Dokle ide mašta krijumčara kad stignu na granicu: Skrivaju novac u sendvičima, decu u točkovima...

Carinici se svakog dana suočavaju sa ljudima koji pokušavaju da iz naše zemlje ili kroz nju prenesu tajnu robu i ljude

  • 3

Pokušaj krijumčarenja devojčice (9) koja je pronađena u prostoru za rezervni točak automobila sprečen je pre nekoliko dana na punktu Merdare. Vozač automobila je, nakon što je devojčica pronađena, rekao da se dete igralo i slučajno sakrilo tu. To nije jedini primer, jer se carinici često suočavaju sa takvim situacijama.

Carinici su pronašli cipele pune novca kod putnika koji nije hteo da ga prijavi. Dovitljivost krijumčara tu se ne završava. Oružje, plemeniti metali, tehnika, tekstilna roba, egzotične životinje, narkotici – sve to carinici svakodnevno pronalaze među stvarima putnika i to često uz izgovore koji ih zasmeju, ali i začude.

Svetozar Nakarada iz Uprave carina istakao je jedan pokušaj krijumčarenja kojem je prisustvovao na niškom aerodromu.

Zlatni nakit

Svašta pokušavaju da prokrijumčare Foto: Uprava carina

- Ona je bila u kolicima, nosila je veliku količinu garderobe poznatih robnih marki velike vrednosti. Na to treba da se plate dažbine. Prvo treba da se prijavi, a ono što se ne prijavi računamo da je htela da prokrijumčari. Кada je videla da će carinik da pogleda njene stvari, skočila je iz kolica i počela da pravi dramu - ispričao je Nakarada.

Ono što ovu sezonu razlikuje od prethodnih jeste to da uglavnom pronalaze narkotike za ličnu upotrebu, odnosno od dva grama do 20 grama i to pretežno kod turskih državljana.

- U sendvičima smo nalazili i novac, narkotike, tablete, ekstazi. Izgovor je da on ne zna odakle je to, kupio je sendvič na pumpi i stvarno ne zna ko mu je to stavio u sendvič -  rekao je Nakarada.

carina, zaplena, sverc, zaplenjena roba

Od dizajnirane robe do narkotika Foto: Uprava carina

Carinici se ne oslanjaju samo na intuiciju. Sada im pomažu skeneri za pregled robe, uređaji za kontrolu tečnosti, pejdžeri za merenje radioaktivnosti, kao i najsavremeniji Rigaku uređaji koji mogu da analiziraju bilo koju materiju u koju se uperi njihov laserski zrak. A u otkrivanju švercovane robe od velike pomoći su im i službeni psi.

- U sklopu carine imamo i analizu rizika koja nam sistematski daje podatke koje putnike bi mi trebalo da pogledamo, ali i dugogodišnje iskustvo na samom graničnom prelazu nam daje neke indikacije koga da pogledamo, koga da odvojimo, koga detaljno da pogledamo, koga da samo pitamo gde putuje - izjavio je Nakarada.

Od 2018. do sada zaplenjeno je oko 4,7 miliona neprijavljenih evra, 1,7 miliona cigareta, više od 273 tone nafte, 22 kilograma zlata i otkriveno je 1.750 ilegalnih migranata. Samo od početka ove godine zaplenjeno je oko 2 tone različitih narkotika, najviše marihuane.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da izneses mozes sve

    25. avgust 2019 | 08:13

    jel pisalo nekad da su nekog uhapsili kad je nesto IZNOSIO iz zemlje ili samo kod unošenja ?

  • djole

    25. avgust 2019 | 05:10

    Lesinari u normalnim zemljama mozes da nosis sta hoces (normalno legalne stvari)

  • Dija

    25. avgust 2019 | 06:19

    Znam osobe sa kojima sam putovala,na povratku iz Turske,gutaju prstenje ko bombone,šokantno,ali tvrde da će to sve napolje... E,bunde i krzno već horoh! Ali uspevaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA