≫ 

Pitali smo bolnicu u Aleksincu o smrti bebe i porodilje u 10 dana, dali su samo 4 kratka odgovora

Za manje od dve nedelje ovu bolnicu su dve porodice optužile za gubitak najbližih. Da li su njihove optužbe osnovane, tek treba da bude utvrđeno

  • 20
mrtva beba Aleksinacka bolnica Foto-ilustracija: Pixabay, Tanjug/Tanja Valić

Za samo 10-ak dana Opšta bolnica u Aleksincu dva puta se našla u centru pažnje javnosti. Najpre zbog smrti porodilje Danijele Krstić (31), koja je preminula 9. avgusta, nekoliko sati nakon što je na svet donela zdravog dečaka, a potom zbog smrti tek rođene bebe, koja je umrla pre dva dana, navodno na operacionom stolu. Porodice i porodilje i deteta su za svoje gubitke okrivile osoblje bolnice.

Dok muž Danijele Krstić smatra da je do njene smrti došlo greškom lekara, stric bebe D.L. za medije je izjavio kako je njegova snaja prekasno porođena.

Prema rečima D. L. njegova snaja je imala predviđen termin za porođaj 2. avgusta, ali je on pomeren za osam dana. U bolnicu je primljena 15. avgusta, kada su počeli prvi bolovi.

beba ruke, rucice, mrtva beba Porodica se kući vratila bez bebe Foto-ilustracija: pixabay.com

- Tri dana je ležala u bolnici i lekari su pratili njeno stanje. Bolovi su se pojačavali, ali vodenjak do subote nije pukao. Tada su ga probušili, međutim, lekar koji joj je uradio CTG rekao je da još nije vreme za porođaj. Bolovi su bili sve jači i na kraju su je hitno odvezli u operacionu salu i uradili carski rez. Dete je tri puta udahnulo i preminulo. Neko u sali je glasno prokomentarisao "da smo bili pola sata brži, beba bi bila živa" - izjavio je D. L. za "Večenje novosti".

Da li su njihove optužbe osnovane, istraga tek treba da pokaže.

Redakcija Telegraf.rs poslala je Opštoj bolnici u Aleksincu pitanja povodom smrti bebe, na koje je dobila četiri veoma koncizna odgovora.

Na pitanje da li je beba bila mrtva pre porođaja ili je izdahnula nakon rođenja, iz bolnice su rekli:

Vreme smrti bebe utvrđuje se nakon sudsko-medinskog veštačenja.

Na pitanje da li je utvrđen uzrok smrti i koji bi to bio, odgovorili su: "Uzrok smrti nepoznat".

ALEKSINAC OPSTA BOLNICA PORODILISTE Opšta bolnica u Aleksincu Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na molbu da nam kažu da li je zaista prošlo 15 dana od termina do porođaja i zbog čega, objašnjenje je bilo kratko:

Nije tačno da se porodila posle 15 dana.

Interesovalo nas je da li će povodom ovog slučaja biti pokrenuta unutrašnja kontrola.

- Unutrašnja kontrola je završena - odgovorili su kratko oni.

ŽALIMO ZA GUBITKOM MLADOG ŽIVOTA

Povodom smrti mlade porodilje Danijele Krstić, Opšta bolnica u Aleksincu je pre pet dana dostavila mnogo detaljniji odgovor.

Zvonko Krstić, Danijela Krstić Zvonko i Danijela Krstić Foto: Facebook

- Dana 09.08.2019g, u popodnevnim časovima, u Odelenju Ginekologije sa porodilištem OB Aleksinac, nekoliko sati nakon porođaja preminula je porodilja Krstić Danijela (31) iz Aleksinca. Sat i po nakon što je Krstić Danijela rodila zdravo dete prirodnim putem, došlo je do iznenadnog poremećaja vitalnih funkcija, sa prestankom rada srca, zbog čega je odmah započeta kardio-pulmonalna reanimacija, ali je uprkos preduzetim merama intenzivne reanimacije došlo do smrtnog ishoda - rekli su oni za Telegraf.

Kako su naveli, odmah po ovom tragičnom događaju obaveštena je Zdravstvena inspekcija, MUP i Ministarstvo zdravlja, a telo poslato na sudsko-medicinsku obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Nišu i pokrenuta je untrašnja provera kvaliteta.

- Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica i pristizanja obdukcionog nalaza dostavićemo dalje informacije. Duboko žalimo zbog tragičnog događaja i gubitka mladog života! - naveli su.

VIDEO: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    19. avgust 2019 | 21:11

    I kako da svoj zivot i zivot jos nerodjenog deteta prepustimo u tudje ruke?? Pocece zene same da se poradjaju. Tuzno.

  • Veronika

    19. avgust 2019 | 20:12

    Mnoge trudnice nažalost ne znaju da imaju trombofiliju koja ne ometa normalan život i može da u trudnoći ne da nikakve signale a onda se desi embolija pluća, tromb i slično. Smatram da bi svaka žena koja planira trudnoću trebala da odradi test na trombofiliju koji košta 120 e jer znam mnogo slučajeva da je žene imaju, uz njih i ja, koja ne bih ni otkrila da nisam insistirala nakon pobačaja za koji je doktor tvrdio da se dešava i da nije ništa.

  • Sanja

    19. avgust 2019 | 20:15

    Nažalost ovo je slika našeg društva i našeg zdravstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA