≫ 

Drama u sudnici: Pozlilo optuženom za prvu otmicu koju je izvršio zemunski klan, Hitna ga odvezla

  • 3

Nastavak suđenja okrivljenim za prvu otmicu zemunskog klana prekinuto je jutros, a potom i odloženo, jer je jednom od optuženih pozlilo prilikom iznošenja odbrane.

Na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu planirano je da odbranu iznese Goran Ristić, trećeoptuženi u postupku. Međutim, nakon nekoliko minuta od početka suđenja, kada je postupajući zamenik tužioca počeo da postavlja pitanja, Ristić je počeo da se žali kako mu nije dobro, nakon čega je pozvana Hitna pomoć.

Njemu je izmeren pritisak 180 sa 130, nakon čega je odvezen kolima Hitne pomoći.

Čitav haos na suđenju nastao je kada je okrivljeni trebalo da iznese svoju odbranu. On je tada rekao da ostaje pri onome što je rekao u istrazi. Na pitanje postupajućeg zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića da li okrivljeni uopšte zna šta je rekao u istrazi, s obzirom na to da se pozvao da je imao moždani udar, Ristić je postojao sve nervozniji, kao i njegov branilac Ivan Bajazit koji je skočio i uprkos tome što mu sudija nije dala reč pokušao da spreči da njegov odgovor

Na to ga je sudija opomenula da će sledeći put biti kažnjen, i upitala okrivljenog Ristića: "Ako kao što ste rekli imali moždani udar 2014. godine, a govorili u istrazi 2017. godine kako to onda utiče na vaš iskaz?". Dok je to izgovarala, Ristić je počeo da se žali kako mu je loše, te je ubrzo potom došla Hitna pomoć koja ga je odvezla.

Sledeće ročište zakazano je za 9. septembar.

Podsetimo, trojica optuženih za takozvanu prvu otmicu "zemunskog klana" 1997. godine, negirala su u februaru pred Višim sudom u Beogradu da su 1997. godine počinili razbojništvo, a tokom kog je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Krivicu je na pripremnom ročištu pred sudom, priznao optuženi, nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić, koji izdržava višedecenijsku kaznu zbog drugih zločina tog klana.

Na optuženičkoj klupi, 21 godinu kasnije, u ovom slučaju sedaju pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Goran Ristić i Nikola Bajić. Oni se optužnicom terete za krivično delo razbojništvo.

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta 2018. godine, ali je sud odbio da im odredi pritvor. Ristić je već bio u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela za koja je osuđen kao pripadnik “zemunskog klana”.

Tokom suđenja koje predstoji, svedočiće dvojica svedoka saradnika Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume kao i drugi pripadnici ovog klana koji imaju saznanja o tom delu i biće ispitani kao svedoci tužilaštva.

Dejan Milenković Bagzi Dejan Milenković Bagzi/ Foto: Profimedia/AFP

Detalji optužnice nisu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija. Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević, kao i vođa klana, takođe ubijeni, Dušan Spasojević.

Stevaniću su navodno optuženi prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "„golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena je pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danz13

    28. jun 2019 | 14:10

    Roditelji pokojnog Novaka Stevanica koji je usput receno bio divan momak,su imali privatnu firmu koja je bila medju najjacim firmama u bransi u Srbiji,Radila sam kod njih u firmi 14 god.Tako da ynam pouydano da nisu ni lopovi niti kriminalci.

  • Лицемер

    28. jun 2019 | 12:34

    Кад би се знало одакле неком у сефу 100000 марака и килограми злата, можда би се сазнало све. Овако се тужилаштво ослања на изјаву лица које ће вероватно до краја живота бити у затвору.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA