≫ 

Viši sud oslobodio bivšeg američkog marinca, čoveka koji je učestvovao u atentatu na Bin Ladena

Danijel Korbet je bio u pritvoru od 31. januara 2018. godine

  • 15

Viši sud u Beogradu oslobodio je bivšeg američkog marinca i pripadnika elitne jedinice "Foke", Danijela Dejvida Korbeta optužbi za nedozvoljeno nošenje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem.

Korbet se od hapšenja 31. januara 2018. godine nalazi u pritvoru koji mu je produžen 4. oktobra do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, a 17. oktobra Apelacioni sud je potvrdio ovo rešenje odbivši žalbe njegovih branilaca, rečeno je u sudu.

Optužnicom se terete za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a jedan okrivljeni i za krivično delo neovlašceno držanje opojnih droga, za koje je zaprećena zatvorska kazna do 12 godina.

On je uhapšen u štek-stanu u Beogradu i da kod njega je nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Korbet je bio zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "Foke".

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    18. jun 2019 | 12:41

    Bedo od drzave,nista ne smete a samo se busate.

  • Putin R.S

    18. jun 2019 | 12:28

    Super, za koji mesec eto njega nazad da se osveti i da ubije nekog od funkcionera. Bravo za vas. U Rusiji bi dobip 10-15 godina robije.

  • kukolj

    18. jun 2019 | 13:05

    Sto ga hapsite ako ga ne smete osuditi i jos cete mu platiti milionsku odstetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA