≫ 

Marko (28) je pao dok je bio na radnom mestu. Upao je u komu, a onda je stigao raskid ugovora o radu

Mladić iz Kraljeva radio je u JKP "Čistoća", a u komu, iz koje se nije probudio, upao je nakon pada sa prikolice dok je bio na radnom mestu

  • 43
Marko Kosovac iz Kraljeva Printskrin: n1info.com

Marko Kosovac iz Kraljeva, preminuo je posle skoro dve nedelje provedene u komi u KBC Kragujevac. On je 9. septembra, u toku radnog vremena, pao sa traktorske prikolice JKP "Čistoća" dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka.

Prema priči kolega, Marko je, čak, posle pada i ustao, umio se i učinilo se da je dobro. Međutim, pošto je osetio mučninu, uputio se sam ka bolnici, na šta su kolege reagovale, pa je automobilom prevezen do doma zdravlja.

Odatle je zbog naprsnuća lobanje upućen u kragujevački klinički centar, gde je pao u komu. Onda je prevezen u Beograd, gde je na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra 22. septembra preminuo.

Njegov otac Pavle Kosovac objasnio je da su ga samo 4 dana posle sinove povrede, pozvali u JKP "Čistoća" i saopštili da Marko više nema ni posao, ni zdravstveno osiguranje.

- Nisu znali kako da se to reši, ali su znali da mi odmah uruče rešenje za Mraka, o raskidu ugovora o radu. Niko se posle iz tog preduzeća nije ni javljao, ni za njegovo zdravlje raspitivao sve do dana sahrane, kada je direktor ove firme Ivica Bogojević došao i od mene zatražio da razgovaramo. Šta tada da razgovaram, o čemu? Razgovaraćemo posredstvom suda i moraću tako sam do pravde - rekao je Kosovac za Politiku.

Ivica Bogojević, direktora JP "Čistoća", koji nam je odmah rekao da je, naročito posle ovakvog slučaja, otkaz preteška reč.

- Radi se o tome da je Marko kod nas bio radno angažovan shodno programu javnih radova od Nacionalne službe zapošljavanja. Prema radnicima u tom statusu ne primenjuju se odredbe Zakona o radu već drugi propisi i, u konsultaciji sa stručnim službama NSZ, čim radnik tog radnog statusa jedan dan ne dođe na posao, ugovor se raskida. Poštujući propise, dakle pošto nije bilo pravnog osnova da ugovor ostane važeći, morali smo i sa njim da ga raskinemo. Razumem ogorčenje roditelja, ali nije tačno da se nismo interesovali za njegovo zdravstveno stanje. Kod ustanove za zdravstveno osiguranje, u saradnji s ocem, uspeli smo da obezbedimo pokriće troškova lečenja, osim za samo dva dana. Žao mi je, ali sam zakonske propise morao da poštujem kao što ću ih poštovati i ako pravosudni organi utvrde našu krivicu - naveo je Bogojević.

Marko Kosovac je pre dva dana sahranjen na seoskom groblju u Žiči.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavisa

    28. septembar 2019 | 20:40

    Direktoru momentalno otkaz.

  • Markoni

    28. septembar 2019 | 20:38

    Koja je tuga ova zemlja

  • Marina

    28. septembar 2019 | 20:25

    To nisu ljudi. Ne znam ni kako da ih nazovem. Ostaviti momka bez zdravstveno dok se bori za život. I još sve po zakonu. Sramno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA