"Glave su padale i zbog manjih zaplena, a ne 800 kila kokaina": Porodica Đanković na oku vođa bande

Vođe kriminalne grupe za koju su radili uhapšeni i osumnjičeni, navodno pokušavaju da zastraše porodicu uhapšenih Đankovića

  • 0
Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu Foto: Facebook

Vladislav Funštajn (44) iz Erdevika, koji je u nedelju sa Meksikancem i Rusom uhapšen je na brodu na Atlantiku sa 800 kilograma kokaina, trebalo je da doplovi do Crne Gore , pokazuju poslednji rezultati iz istrage. Tovar droge je trebalo da bude istovaren na crnogorskom primorju da bi se dalje distribuirao po zapadnoj Evropi.

Zaplena kokaina Foto: MUP Srbije

Iza ovog posla je, kako se sumnja, stajao neki moćan crnogorski klan, koji je obezbedio novac za nabavku i transport droge, ali i dalje rasturanje kokaina evropskim ulicama.

Izvor iz istrage kaže da Funštajn nije tako veliki "igrač" da bi mogao sam da finansira ceo posao i da je on samo bio zadužen za transport droge jedirlicom od Meksika do Crne Gore, pošto je iskusan skiper.

Zaplena kokaina Foto: MUP Srbije

- Jedrilica koja je plovila pod američkom zastavom, nabavljena je u Meksiku još proletos i tamo su na njoj napravljeni specijalni bunkeri, u koje je natovaren kokain. Zatim je taj brod, na kom su bili Funštajn, Meksikanac Emanuel Kvevas (24) i Rus Sergej Rašokin (48), krenuo iz meksičke luke La Paz, koja se nalazi na pacifičkoj obali i to možda još krajem jula ili početkom avgusta. Prošli su ogroman put jedrilicom. Najpre su ploveći Pacifikom, obišli Gvatemalu, Nikaragvu i Kostariku, pa su prošli kroz Panamski kanal do Karipskog mora i dalje su produžili na Atlantik ka Evropi - objašnjava sagovornik Informera.

Srpske bezbedonosne službe su, kaže on, došle do informacije da je tovar droge krenuo iz Meksika pa su obavestile špansku policiju.

- Španci su uz pomoć engleske obaveštajne službe pratili taj brod i čekali su trenutak da ga presretnu na Atlantiku, čim se približi Evropi. Međutim, jedrilica je kod Azorskih ostrva, na oko 1500 kilometara od evropske obale, stala, usidrila se i neko vreme se nije pomerala. Postojala je bojazan da će deo tovara droge možda tamo istovariti, pa je španska policija odmah krenula u hapšenje. Više brzih brodova je sa specijalcima doplovilo do jedirlice, a Funštajn, Rus i Meksikanac odmah su se predali ne pružajući otpor - kaže izvor.

Zaplena kokaina Foto: MUP Srbije

Gotovo istovremeno, u Šidu su uhapšeni Vladislavov drug Dragan Đanković (39), koji je takođe skiper i njegov otac Mirko (66) zbog sumnje da su Funštajnu pružali logističku podršku iz Srbije.

MAMI REKAO DA NEĆE JEDRITI, JER SE PLAŠI TALASA

- Ceo tovar droge ili bar deo je, prema operativnim saznanjima, trebalo jedrilicom da stigne u Crnu Goru. Odatle je planirano da se rasproda širom Evrope.

Da je tovar kokaina trebalo da se istovari u Crnoj Gori, posredno je otkrila i Anđelka Đanković (66) iz Šida, čiji su muž Mirko i sin Dragan uhapšeni u ovoj policijskoj akciji. Ona je kazala da je Dragan još u aprilu na Funštajnov poziv otišao u Meksiko.

- Vladislav je rekao mom sinu da će tamo kupiti jedrilicu i da će je zajedno prebaciti preko okeana do Crne Gore, a zatim razvoziti turiste po Jadaranu i Mediteranu. Međutim, Dragan se javio iz Meksika sav preplašen, rekao je da su tamo ogromni talasi i da se plaši plovidbe po okeanu, pa se posle samo dve nedelje vratio kući - rekla je za Informer Anđelka.

Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, Mirko Đanković Mirko Đanković; Foto: Facebook

Ostaje, naravno, mogućnost da je Dragan u Meksiku video šta Vladislav namerava da utovari na jedrilicu, pa se zapravo uplašio od šverca droge, a majci ispričao da su ga prestravili talasi.

Anđelka je inače novinarima nakon hapšenja rekla da su njen muž i sin iza rešetaka ni krivi ni dužni, a sve samo zato što poznaju Funštajna.

- Bojim se! Ne znam šta će se desiti! Preksinoć je pas oko dva sata ujutru lajao jako i čudno, nisam smela kroz prozor da pogledam. Kada je svanulo, izašla sam i videla da nam je neko obio kapiju. Pokušali su da otvore i Draganov auto, koji se nalazi ispred dvorišta. Našla sam neki magnet, napravo za obijanje - kaže ona za Kurir.

Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, Dragan Đanković Dragan Đanković; Foto: Facebook

PORODICA ĐANKOVIĆ NA UDARU PRETNJI I OPOMENA

Vođe kriminalne grupe za koju su radili uhapšeni i osumnjičeni, navodno pokušavaju da zastraše porodicu uhapšenih Đankovića. Policija je obaveštena da je u noći između utorka i srede kapija kuće Dragana i njegovog oca Mirka, u kojoj je ostala samo majka Anđelka, obijena. A to što ništa nije odneto ukazuje da je izgleda neko želeo da im pošalje poruku da "drže jezik za zubima".

Obijanje kapije nije jedini incident koji se dogodio oko kuće Đankovića. Navodno, posle hapšenja je primećeno crni "audi" zatamnjenih stakala koji kruži oko njihove kuće.

- Glave su padale i zbog manjih zaplena, a kamoli zbog 800 kilograma kokaina. Neko uvek plati zbog gubitka droge, tako će biti i sada. Kada samo pogledate koliko je ljudi ubijeno nakon nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji 2014. godine, kada se crnogorski klan pocepao na škaljarski i kavački, možemo samo da pretpostavimo kakav će rat sada početi u podzemlju - rekao je Marko Nicović, član broda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkomanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA