≫ 

Optuženi za prvu otmicu zemunskog klana negirali sve: Novak se ubio posle torture, svedočiće i otac

Slučaj je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” u kojoj je učestvovao i sada pokojni vođa te bande Dušan Spasojević

  • 0

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio. Ovaj slučaj je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” u kojoj je učestvovao i sada pokojni vođa te bande Dušan Spasojević.

Na današnjem suđenju odbranu su izneli optuženi pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić i Goran Ristić i obojica su negirali da imaju bilo kakve veze sa izvršenjem ovog krivičnog dela.

Na sledećem suđenju, koje je zakazano za 19. novembar, trebalo bi da svedoči otac stradalog mladića. Optužnicom su, pored Ristića i Ðajića, obuhvaćeni policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić.

Sumnja se da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Dušan Spasojević Šiptar U otmici je učestvovao i sada pokojni vođa te bande Dušan Spasojević / Foto: MUP Srbije

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", sada pokojni Zoran Vukojević. Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su, navodno, prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova, prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA