≫ 

Preokret na suđenju za tragediju na pruzi kod Niša: Nije kriv samo vozač autobusa - mašinovođa je reagovao prekasno!

Do tragedije je došlo i zbog propusta u obezbeđivanju putnog prevoza na kojem je došlo do tragedije

  • 20

Saobraćajnoj nesreći u Donjem Međurovu koja se dogodila 21. decembra prošle godine čiji je epilog sedmoro mrtvih i 29 povređenih ljudi, osim Milana Zdravkovića (31) vozača autobusa “Nišekspresa” kojem se sudi za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, doprineo je i mašinovođa voza sa kojim se sudario Vladica Rakić, ali i propusti u obezbeđivanju putnog prelaza na kojem je došlo do tragedije – saopštio je na danas pred Višim sudom u Nišu veštak saobraćajno tehničke struke Dragan Marković.

Marković nije doveo u pitanje Zdravkovićevu krivicu za udes, ali je ukazao da bez obzira što mašinovođa nije obuhvaćen optužnicom, kao veštak smatra da postoji i njegova odgovornost.

Niš, voz, nesreća

Vozaču autobusa se sudi za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Na osnovu video-zapisa ustanovio sam da vozač autobusa nije zaustavio autobus kod znaka "Stop" i Andrijinog krsta već je nastavio da se kreće brzinom od 10 kilometara na čas i nije pogledao ni levo ni desno kada je došao do putnog prelaza.

Voz se kretao brzinom od 68 kilometara na sat, mašinovođa je počeo da koči na udaljenosti od 27 metara, a prvi put je koristio sirenu na 17 metara pre sudara, u trenutku kada je autobus bio na sredini pružnog prelaza. Po mom mišljenju, i mašinovođa je svojim neblagovremenim radnjama doprineo udesu, pre svega kasnim zvučnim signalom, a moguće je da bi ranijim kočenjem posledice sudara bile manje - objasnio je Marković.

On je istakao da je putni prelaz na kojem je došlo do nesreće bio nebezbedan.

Niš, voz, nesreća

Pružni prelaz bio nebezbedan, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Da vozač ne bi oštetio vozilo i da ne bi bilo smetnji po putnike on je morao da vozi sporije. Da je prelaz bio odgovarajući, autobus bi brže prešao prugu. Takođe, u konkretnom slučaju postoje propusti i u saobraćajnoj signalizaciji i obezbeđivanju adekvatne preglednosti pruge – kazao je Marković.

Veštaka je podržao i Srećko Kocić, otac šesnaestogodišnje Marijane, jedne od žrtava nesreće pozvavši se na svoje dvodecenijsko iskustvo rada na železnici.

- Na pružnom prelazu voz mora da se kreće brzinom od najviše od 20 kilometara na sat i mašinovođa je dužan da tri puta pusti sirenu. Treba da odgovaraju svi koji su krivi za smrt mog deteta – rekao je očajni otac.

Mašinovođa je u svom svedočenju odbacio odgovornost za nesreću. On je kazao da je pustio sirenu, te da je kočio čim je video autobus. Kazao je da je dugo bio pod psihijatrijskom terapijom zbog preživljenog šoka, te da od dana nesreće više nije seo za upravljač lokomotive.

Niš, voz, nesreća

Sedam osoba poginulo u sudaru voza i autobusa, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Rodbinu žrtava potreslo je emitovanje video zapisa sa kamere u autobusu koji je registrovao poslednje trenutke poginulih ljudi. Posebno su bili potrešeni Dragan Janković, suprug stradale Nataše kada je ugledao kako ulazi u autobus neposredno pre pogibije.

- Eno je Nataša – kroz suze je kazao Dragan.

Njegov sin Petar uhvatio se za glavu i počeo da grca dozivajući majku. Očajni čovek jedva ga je smirio i pokušao da ga izvede iz sudnice, ali je dečak skupio snagu i ostao u sali očekujući pravdu za svoju majku.

Niš, voz, nesreća

U sudaru je povređeno 29 osoba, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći na licu mesta stradali su petnaestogodišnji Aleksa Dimitrijević iz Novog Sela, Danijela Stanković (48) iz Čokota i njen komšija Bogomir Lazić (75). Istog dana u bolnici teškim povredama podlegle su Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), takođe iz ovog niškog sela.

Osam dana nakon nesreće bitku za život izgubila je Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova, a 2. januara u bolnici je preminuo i Vlastimir Đorđević (65) iz istog mesta. Zbog teških povreda i dalje se leče šesnaestogodišnji Marko Lazarević i njegova vršnjakinja Lena Ilić.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    16. maj 2019 | 17:33

    A rampe gde su vam rampe bre.halo ministri zeleznice vas pitamo??

  • SUZA

    16. maj 2019 | 16:40

    NISU KRIVI NI JEDAN. KRIVO JE RUKOVODSTVO ZELEZNICE! GDE JE R A M P A GOSPODO??? Kada ce rukovodioci snositi odgovornost zajedno sa ministrom za saobracaj? Zasto primate plate i uzivate privilegije dok narod gine????

  • Djox

    16. maj 2019 | 17:31

    Ma samo pogledajte ciji su autobusi,sve ce vam biti jasno...jos ce putnici biti krivi.....BANANA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA