≫ 

"Novosadski Eskobar" prvi put na optuženičkoj klupi: Uhapšen je kao na filmu, a sin mu već robija

* Saradnik Čumeta i Kosmajca * Švercovao drogu sa sinom i zetom * Hapšen 2009. godine * Dovođen u vezu sa uticajnim Crnogorcima *

  • 20

Pripremno ročište za suđenje Radoslavu Cvijoviću Cviku (65), osumnjičenom da je bio organizator kriminalne narko-grupe koja je trgovala kokainom širom Evrope, održano je danas u Posebnom odeljenju Višeg suda. Njegovi saradnici iz narko-klana, kao i sam Cviko uhapšeni su u akciji 2017. godine, nakon višemesečne pratnje srpskih i čeških policijskih službi. Tako je razbijen jedan od najvećih srpskih lanaca droge.

KAKO JE "PALA" NJEGOVA BANDA?

U novembru 2017. jedan deo bande uhapšen je u Češkoj, među kojima je bio Cvijovićev sin, Branislav. Njima je u Češkoj već okončano suđenje i oni su osuđeni uz iste dokaze koji bi trebalo da se koriste i u procesu pred beogradskim sudom.

U Češkoj su prilikom primopredaje 8,4 kilograma kokaina uhapšeni Radoslavljev sin Branislav Cvijović, Josip Capik, koji živi u Mađarskoj i Branislav Bikić, za koga se sumnja da je bio zadužen za distribuciju kokaina na češkom tržištu. Njima je suđenje već završeno i Branislav Cvijović je osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i 110.500 evra novčane kazne, Capik na osam i po godina zatvora i 4.000 evra, a Bikić na šest godina zatvora i 11.500 evra novčane kazne. 

Hapsenje organizovane kriminalne grupe, kokain Hapšenje u Češkoj; MUP

Na današnjem ročištu utvrđeni su dokazi koji će biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi su se kratko izjasnili o krivici, nakon čega je sud zakazao početak suđenja na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoje odbrane.

Radoslav Cvijović i njegov zet Slavko Pavlov se terete za krivično delo "udruživanje radi vršenja krivičnog dela". Oni su uhapšeni u porodičnoj kući na uglu Trga 27. marta i Ulice cara Dušana, u novembru 2017. Kako je nakon njihovog hapšenja saopštila policija, Radoslav Cvijović Cviko sumnjiči se da je organizovao kriminalnu grupu koja je u dužem vremenskom periodu nabavljala i prodavala kokain na teritoriji Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke, Češke, kao i u drugim evropskim zemljama.

MUP je nakon hapšenja saopštio da je posle višemesečne akcije koju je srpsko tužilaštvo vodilo uz pomoć Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i kolega iz Češke, u koju su se uključili inspektori SBPOK-a, otkriveno da je ova organizovana kriminalna grupa kokain unosila preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju do dva meseca pred hapšenje.

Hapšenje Hapšenje u Novom Sadu; Foto: MUP

Nakon toga su transport preusmerili na Češku i Mađarsku, jer je kokain u Italiji jeftiniji i kilogram košta oko 27.000 evra, a u Češkoj 40.000

Prema pisanju srpskih medija, "srpska porodica Korleone" dolijala je zbog pogrešne odluke donete u septembru 2017. godine, kada je ova porodica odlučila da kokain koji je prodavala preusmeri iz Italije na Češku i Mađarsku, što se ispostavila kao pogrešna odluka po njih. Jedan od razloga je to što je u Italiji ova droga jeftinija. Na italijanskom tržištu kilogram košta oko 27.000, a u Češkoj 40.000 evra.

Sa fotografija koje je objavio MUP, vidi se da je grupa u Češkoj uhapšena na otvorenom putu, dok je u Novom Sadu, pored hapšenja u vili kod Medicinske škole, jedan od pripadnika ove kriminalne grupe uhapšen nakon što mu je presretnut automobil na Novom naselju na Bulevaru Kneza Miloša

Radoslav Cvijović je pominjan u medijima i 2009. godine kada je hapšen u akciji "Morava", a policija ga je tada označila kao "jednog od jačih dilera na području Novog Sada".

Hapsenje organizovane kriminalne grupe, kokain Novac zaplenjen prilikom hapšenja; Foto: MUP Srbije

PRIJATELJSTVO SA ČUMETOM I KOSMAJCEM

Radoslav Cvijović Cviko osumnjičen da je šef međunarodne narko-bande, bio je blizak saradnik Ljubiše Buhe Čumeta i dobar prijatelj kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Policija je pretresla veliki broj objekata koji su njegovom vlasništvu  i vlasništvu njegove porodice u Srbiji, a u Novom Sadu i Češkoj nađeno je oko osam kilograma kokaina, 110.000 evra i zaplenjeno im je  nekoliko automobila marke "porše panamera", "audi A8", "mercedes" i druga vozila manje vrednosti.

CRNOGORSKO BRATSTVO

Cviko je održavao bliske prijateljske odnose sa Branislavom Branom Mićunovićem i Rajkom Rajanom Lučićem sa kojim deli vlasništvo nad nekim nekretninama u Novom Sadu. Sa Lučićem i sada pokojnim Ratkom Buturovićem - Batom Kankanom došao je u Novi Sad pre četvrt veka. Svojevremeno im je sastajalište bilo poznati kafić i kockarnica na novosadskom Bulevaru oslobođenja, gde su se viđali skoro svaki dan.

Hapšenje Hapšenje u Novom Sadu; Foto: MUP

Za razliku od svojih prijatelja Cvijović nikada nije voleo da se eksponira i pojavljuje u medijima.

DROGU "RASTURALI" ŠIROM EVROPE 

Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u dužem vremenskom periodu nabavljala i distrubuirala kokain na teritorijama Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke i Češke i prodavala ga i u drugim evropskim zemljama.

Cvikov zet i sin su imali zaduženje da nadgledaju transport droge. Obično su kokain prenosili sa dva vozila, tako što je prvi automobil bio izvidnica, a u drugom su prenosili drogu.

(Telegraf.rs/ S.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    8. avgust 2019 | 13:27

    Ако ме памћење служи, није у скорије време пала нека шиптарска нарко група. Све их треба затворити без обзира на вероисповест и наравно, одузети им сву имовину.

  • Brcko

    8. avgust 2019 | 13:19

    Taj Cviko neki novosađan?

  • Jogurt sa severa

    8. avgust 2019 | 13:26

    Pravi intelektualci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA