≫ 

FBI raskrinkao međunarodnu kriminalnu bandu u kojoj je bio Srbin: Krio je drogu za meksičke kartele

- Galić, koji je u kriminalnim grupama poznat pod nadimkom Leo iznajmio je štek u Kaliforniji i starao se o tome da droga ne bude otkrivena - navodi se u optužnici

  • 1
Policija, hapsenje Foto-ilustracija: Shutterstock

U velikoj akciji američkog federalnog istražnog biroa (FBI) razotkrivena je tridesetočlana međunarodna kriminalna grupa koja se sumnjiči da je krijumčarila više od tri tone narkotika iz Meksika u Kanadu i Kaliforniju! Dosad je uhapšeno 13 pripadnika ove organizacije, među kojima je i srpski državljanin N. G.

Osim N. G., sumnja se da je ovoj grupi pripadalo još srpskih kriminalaca koji se sumnjiče da su deo međunarodne narko-mreže koja je drogu meksičkih kartela distribuirala u čak tri države.

- Američki agenti duže vreme su pratili delovanje krimi-grupe, a pored Srbina, iza rešetaka našlo se još 12 osoba, koje se terete za međunarodno dilovanje narkotika. Akcija hapšenja sprovedena je u Los Anđelesu i na nekoliko lokacija u Kanadi, a policija intezivno traga za preostalim pripadnicima ove grupe. Prema dosadašnjim informacijama, ova narko-mreža sastavljena je od kanadskih, meksičkih, kineskih, sudanskih i srpskih kriminalaca - prenose američki mediji.

U akciji je zaplenjeno 944 kilograma kokaina, oko 20 kilograma heroina, 209 kilograma sintetičkih droga metamfetamin. Pored toga, zaplenjeno je oko 811.000 američkih dolara najverovatnije stečenih trgovinom narkoticima. N. G. su lisice na ruke stavljene u prvom udaru na ovu organizaciju, a sumnja se da je on nalazio štekove za pošiljke droge.

Ovo je u prethodnih nekoliko dana čak druga ogromna zaplena droge u koju su uključeni Srbi i Meksikanci. Oko 800 kilograma kokaina španske vlasti zaplenile su na jedrilici u blizini Azorskih ostrva na Atlantskom okeanu i uhapsile tri člana posade, Srbina Vladislava Funštajna (44), jednog Meksikanca i ruskog državljana. Droga je nabavljena direktno od meksičkih kartela.

- Srbin je imao je zadatak da pronađe skladišta za sakrivanje droge koja je proizvedena i dopremljena iz Meksika. On je u tu svrhu iznajmio štek u Kaliforniji i starao se o tome da droga ne bude otkrivena - navodi se u optužnici koju su američki istražni organi podigli protiv pripadnika ove krimi-grupe, kojima sada preti od 10 godina zatvora, što je minimalna kazna, do doživotne robije!

Grupa je razbijena zahvaljujući ubačenim agentima FBI koji su se predstavili kao trgovci droge. Tako je otkriveno kako je funkcionisala ova mreža. Kokain su nabavljali iz Meksika i distribuirali ga po SAD, ali i Kanadi, gde su u zamenu za ovu drogu umesto novca ponekad dobijali ekstazi, koji su potom ponovo rasturali po Americi. Biznis su planirali da prošire i na Australiju, ali ih je u tome omelo hapšenje.

Članovi ove narko-mreže za komunikaciju su koristili specifične telefone kojima je gotovo nemoguće ući u trag. Radi se o modifikovanim telefonskim aparatima koje koriste vojni specijalci kako ne bi mogli da ih prisluškuju.

(Telegraf.rs/Republika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    7. septembar 2019 | 09:43

    За сваку похвалу али у исто време ме забрињава и чињеница да у скорије време није ухапшен ни један албанац мада их је интерпол етикетирао као највеће трговце опијатима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA