≫ 

Neupadljivi turski par zapao za oko srpskom cariniku: U autu su sakrili blago vredno 300.000 evra

Slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija u dalju nadležnost

  • 1
Prtljag, numizmatika

Foto: Uprava carina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili turske državljane Z.I. i E.I. zbog sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje.

Oni se sumnjiče da su, kako bi izbegli carinski nadzor na Graničnom prelazu Gradina, sakrili u kombi vozilu u specijalno izrađenom duplom dnu 2.754 komada starog metalnog novca čija se numizmatička vrednost procenjuje na oko 300.000 evra.

Numizmatička kolekcija

Numizmatička kolekcija pronađena kod bračnog para iz Turske, Foto: Uprava carina

Carinici su na graničnom prelazu Gradina u saradnji sa policijom u ranim popodnevnim časovima 24. jula otkrili numizmatičku kolekciju tešku gotovo 13 kilograma koju je pokušao da prokrijumčari sredovečni bračni par iz Turske.

Putnici su stigli na redovnu graničnu kontrolu na ulazu u Srbiju nešto posle 14 časova u automobilu VW Caravelle turskih registarskih oznaka, a putovali su iz Turske ka Zapadnoj Evropi.

Izdvojeni su za detaljan pregled, a među dokumentima u ženinoj torbici našao se i jedan paketić pun retkih novčića, umotan u plastičnu foliju.

Automobil

Vozilo u kojem je pronađena numizmatička kolekcija, Foto: Uprava carina

Carinici su zatim temeljnim pregledom u prtljažniku otkrili plastičnu kutiju koja se koristi za odlaganje stvari, ali su primetili i da ona ima duplo dno, te da je teška više od 10 kilograma.

U tajnoj pregradi koju su pronašli tek nakon što su je celu razmontirali, otkrili su još 19 uredno poređanih, sortiranih i zapakovanih paketića punih antičkih novčića iz raznih perioda (rimskih, mesopotamijskih, arapskih i dr.).

Sve je ukazivalo na to da se radi antikvitetima koji su nedavno iskopani, jer je na novčićima i dalje bilo dosta zemlje i peska.

Paketići, numizmatika

Otkriveni paketići numizmatike, Foto: Uprava carina

Kako se radi o krivičnom delu krijumčarenja kulturnog blaga, slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija i odredili su bračnom paru zadržavanja od 48 sati.

Iako se u ovom trenutku čini da je reč o originalnim predmetima, poslednju reč daće eksperti u toku dalje istrage.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    25. jul 2019 | 16:19

    Pa to nije nase blago sta vi imate da im oduzimate ljudi su u tranzitu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA