≫ 

Novak je jedina žrtva zemunskog klana zbog čije se smrti Dušan Spasojević kajao: Išao je čak da mu zapali sveću, grizla ga je savest

"Zemunci su kidnapovali Novaka, a Dušan ga je ispitivao. Uhvatio ga je za vrat i tresao, davio ga je. Udario ga je pištoljem po glavi, nastao je pakao"

  • 2

Optuženi Nikola Bajić izjavio je da su Novaka Stevanića 1997. godine otela trojica policajaca PS Zemun i predala ga Dušanu Spasojeviću, koji ga je mučio dok nije priznao gde njegovi roditelji čuvaju novac.

- Novak Stevanić (22) ubio se u aprilu 1998, jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega vršili Dušan Spasojević, članovi "zemunskog klana" i policajci. Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao: "Išao sam, zapalio sam mu sveću". Grizla ga je savest.

Ovo je danas pred Višim sudom u Beogradu rekao bivši pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić, kojem je juče počelo suđenje zbog sumnje da je sa tada aktivnim policajcima učestvovao u prvoj otmici klana. Stevanića su, kako je potvrdio, 1997. godine na ulici otela trojica policajaca i predala ga vođi "zemunskog klana", Dušanu Spasojeviću Šiptaru.

- Kriv sam. Ne želim nikoga da uvalim, ali ni da pomognem. Čitavu noć čuvao sam Novaka u garaži. Sećam se da je to bilo kada je poginula princeza Dajana - rekao je Bajić.

On je potvrdio da su Novaka službenim vozilom presreli optuženi, tada policajci PS Zemun, Milan Radukić, Saša Đajić i Zoran Vukojević Vuk. Pokazali su mu legitimacije, vezali ga i ugurali u "golf 2", za čijim je volanom bio pripadnik "zemunaca", optuženi Goran Ristić, a u autu je bio Spasojević. Odvezli su ga u garažu na Novom Beogradu, u kojoj su imali štek-stan.

Foto: Profimedia/Alamy

- Bio je skroz uvezan. Dušan ga je pitao gde su pare, ponavljao je da ne zna. Uhvatio ga je za vrat i tresao, davio ga je. Udario ga je pištoljem po glavi, nastao je pakao i Novak je rekao: "Stani!" Opisao je gde su u stanu njegovi roditelji čuvali sef - rekao je on i dodao da je pokojni vođa klana, koji je ubijen u akciji "Sablja", odjurio u stan, a njega ostavio da čuva mladića u garaži, u kojoj je bilo 45 stepeni.

- Masku sa lica nisam smeo da mu skinem. To su bile novine oblepljene selotejpom, ruke su mu bile vezane. Meni nije bilo dobro, a zamislite tek njemu. Ujutru je došao Dušan, mislio je da Novaka pusti tek uveče, ali sam mu rekao da neće preživeti i tada je dozvolio da ga odvedemo Mile Luković i ja. Ostavili smo ga na Savskom nasipu, kao na filmovima. Luković mu je rekao da se okrene i da broji dok ne odemo - ispričao je optuženi.

Objasnio je da je Spasojević rekao da je razočaran, jer je dojava bila da će naći pola miliona ili milion maraka, a da su našli samo 50.000 i 4,5 kilograma zlata.

- Rekao mi je: "Dao sam sve džukelama Radukiću i Vuku" - izneo je teške optužbe na račun penzionisanog policajca i Vukojevića, koji je ubijen pošto je postao svedok-saradnik.

Policajac o Spasojeviću: Bio je policijski doušnik do smrti!

Milan Radukić, penzionisani policajac PS Zemun, juče je pred sudom negirao navode optužnice tvrdeći da ga je Bajić lažno optužio. Naveo je da u krivičnom delu nije učestvovao, već da je, po nalogu pretpostavljenih, primio Novaka i njegovog oca.

- Nisam učestvovao u tome, niti sam imao saznanja da je Dušan Spasojević to uradio. Spasojević je postao moj saradnik 1995. ili 1996, posle zaplene 1.250 grama heroina, davao mi je informacije. Do smrti mi je bio saradnik, iako je 2000, kada je došla nova vlast, on došao do samog vrha vlasti. Tada su počele i otmice - rekao je juče Radukić iznoseći odbranu.

VIDEO: Hapšenje vođe kavačkog klana u Češkoj

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brba

    19. april 2019 | 14:39

    Bolid je nasao samo 50.000 evra i 4,5 kg zlata a receno mu je da ima izmedju 500.000 do milion?!Njemu za taj silan rad nije bilo dovoljno 350.000-400.000 evra koliko je vredeo taj plen nego se zalio?I trebao je da zavrsi kako i jeste...

  • Bob 20 04 2019

    20. april 2019 | 21:35

    Kako je radijo tako je završijo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA