Sudija Marija iz Vranja razrešena dužnosti posle seks skandala: Ona tvrdi da je time prekršen Ustav

Ona je razrešena zbog "nepoštovanja kodeksa ponašanja sudije"

  • 50
sudija, vranje, Marija Janićijević Foto: Privatna arhiva

Marija Janićijević sudija vranjskog Osnovnog suda razrešena je dužnosti sudije, nakon drugostepene odluke Visokog saveta sudstva koja je doneta na sednici 27. avgusta.

Ona je razrešena zbog "nepoštovanja kodeksa ponašanja sudije". Janićijevićeva je još u radnom odnosu, do objavljivanja odluke u "Službenom glasniku", ali neće obavljati sudijske poslove, kažu u vranjskom sudu.

Skandal koji je prošle godine potresao Vranje započeo je kada su u novinama objavlјene obnažene fotografije mlade sudije. Fotografije je, navodno, napravio njen tadašnji ljubavnik Zoran Cvetković, koji je izneo niz optužbi ma račun sudije, a deo njih se odnosio i na slučajeve na kojima je radila.

Sama Marija Janićijević je tada tvrdila da je žrtva prevare Cvetkovića, koji se predstavljao kao sudija Vrhovnog kasacionog suda. Kada je shvatila da je obmanuta, navodno je  pokušala da prekine vezu sa osumnjičenim, ali je on počeo da je ucenjuje, zbog čega ga je tužila.

sudija, vranje, Marija Janićijević Foto: Privatna arhiva

Disciplinsku prijavu zbog seks-afere sa fotografijamam kao i zbog velikog broja nerešenih predmeta, protiv sudije podneo je predsednik Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević, piše Informer. Ocenjeno je da je Janićijevićeva nije poštovala strukovni kodeks jer izvan Osnovnog suda u Vranju nije čuvala ugled i dostojanstvo. Međutim, navodno, nisu problem samo bezobrazne fotografije, već i gomila nerešenih i zastarelih slučajeva.

Ona je juče kratko prokomentarisala da je pokrenula postupak za ocenu ustavnosti Zakona o sudijama, zbog "nesaglasnosti istog sa Ustavom RS".

- Ustav predviđa da sudijska funkcija prestaje tek nakon odlučivanja Ustavnog suda po žalbi, što u ovom slučaju nije ispoštovano, jer je odluku u oba slučaja doneo Visoki savet sudstva, čime je povređen Ustav - rekla je Janićijevićeva za "Novosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atom2

    4. septembar 2019 | 06:07

    Koji bre skandal zena na letovanju...velika riba progutala malu....kao i obicno

  • Rastko

    4. septembar 2019 | 07:26

    Vala ako sudija nije svesna u kakvoj drzavi zivi sta onda mi da kazemo.

  • Hihihi

    4. septembar 2019 | 06:46

    A ovi 'frajeri' sto se svete zenama kad ih ostave sa objavljivanjem privatnih slika i snimaka?? To nisu ni osobe a kamoli muskarci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA