≫ 

Uhapšen otac maturanta: Sumnja se da je ukrao test iz štamparije

On je, navodno, taj test podelio ostalim maturantima

Policija je uhapsila oca jednog maturanta koji je iz štamparije u kojoj su štampani testovi, a gde je on zaposlen, ukrao primerak testa iz matematike. Uhapšen je I. S. (42).

Nakon toga je, uz pomoć drugih roditelja i učenika, taj test podelio ostalim maturantima.

Do krađe je došlo jer je u jednom trenutku dok su štampani testovi, jedna rotacija na mašini stala. Taj kvar je trajao oko pola sata. Za tih pola sata dok se nije radilo, uhapšeni je fotografisao testove u toaletu. Potom je taj primerak bacio u wc šolju i uništio ga.

- Osumnjičeni je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit. Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina I. S. rešeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć aplikacije "vajber", delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola. Osumnjičenom I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - saopštio je MUP.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je ovo dokaz "da je Ministarstvo zajedno sa školskim upravama, školama i nastavnicima svoj posao uradilo kako treba".

Mladen Sarcevic

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Dalja istraga će utvrditi i ostale učesnike i okolnosti krađe, zbog kojih su deca i njihovi roditelji bili dovedeni u stresnu situaciju i neizvesnost zbog odlaganja testa iz matematike - rekao nam je Šarčević.

Vest o krađi testova buknula je u ponedeljak uveče, noć pred polaganje matematike, kada je na društvenim mrežama počeo da se deli, navodno, ukradeni test. Portal Telegraf.rs prvi je razotkrio ovu aferu.

Da nije samo pretpostavka, već istina, pokazaće se ujutru kada će Ministarstvo prosvete otkazati polaganje matematike, koje je bilo zakazano za taj dan.

Matematika

Testovi koji su deljeni društvenim mrežama/ Foto: Privatna arhiva

Ubrzo se oglasio i ministar Mladen Šarčević, koji je potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi "provaljen" i to da se to dogodilo u nekoj školi.

Rekao je da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

- Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo - izjavio je Šarčević.

Dan kasnije, policija je uhapsila čoveka, za kog smatraju da je ukrao primerak testa iz štamparije, a u kojoj je on zaposlen.

Na odlaganje polaganja mature reagovali su i sami maturanti, koji su od juče na ulicama Beograda i protestuju.

VIDEO: Mali maturanti protestuju zbog prevare na maloj maturi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. jun 2019 | 15:55

    Kako bre sad iz štamparije?! Zar juče nisu rekli da je zaštitna kesa bila otvorena?! Nije mi jasno ko iole normalan može da im veruje!

  • Bojan

    19. jun 2019 | 16:34

    Mogao je samo da da svom detetu i da cuti.Ovako je cinjenica da je namerno uradio kradju,i pustanje testa u javnost,da bi uzdrmao drzavu i izazvao paniku u drzavi.Najostrije kazniti za ovo tesko krivicno delo.

  • dejan

    19. jun 2019 | 16:30

    I treba da ga uhapse jer ovako nesto mu uopste nije trebalo iskreno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA