≫ 

Član Alkatraza pravosnažno oslobođen za ubistvo Ivana Perovića zbog nedostatka dokaza! (FOTO)

Milan Krasić je oslobođen optužbe za ubistvo koju je donelo drugostepeno veće Apelacionog suda

  • 17
Milan Krasić; Foto: Facebook/Milan Krasic

Navijaču Partizana i članu navijačke grupe Alkatraz, Milanu Krasiću (31), odlukom trećestepenog veća Apelacionog suda u Beogradu ukinuta je presuda za ubistvo Ivana Perovića i on je pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Krasić je bio optužen da je 22. oktobra 2011. godine posle sukoba na Novom Beogradu učestvovao u ubistvu navijača Partizana, koji je bio u grupi Zabranjeni, Ivana Perovića i doveo u opasnost život Đorđa Stanojevića, koji je bio s njim i koji je ranjen u levu potkolenicu.

Drugostepanom presudom iz juna 2018. godine Krasić je osuđen na 14 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Odlukom trećestepenog veća Apelacionog suda Krasiću je preinačena ta presuda istog suda, a kao razlog je naveden nedostatak dokaza.

Podsetimo i u prvostepenoj presudi Višeg suda iz juna 2016. godine Krasić je oslobođen optužbi, kao i sada u pravosnažnoj presudi.

Zastava grupe Alkatraz, kojoj je pripadao Krasić; Printskrin: Youtube/GROBARI.NET

U obrazloženju oslobađajuće presude, koja je danas objavljena na sajtu suda, ističe se da je "svaka sumnja da je Krasić izvršio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu ostala na nivou indicija".

- Veće Apelacionog suda u Beogradu, koje je odlučivalo u trećem stepenu, je, nakon održanog pretresa, 20. marta 2019. godine donelo presudu Kž3 22/18 kojom je preinačilo drugostepenu presudu i okrivljenog Milana Krasića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1, tačka 3. KZ - navodi se na sajtu Apelacionog suda.

U presudi se dalje opisuje optužba na račun Krasića i NN lica koji su optuženi za saučesništvo u ubistvu Ivana Perovića i ranjavanju Đorđa Stanojevića.

Milan Krasić i Ivan Perović; Foto: A. Nalbantjan/Facebook/Milan Krasic/Youtube/StreetfightingCrew1

- Optužnicom Višeg javnog tužioca u Beogradu okr. Milanu Krasiću je stavljeno na teret da je 22. oktobra 2011. godine u Beogradu, po prethodnom dogovoru zajedno sa NN licima, lišio života Ivana Perovića i doveo u opasnost život Đorđa Stanojevića, tako što je iz automobila kojim je upravljalo NN lice, kroz suvozačev otvoren prozor najpre upitao oštećene koji su se tu nalazili, zajedno sa D.R. i J.K, „Šta radite?“, nakon čega se potom otvorilo i zadnje staklo prozora iza suvozača, gde su sedela dva NN lica, nakon čega se okr. Krasić sa mesta suvozača i NN lice koje se nalazilo na sedištu iza njega, otvorili vatru iz NN vatrenih oružja i ispalili više projektila, kojom prilikom su pogođeni Ivan Perović i Đorđe Stanojević, koji su zadobili povrede, i to Ivan Perović tešku i po život opasnu povredu, koja se i pored brze i adekvatne hiruške intevencije završila smrtnim ishodom na Urgentnom centru, dok je oštećeni Đorđe Stanojević zadobio prostrelinu leve potkolenice sa ulaznom ranom sa zadnje spoljašnje i izalaznom sa zadnje unutrašnje strane i donje trećine potkolenice - navodi se na sajtu Apelacionog suda, gde je zatim obrazložena odluka trećeg stepena.

Ivan Perović; Foto: Telegraf

- Veće koje je odlučivalo u trećem stepenu ne prihvata zaključak drugostepenog suda, već nalazi da nema dokaza da je između okrivljenih postojao raniji dogovor, jer u tom slučaju svako od njih je trebalo da ima određenu ulogu i radnju kojom bi doprineo izvršenju krivičnog dela, a jedino što je utvrđeno je da se okrivljeni sa suvozačevog sedišta obratio oštećenima rečima „Šta radite?“, a što ne može biti doprinos izvršenju krivičnog dela.

- Nelogično je da ako je postojao plan, da se okrivljeni obratio navedenim rečima njima četvorici i da on od svih u kolima sam sebe izlaže mogućem prepoznavanju od strane svedoka i oštećenih jer su svi oni bili u neposrednoj blizini kola sa druge strane. U toku postupka je i iz iskaza svedoka dokazano da Krasić nikada ranije nije imao sukobe sa njima, niti se poznavao sa njima, a posebno se te večeri nije sukobljavao sa njima.

- Takođe, svedoci su naveli da nisu primetili da ih je neko pratio kad su izašli iz kafane. Ovo posebno jer je drugostepenom presudom potvrđena oslobađajuća presuda prvostepenog suda u odnosu na okrivljenog Marka Isakovića i Vladimira Maljkovića, pa samim tim nivo sumnje u odnosu na okrivljenog Krasića i postojanje dogovora između okrivljenih je, po oceni veća koje je odlučivalo u trećem stepenu, smanjen, pri čemu ni iz iskaza saslušanih svedoka i veštaka pred drugostepenim sudom nisu potvrđene činjenice za koje je ovaj okrivljeni optužen, a nema drugih dokaza da se okrivljeni Krasić prethodno dogovorio sa NN licima da izvrše krivično delo teško ubistvo.

- Dakle, svaka sumnja da je okr. Krasić izvršio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu je ostala na nivou indicija, a kako sud donosi presudu samo na osnovu činjenica u čiju je izvesnost uveren, to je veće Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu primenom načela in dubio pro reo, okrivljenog oslobodilo od optužbe za izvršenje ovog krivičnog dela - zaključuje se u presudi Apelacionog suda.

Transparent u čast Ivana Perovića; Foto: Arena sport

Podsetimo, Ivan Perović je ubijen 2011. godine na Novom Beogradu nakon što je upucan od strane grupe navijača za koje se sumnja da su pripadnici grupe Alkatraz. Perović je bio član grupe Zabranjeni, frakcije koja se odvojila od Grobara sa Juga na leto 2011. godine. Bili su nepoželjni na mnogim stadionima, ali su se aktivno bavili svim navijačkim aktivnostima, išli su na sva gostovanja, na utakmice ženskog košarkaškog kluba, marketinški su se aktivirali i navijačkim žargonom "akcijali" su protivničke navijače i širili svoju navijačku bazu. Mesecima su na ulici vodili pravi rat sa Alkatrazima, često su "radili" noževi na obe strane, a na kraju se desio i kobni 22. oktobar kada je ubijen Ivan Perović.

Njegovo ime i dan danas se skandira na stadionu Partizana, a grupa Zabranjeni i dalje je aktivna, posebno na derbijima, gde uvek zauzimaju prostor između Juga i istoka, odvojeno od ostalih frakcija Grobara - onih koji su na Jugu i onih koji sebe zovu "Partizanovci" i koji su okupljeni oko Miloša Radisavljevića Kimija, upravo bivšeg vođe Alkatraza.

VIDEO: Kako izgleda kada tri frakcije Grobara bodre Partizan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ok

    25. april 2019 | 20:48

    znaci niko nije kriv? Sam je pucao? Ok! Toliko od sudija! Mene zanima samo jedno-Koliko je kostao zivot Ivana? Jer za ovakve oslobadjajuce presude je moralo da se isfinansira minimun trosoban stan advokatu i sudiji!!!

  • DLZ

    25. april 2019 | 17:31

    Deca u ovakvom sistemu nema sanse da ostanu ovde da zive.Svi navijaci za ubistva su oslobodjeni...Ili policija ili pravosudje ne rade dobro svoj posao ili ih drzavni vrh stiti.U svskom slucaju pametni pakuju kofere iz ove zemje.

  • Đorđe

    25. april 2019 | 17:08

    Poruka je jasna, bežite deco što dalje od ove zemlje. Dođite samo neki put na praznik ili odmor da vas želja mine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA