≫ 

Slučaj Zemun posle 3 meseca ostaje tajna: Otac nema mira, pravda se traži na ulici, a ovo je odgovor

"I posle 3 meseca slučaj Zemun ostaje tajna, mnogo pitanja, nigde odgovora", napisao je neutešni otac Mirsat na fejsbuk profilu

  • 38

"Nemoj da umreš, nemoj da umreš" vikali su prijatelji Ernada Bakana (20) dok je krvav ležao na ivičnjaku Ulice cara Dušana, gde ga je početkom marta nasred pešačkog prelaza pokosio godinu dana mlađi vozač. Umro je posle dva dana, 6. marta ove godine.

Sada, tri i po meseca posle, porodica, prijatelji, i komšije Pazarci ogorčeni su, jer i dalje čekaju pravdu. Ona je u Srbiji spora, a da li je dostižna?

- I posle 3 meseca slučaj Zemun ostaje tajna, mnogo pitanja, nigde odgovora - napisao je neutešni otac Mirsat na Fejsbuk profilu.

Pazarci gube strpljenje i najavljuju ulične proteste. Ukoliko se do srede ne oglasi tužilaštvo i ministarka pravde, oni će, najavljuju, u četvrtak organizovati miran protest ispred Sebilja u ovom gradu, u znak solidarnosti sa porodicom Bakan.

Na pitanja "Telegrafa" Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dokle se stiglo sa istragom, odmah smo dobili odgovor, ali uistinu, štur.

- U navedenom predmetu u toku su dokazne radnje. Čeka se obdukcioni zapisnik nakon čega će biti naložena veštačenja, medicinsko i saobraćajno tehničko veštačenje - kazali su u Tužilaštvu.

Prema ranijim informacijama, sredinom aprila saslušan je vozač automobila Ivan M. (19). Njegovo ime bilo je isprva nepoznato javnosti, da bi se kasnije ispostavilo da je reč o momku koji je tek godinu dana mlađi od stradalog Ernada i da je svega 7 do 8 meseci ranije dobio vozačku dozvolu.

Mladi vozač projurio je preko pešačkog prelaza, iako se automobil u susednoj traci zaustavio da bi propustio pešaka, i direktno udario Ernada, odbacivši ga u visinu i nekoliko metara dalje. On tada nije uhapšen.

- U tom momentu nije bilo uslova za određivanje pritvora i nije bilo potrebno da tužilac izlazi na lice mesta. Vozač je imao uredno prijavljeno prebivalište i ranije nije osuđivan. S obzirom na to da je preminuo nakon dva dana, tužilac je o tome naknadno obavešten - kazali su nakon nesreće u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Ovakav prekršaj izuzetno je težak, ali u sudskoj praksi za smrtni ishod takvog događaja očekivana je kazna zatvora od oko godinu dana, iako je maksimalna osam.

- U krivičnom postupku, na žalost, kada je reč o visini kazne gledaju se samo posledice, a ne i kako je došlo do nezgode. U beogradskom pravosuđu praksa je jedna godina zatvora po jednom poginulom - objasnio je ranije za "Telegraf" Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    18. jun 2019 | 21:02

    ne treba niko da krije zlocinca.... dete je stradalo valjda zivimo u drzavi gde vlada zakon... sramota

  • dragana

    18. jun 2019 | 20:40

    Ovo je sramota! Taj auto i ne postoji vise Sta dokazujete posle tri meseca nesposobnjakovici!? Koliko vredi ljudski zivot?!

  • Marko

    18. jun 2019 | 20:27

    Sramotaaaa... Okanovicu znači taj slepac treba da ubije još njih sedam i onda dobije tih osam bednih godina zatvora, to je veoma pohvalno... Zatvoriti ga minimum 10 godina bez prava umanjenja kazne. I ne, nije mi ga zao i ne mislim da mu kazna nije potrebna, da će ceo život savest da ga grize.... Tek položio pa se zaleteo kao trke da vozi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA