≫ 

Suđenje vozaču niškog "autobusa smrti" odloženo: Infrastruktura Železnica Srbije nije dala dokumenta

U nastavku suđenja ponovo je saslušan veštak saobraćajno-tehničke struke Dragan Marković koji je ponovio da vozač autobusa nije jedini krivac za nezapamćenu tragediju

  • 2

Pred Višim sudom u Nišu danas je nastavljeno suđenje Milanu Zdravkoviću (31) vozaču "Nišekspresa" koji se 21. decembra prošle godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu autobusom sudario sa vozom, usled čega je preminulo osmoro a povređeno je 29 putnika.

Mada uredno pozvan, na sud nije došao Srđan Ilić, otac Lene (16), poslednje žrtve strašne nesreće koja je preminula 17. maja. Tužnu dužnost da opravda njegovo odsustvo na sebe je preuzeo njegov komšija Radisav Kocić, čija je unuka Marijana (16) takođe poginula.

Lena Ilić Lena Ilić je poslednja nastradala žrtva iz ove tragedije; Foto: Facebook/Lena Ilić

- Znao je za suđenje ali nije mogao da dođe, suviše mu je teško, ne bi mogao da izdrži. Nedavno su održali četrdesetodnevni pomen detetu, njegove rane su mnogo sveže, nije još u stanju da prolazi kroz ovo što sve nas čeka - drhtavim glasom je govorio Radisav.

U nastavku suđenja ponovo je saslušan veštak saobraćajno-tehničke struke Dragan Marković koji je ponovio da vozač autobusa nije jedini krivac za nezapamćenu tragediju.

Voz, Niš, nesreća, autobus Foto: Telegraf.rs

- Mašinovođa je krenuo sa stanice koja je 600 metara udaljena od pružnog prelaza, prošao je pored opomenice koja ga je upozoravala na ukrštanje sa drumskim saobraćajem zbog čega je bio dužan da više puta upotrebi sirenu. Ustanovljeno je da je on zvučni signal upotrebio samo jednom i to kada je bio na samo 17 metara udaljen od autobusa  - objasnio je Marković.

Voz, Niš, nesreća, autobus Foto: Telegraf.rs

Odgovarajući na pitanje branilaca okrivljenog i zastupnika oštećenih koje se odnose na odgovornost Infrastruktura Železnica Srbije, Marković je naglasio da ne može da bude eksplicitan u tom domenu jer mu ovo javno preduzeće nije dostavilo traženu dokumentaciju.

Iz tog razloga suđenje je odloženo za 3. septembar do kada Infrastrukture Železnica Srbije treba da dostave podatke o dužini zaustavnog puta vozova tipa onog koji je učestvovao u nezgodi, zatim projekat tzv. trougla preglednosti koji treba da objasni da li su bili ispunjeni uslovi u pogledu adekvatne vidljivosti te izveštaj o inspekcijskom nadzoru pružnog prelaza na kojem je došlo do udesa.

Voz, Niš, nesreća, autobus Foto: Telegraf.rs

Zahtev advokata odbrane da se ispita zbog čega su Infrastrukture Železnica Srbije postavile rampu na pružnom prelazu na kojoj je decenijama nije bilo i prateće objekte samo tri dana posle nesreće, što su oni ocenili kao narušavanje lica mesta u nameri da se prikriju dokazi, sud je odbio smatrajući ga irelevantnim.

Veštačenjem je ustanovljeno da vozač u vreme nesreće nije bio pod dejstvom alkohola, a takođe je utvrđeno da autobus nije imao nikakvih tehničkih nedostataka koji bi doprineli nezgodi.

Da podsetimo, u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi na licu mesta stradali su petnaestogodišnji Aleksa Dimitrijević iz Novog Sela, Danijela Stanković (48) iz Čokota i njen komšija Bogomir Lazić (75).

Voz, Niš, nesreća, autobus Foto: Telegraf.rs

Istog dana u bolnici teškim povredama podlegle su Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), takođe iz ovog niškog sela.

Osam dana nakon nesreće bitku za život izgubila je Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova, a 2. januara u bolnici je preminuo i Vlastimir Đorđević (65) iz istog mesta. U maju 2019. godine preminula je i Lena Ilić.

VIDEO: Opasne pruge Srbije: Alarmantni podaci o železničkim nesrećama

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    11. jul 2019 | 18:48

    Zeleznica srbije treba da snosi najvecu krivicu svi znamo zasto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA