Mahao lažnom značkom i policiju 3 godine varao da je inspektor BIA: Detalji o ranjenom Nišliji

Nakon hapšenja priznao da je skoro tri godine zavitlavao policiju

  • 3
Pucnjava, Niš, teretana Foto: Telegraf

Nenad V. (34) koga je za sada nepoznata osoba u ponedeljak ranila vatrenim oružjem u ulici 21. maja, nedavno je pravosnažno osuđen zbog lažnog predstavljanja. Za nevericu je da je ovaj Nišlija mašući lažnom značkom ubedio policiju da je inspektor BIA, pa je čak od njih izvlačio operativne podatke.

Nakon hapšenja priznao je da je skoro tri godine zavitlavao policiju, ali je prošao samo sa novčanom kaznom jer je ustanovljeno da njegovi postupci nisu naneli nikakvu štetu niti je on pribavio materijalnu korist.

Nenad, koga je napadač zaskočio na parkingu iza teretane u kojoj se rekreirao, zadobio je povredu noge od koje se oporavlja u niškoj bolnici, a policija intenzivno radi na rasvetljavanju pucnjave. Ono što je za sada utvrđeno je da nije postojala namera da Nenad bude ubijen, jer je od sedam ispaljenih metaka samo jedan završio u njegovom telu i to u nozi, iako je napadač u svoju metu pucao iz neposredne blizine.

Motiv pucnjave je i dalje misterija jer Nenad tvrdi da nema neprijatelja te da ne poznaje muškarca koji ga je ranio.

Protiv ovog Nišlije je prošle godine policija podnela krivičnu prijavu zbog lažnog predstavljanja. Kako se navodi u sporazumu o priznanju krivice koji je Nenad postigao sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, kako bi izbegao suđenje, ovaj mladić se iz teško objašnjivih razloga, od 29. maja 2015. do kraja 2018. godine u nameri da sebi pribavi kakvu korist, odnosno informacije koje je dalje prosleđivao različitim licima lažno predstavljao kao službeno lice, radnik Bezbednosno informativne agencije.

- On je 29. maja 2015. godine došao u stan svoje devojke koji je bio obijen zbog čega je vršen uviđaj i policajcu koga je tamo zatekao, kazao da je radnik BIA. Pokazao mu je legitimaciju sa svojom fotografijom i amblemom od metala na kojem je bio natpis BIA i pozlaćeni mačevi. Dve godine kasnije delo je ponovio tako što se policijskoj službenici koju je od ranije poznavao takođe predstavio kao inspektor BIA i zatražio joj da navodno identifikuje korumpiranog policajca. Rekao joj je da je u policijskoj akciji u Kraljevu uočio niškog kriminalističkog inspektora koji je navodno kod neke žene pronašao paketić sa drogom, ali joj ga nije oduzeo već ga je stavio u džep. Zatim je od nje zatražio da mu dostavi fotografije i podatke različitih policajaca da bi on navodno identifikovao tog inspektora - navodi Osnovni sud.

Nenad se na tome nije zaustavio nego je 28. decembra 2017. godine ponovo se lažno predstavljajući, od jednog policajca, takođe svog poznanika, zatražio da mu proveri vlasništvo nad jednim vozilom čije je registarske brojeve dostavio, što je on i učinio.

Mada je u potpunosti priznao delo, lažni inspektor BIA nije obrazložio zbog čega se tako predstavljao. Međutim, njegovi poznanici navode da je voleo da bude u društvu policije, što je iskoristio da se upozna i sa načinom rada ove službe.

Nije ranije osuđivan

Nenad je po struci diplomirani ekonomista, nije ranije osuđivan što je uticalo na visinu izrečene kazne. Naime, iako je za lažno predstavljanje maksimalna kazna tri godine zatvora, uzeto je u obzir da nisu nastupile štetne posledice te da se ranije nije ogrešio o zakon pa mu je izrečena samo novčana kazna.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    2. oktobar 2019 | 15:20

    Skoro tri godine zavitlavao policiju, kao da je to mnogo teško.

  • Nikola69

    2. oktobar 2019 | 16:04

    Toliko o nasoj policiji trebalo im je samo tri godine da skontaju😉😉😉a nije ni cudo koliko skole imaju 😀😀😀

  • Tadija

    2. oktobar 2019 | 16:10

    Pa zavitlavaj pametne ako smeš!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA