≫ 

U toku je rat klanova migranata u Beogradu, oni su kao "albanska mafija": Krijumčare svoje ljude, diluju drogu, imaju "bosove" i spremaju osvetu!

Svi su iz Avganistana, imaju između 20 i 30 godina, ali se namerno predstavljaju kao maloletna lica

  • 53
Migranti, klanovi, droga

Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Za samo jedan dan u Beogradu su se desila dva brutalna ubistva migranata. Pozadina ovih zločina otkriva i strašnu istinu o kriminalu koji već neko vreme "cveta" u Srbiji. Reč je o krijumčarskim klanovima migranata iz Avganistana koji svoje sunarodnike za veliki novac švercuju preko hrvatske i bosanske granice, saznaje Telegraf.rs.

Mubarez Pantazai (17), čije je iskasapljeno telo sinoć pronađeno nedaleko od prihvatnog centra u Krnjači, upravo je jedan od migranata koji je upleten u krijumčarsku mrežu.

Sumnja se da je Mubarez sa pripadnicima svog klana u sredu uveče, u centru Beograda, ubio Kamran Kana (21), takođe poznatog krijumčara. Nakon toga su pripadnici Kanovog klana rešili da osvete njegovu smrt. Pronašli su Mubareza i izboli ga svuda po telu čak 24 puta.

- Nema gde ga nisu sekli. Imao je ubode po glavi, rukama, nogama, stomaku. Bio je istranžiran - priča sagovornik upućen u zločin.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu potvrdili su da je Mubarez Pantazai osumnjičen da je bio saizvršilac u ubistvu Kamrana Kana. Ono što zabrinjava je da su ova dva ubistva samo produbila sukobe među krijumčarskim klanovima migranata i što se strahuje da je ovo tek zahuktavanje njihovog rata.

IMAJU TAČNO ODREĐENU HIJERARHIJU I SVOG "BOSA"

Migrant

Iskasapljeno telo Mubareza, Foto: Telegraf

S obzirom na to da se dva klana po pravilu ne nalaze u istom kampu (kao što je i u ovom slučaju jedan bio iz Krnjače, a drugi iz Obrenovca), oni se susreću i sukobljavaju direktno na ulicama Beograda.

- Do pre dve godine krijumčarski klanovi formirali su se i unutar istog kampa. Tada su se u kampovima dešavale i po tri tuče dnevno. Otkako u svakom kampu postoji zaseban klan, oni svoje sukobe rešavaju na ulici. Imaju jasno određenu hijerarhiju. Imaju svog "bosa" koji je glavni, koji se za sve pita i kome pripada najveći deo profita - objašnjava izvor Telegrafa.rs.

Kako kaže, skoro svi krijumčari su iz Avganistana i imaju između 20 i 30 godina. Ono što je zanimljivo je da se namerno predstavljaju kao maloletna lica i tako se ograđuju od bilo kakve pravne odgovornosti.

UPLETENI SA SRPSKIM KRIMINALCIMA 

migranti, sad, amerika

Koriste očaj porodica koje godinu dana čekaju da pređu mađarsku granicu, Foto: Tanjug/AP

- Kako migranti inače nemaju nikakva dokumenta, samo izjavom dokazuju koliko imaju godina. Krijumčari to koriste i uvek tvrde da imaju 16 ili 17 godina, jer kao maloletna lica nemaju pravnu odgovornost. Koriste očaj porodica koje i po godinu dana čekaju da pređu mađarsku granicu, pa ima za nekoliko hiljada evra nude da ih ilegalno prevedu preko hrvatske ili bosanske granice - priča naš sagovornik.

Pored krijumčarenja, dodaje naš izvor, bave se i dilovanjem droge i sarađuju sa srpskim kriminalnim grupama.

- Otkako se rat između krijumčarskih klanova zahuktao, velike su šanse da sledeća žrtva bude i neko naš, neko ko sarađuje sa njima na "poslovima" krijumčarenja i dilovanja droge - zaključuje izvor našeg portala.

KLANOVI OSNOVANI PO PRINCIPU PLEMENA

Zlatko Nikolić

Zlatko Nikolić, Printskrin: Youtube/Happy Tv

Čitav Avganistan zasnovan je na principu na plemena i klanova, a ovo su grupe koje su se po istom pravilu izdvojile u krimi svetu, napominje kriminolog Zlatko Nikolić.

- Njihovo funkcionisanje slično je kao kod albanske mafije koja ima najjače međusobne relacije u odnosu na spoljni svet. Njihove vrednosti se zasnivaju na lojalnosti prema rođacima, saplemenicima, a kad je novac u pitanju, stvari se samo dodatno zahuktavaju. Novac zavadi i braću, a kamoli krijumčare - objašnjava Nikolić.

Kako kaže, u kampovima je veći nadzor, pa je ulica pogodnija za rešavanje "neraščišćenih računa".

- Ali, kao i sve mafijaške grupe, kad se obračunavaju, oni su usmereni jedni na druge. Njih ne zanimaju građani - dodaje on. 

VIDEO: Drama u Futogu: U cisterni pronađena četiri migranta u teškom stanju:

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    7. jun 2019 | 13:44

    На београдским улицама обрачунавају се чланови црногорских кланова, наших кланова, па су сад нашли и ови који су наводно у транзиту кроз нашу земљу. Јесам ли ја пропустио, да негде у туристичкој понуди Београда стоји и ова туристичка "атракција"? Како је кренуло, у Београду ће се обрачунавати белосветски шљам, а ми ћемо морати да размишљамо да ли да пустимо децу и испред зграде. Сав тај шљам вратити у државе порекла па нек' тамо ваде очи са њима.

  • Saša

    7. jun 2019 | 13:34

    Kakav rat migranata!!!! Deportacija u svoju zemlju da taj višak energije troše tamo braneći svoju zemlju a ne da im Rusi brane dok oni divljaju po Srbiji!!!

  • Lola

    7. jun 2019 | 13:54

    Pre neki dan, svet nam se smeje zbog otpada od plastike, ali ovaj koji hranimo, u koju kategoriju spada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA