao potrcko albancima za prljave poslove.Razumes?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA