I Hitna pomoć i Kućno lečenje odbili da ženu iz Kruševca odvezu u bolnicu: Pet sati kasnije je umrla

Zlatija je, po rečima njene snaje, bila lečena od šećera. Tog dana joj je nivo šećera u krvi bio 24,8, a pritisak 240 sa 190

  • 28
Zlatija Sosic, Hitna pomoc Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Zlatija Šošić (60) iz Kruševca umrla je 28. avgusta svom sinu na rukama, a njeni potomci zahtevaju da se zbog njene smrti ispita rad ekipe Hitne pomoći i Kućnog lečenja, koji su, kako tvrde, odbili da prevezu ženu u bolnicu, svaljujući taj posao jedni na druge.

Zlatija je, po rečima njene snaje, bila lečena od šećera, a kada je po pozivu porodice prošle srede Hitna pomoć stigla na njihovu adresu, već je bila u kritičnom stanju.

- Hitna pomoć je u našu kuću stigla oko 08.30 ili 9 sati, nakon što smo ih čekali 45 minuta. Izmerili su joj šećer i on je iznosio 24,8, a pritisak joj je bio veliki. Doktor je bio izričit da je dehidrirala, ali joj ipak nije dao infuziju, već diklofenak, što je meni kao farmaceutu bilo čudno. A ona žena nije sigurno dehidrirala, jer je dnevno pila minimum pet litara vode - kaže za Telegraf.rs snaja pokojne Zlatije Lola Miladinović Šošić.

Zlatija Šošić Kruševac Zlatija je umrla pre nedelju dana Foto: Privatna arhiva

Njen muž je, kaže Lola, molio lekara da njegovu majku prevezu u bolnicu.

- Oni su odbili, jer, kako su rekli, to nije slučaj za njihovu službu, već nadležnost Službe kućnog lečenja, čiji je svekrva bila pacijent. Pokupili su se i otišli. Muž je pozvao Kućno lečenje, ali se niko nije javljao. Zato je otišao lično, jer mu je doktor iz Hitne rekao da im je doktorka tu, ali da ih mrzi da rade. Zatekao je sestru pored podignute slušalice, koja je stajala pored telefona i koja mu je rekla da doktorka nije tu i da će posetiti moju, sada pokojnu, svekrvu do kraja nedelje - prenosi Lola.

Zlatiji se u međuvremenu stanje pogoršalo.

- Počela je da povraća. Oko 14 sati upala je u komu. Ponovo smo pozvali Hitnu pomoć i ponovo čekali 45 minuta. Zvali smo ih više puta i svaki put su nam rekli da ekipa stiže. Ona je umrla mom mužu na rukama. Kada su došli i videli u kakvom je stanju, odgovor im je bio: "Pa nismo mislili da je baš toliko loše". Pokušali su reanimaciju, ali bezuspešno. Mogli su samo da konstatuju smrt - sa uzdahom kaže Lola.

Zlatija Šošić Kruševac Žena se zbog bolesti teže kretala Foto: Privatna arhiva

Da u međuvremenu sami prevezu Zlatiju do bolnice nisu postojale šanse, kaže ona. Žena je zbog bolesti bila krupne građe, imala je probleme s zglobovima i slabo se kretala.

- Odgovorno tvrdim da nije adekvatno lečena i da joj nije ukazana pomoć neposredno pred smrt, od strane lekara Hitne pomoći, koji joj je za izmeren šećer 24,8 i pritisak 240/190, dao samo injekciju diklofenaka. Dok se Kućno lečenje nije ni odazvalo pozivu, pod izgovorom da je doktorka na bolovanju i da će je posetiti sledeće nedelje - kaže Lola.

Zlatija Šošić Kruševac Lola Miladinović Šošić Printskrin: Facebook

Zlatijini sin i ćerka su medicinske službe prijavili zdravstvenoj inspekciji Kragujevac.

- Odseku zdravstvene inspekcije Kragujevac upućena je 3.9.2019. godine predstavka Jelene Šošić Todorović u vezi sa lečenjem sada pokojne Zlatije Šošić u Domu zdravlja Kruševac. Postupak je u toku - rekao je za Telegraf.rs dr Slavoljub Ivošević, šef odseka.

Podsetimo, danas je objavljeno da je rad Opšte bolnice u Kruševcu, pogotovu odeljenja ginekologije i akušerstva, odlukom Ministarstva zdravlja stavljen pod nadozor lekara iz većih centara.

- Ministarstvo zdravlja uputilo je lekare specijaliste iz većih centara kako bi proverili sve aspekte rada Opšte bolnice, naročito na odeljenjima ginekologije i akušerstva - navedeno je u odgovoru kruševačke Bolnice medijima.

Zbog smrti trudnice Tamare Milić, koja je posle trodnevnog lečenja u kruševačkoj Opštoj bolnici u stanju sepse prebačena u Klinički centar Niš gde je umrla, u Kruševcu je nedavno organizovan protest.

(D. Savanović/D.Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😪😪😪

    6. septembar 2019 | 10:23

    Žao mi je što je moja zemlja Srbija ovoliko posrnula. Ljudski životi više nisu od značaja, sem ako neko nije poznat. Sramota.

  • Crni

    6. septembar 2019 | 10:03

    Sta se cudite pa ovo je svakodnevna pojava u nasem zdravstvu...

  • pa sad

    6. septembar 2019 | 11:03

    Nista novo. Dokle god sudije ne osudjuju radnike bice isto. Kada budu culi da mogu na robiju ima da rade svoj posao. Dovoljan je samo JEDAN sudija koji pak treba da radi svoj posao. Dajte pokrenite se vise i radite za narod i radite svoj posao!!!Doktori, sudije, policija, sluzbenici, postari, ucitelji, sestre, propadosmo skrozzzz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA