≫ 

Zašto zabrana prilaska nije sprečila Gorana da ubije Mirjanu i kako ga je trebalo kazniti?

Ako počinioca zabrana prilaska ne sprečava da počini krivično delo, šta bi to onda moglo da bude?

  • 65

Zabrana mere prilaska i komunikacije sa suprugom bila je uveliko izrečena Goranu Jankoviću (36), kada je jutros, kako se sumnja, ubio svoju ženu Mirjanu Janković (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić u porodičnoj kući u Novom Sadu.

Pre dve nedelje Mirjana je prijavila nasilje u porodici, nezvanično saznaje Telegraf, otišla od kuće, dok je Goran dobio zabranu prilaska. Njena smrt ponovo je u javnosti postavila pitanje koliko je ova mera efikasna, odnosno u kojoj meri zabrana prilaska može da deluje preventivno.

Gorna Janković, Novi Sad Osumnjičeni Goran Janković Foto: Facebook

- Ne možete da kafetinom lečite kancer. Što se tiče ove izrečene mere, još jednom se pokazuje da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne daje uvek odgovarajuće efekte. Današnji događaj jeste jedan tragičan i nepojmljiv događaj, ali samim tim što se desio, on govori u prilog zagovornicima teze da je kazna doživotnog zatvora adekvatna - kaže za Telegraf.rs advokat Ivan Simić.

Kako objašnjava, po njemu, prava prevencija može biti samo svest kod potencijalni počinilaca da se za zločin dobija teška kazna.

- Moj stav je osnov prevencije može biti samo svest i shvatanje počinilaca krivičnih dela da će biti adekvatno i rigorozno kažnjeni, ako to delo počine. Mera zabrane prilaska možda može biti adekvatna u nekim slučajevima, ali današnji tragični događaj apsolutno govori u prilog tezi da za najteže oblike krivičnih dela, koja su u vezi sa partnerskim odnosima, odnosno sa nasiljem u porodici, moraju biti izrečene drastične zatvorske kazne - objašnjva on.

Advokat Ivan Simić Advokat Ivan Simić Foto: Privatna arhiva

Kako napominje, zabrana od mesec dana prilaska, kakvu je Janković imao, donosi se kada najpre policijski službenik izađe na lice mesta. On izriče tzv. hitnu meru u trajanju od 48 sati.

- Mera zabrane prilaska je verovatno doneta u parničnom postupku. Ukoliko je određena od strane policijskih službenika u sadejstvu sa drugim organima zaduženim za sprovođene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ona je trajala mesec dana sa mogućnošću da bude produžena. Ukoliko je doneta u krivičnom postupku, zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici, ona je mogla trajati i duže - objašnjava advokat Radiša Roskić.

Da je Janković samo prišao supruzi jutros, to bi ga kršnje automatski odvelo u zatvor na do 60 dana.

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije nimalo naivan, ali po meni alternativa bi bila i da se povećaju zatvorske kazne, pa i da svako ubistvo koje je u vezi sa porodičnim odnosima bude okarakterisano kao teško ubistvo. Ne znam koliko je ovaj Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao rezultata. Upravo je uvođenje doživotne kazne posledica izostanka efekata Zakona o sprečavanju nasilja u porodici - kaže Simić.

Kako kaže, ubica mora da bude kažnjen efektivnom krivičnom sankcijom.

- Ovde imam delo trostrukog ubistva i doživotna kazna bi bila adekvatna, jer su posledice toliko teške, i po žrtve, i po samo društvo. Jedno društvo u kome se desi trostruko ubistvo traži i zahteva odgovor na takav oblik protivpravnog i društveno-neprihvatljivog ponašanja. S tim u vezi, mere zabrane prilaska nisu efikasno i adekvatno sredstvo da bi se sprovela prevencija protiv ovako teških krivičnih dela.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorule

    24. maj 2019 | 19:54

    I šta sad treba država i narod kao poreski obveznici da nekoga doživotno hrani i izdržava? Smrtna kazna je opet preblaga kazna. A zlikovcima ne ostavlja vreme da ispaštaju ili da se možda pokaju ako postanu svesni svoga nedela. Najbolje bi bilo ovakve monstrume zatvoriti u kamenolom ili rudnik da rintaju po ceo dan i noć. A kakandzijati ih bičem kada zastanu ili zabušavaju. Neka krvavo radeći razmišljaju o onome što su učinili.

  • Preventiva

    24. maj 2019 | 19:45

    Umesto da sav novac od naroda ide na stranačka zapošljavanja, jedan deo izdvojiti za veći broj sigurnih kuća da kad žena prijavi nasilje, ukoliko smatra da joj je život ugrožen, ima gde da se skloni. Muža odvesti kod psihijatra na procenu. Inače, ne vredi lečiti posledice, nego treba raditi na reformi društva, počev od vrtića i škola. Vratiti autoritet prosvetnim radnicima, a ne omalovažavati ih i ucenjivati. Vaspitači i nastavnici mogu da pomognu kad roditelji zakažu, ali ne kad su u ovakvoj situaciji gde ih ponižavaju i gde su vezanih ruku, pa učenici i u školi rade šta hoće. Omogućiti lakši pristup pedagizima i psiholozima, edukovati roditelje i pomoći im, oni su takođe u teškoj situaciji danas. Kontrolisati šta se prikazuje na televiziji, ako neko dete svakoga dana gleda učesnike rijalitija kako prolaze nekažnjeno za nasilje, sutra će lako usvojiti takav model ponašanja.

  • EvoneznamBogumi...

    24. maj 2019 | 21:02

    Podhitno krivicno da se gone osobe koje su odgovorne za njegovo oslobadjanje!!! Oni koji su doneli odluku da ovakav monstrum ostane na slobodi, moraju debelo da odgovaraju!!! Nikog od nas ne zanimaju objasnjenja!!! Sutra necemo moci ulicom mirno da hodamo, jer ce zbog ovakvog sudstva svi monstrumi mirno setati ulicama!!!! Sram vas bilo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA