Drugi pokušaj da se održi pripremno ročište za paljenje ambasade SAD, posle 11 godina od incidenta

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost, a suđenje će biti javno

  • 8

Pred Višim sudom u Beogradu sutra treba iz drugog pokušaja da se održi pripremno ročište za suđenje petorici policijskih službenika koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

Pripremno ročište biće zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon toga, sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljnije da iznesu svoju odbranu.

Prvobitno je ovo ročište bilo zakazano za jul ali je tada bilo odlozeno.

U ovom slučaju, za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Ćuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Zapaljena američka ambasada Foto: Profimedia/AFP

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    6. oktobar 2019 | 18:44

    Dajte, čemu to dodvoravanje sadistima sa Zapada. Bobmardovali su Srbiju, zatrovali nas za narednih 2000 godina i sad im se uvlačimo u šupak. Dokle bre više ponižavanja sopstvenog naroda?!

  • Lazar

    6. oktobar 2019 | 18:54

    Nisu tražili odštetu? Zato su oni nas oštetili za 20 % Teritorije što su nam oteli

  • JS

    6. oktobar 2019 | 19:50

    Dobili su na poklon zemljiste i Ambasadu na Dedinju. Kako nije dzabe. A nikada kako je krenulo, nece odgovarati za sva nedela koja su nam naneli, a i dalje nam ga nanose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA