≫ 

Vrtoglavi preokret na suđenju za ubistvo u Užicu: Osumnjičeni se "setio" SMS-a i sebi produžio kaznu

Na osnovu Čekićevićeve priče o sadržaju poruka Tužilaštvo sada smatra da je on bio saizvršilac zločina

  • 1

Na suđenju za ubistvo užičkog pogrebnika Sava Gačanina pred Višim sudom u Užicu danas je, pošto je zaključen dokazni postupak i kada se očekivalo da tužilaštvo i odbrana iznesu završne reči, došlo do potpunog preokreta koji je uslovio prekid glavnog pretresa. Filmski obrt donela je izmena optužnice protiv drugooptuženog Milovana Čekićevića (33) kome je neočekivano stavljeno na teret teško ubistvo u saizvršilaštvu, a do tada mu je suđeno za lakša krivična dela.

Optužnica je preinačena na osnovu Čekićeviće priče o sadržaju SMS poruka koju su on i Vladimir Božović, okrivljeni da je usmrtio Gačanina, razmenili u vreme kada je počinjen zločin.

Gačanin je ubijen 14. januara 2018. u prostorijama svog pogrebnog preduzeća. Novembra iste godine uhapšeni su Vladimir Božović, osumnjičen za teško ubistvo i krađu 7.000 evra iz Gačaninovog objekta, i Milovan Čekićević pod sumnjom da je znao za zločin, a da ga je o njemu ćutao.

Novac, Evri, Placanje

Oba osumnjičena su ubijenom dugovala novac Foto: Pixabay.com

Na početku suđenja Božović je negirao krivicu, dok je Čekićević priznao sve što mu pripisuje optužnica. I jedan i drugi su priznali sudu da su dugovali novac pogrebniku – Božović 2.000 evra za automobil, a Čeliković 1.000 evra koje je ukrao Gačaninu dok je radio u njegovom preduzeću.

Tokom suđenja utvrđeno je da su njih dvojica u sate kada je Gačanin ubijen razmenili 10 SMS poruka. Čekićević je na početku suđenja to potvrdio, ali i govorio da u njima nije bilo ni reči o ubistvu. Pošto je sud odbio predlog Višeg javnog tužilaštva da se veštačenjem utvrdi šta su optuženi jedan drugom pisali, ličilo je da se ništa o tome neće saznati. Međutim, dok se sudsko veće pripremalo da zaključi izvođenje dokaza Čekićević se javio za reč i rekao da se setio dela prepiske.

Nokia 222 mobilni telefon, kucanje poruke, sms

U nezgodno vreme se setio prepiske Printskrin: Youtube/Microsoft Lumia

- Božović me je pitao da li je (iz pogrebikove radnje) otišla Tatjana (Savova ćerka koja je ranije bila u poseti ocu). Rekao sam mu da jeste. Onda me je pitao da li je tamo Boban (Gačaninov brat). Odgovorio sam mu da nije. Zatim me je pitao da li su tamo pare. Odgovorio sam da jesu. U poslednjoj poruci me je pitao šta da radi. Napisao sam mu "radi šta hoćeš, ali mene ne mešaj u to" - ispričao je danas Milovan Čekićević, koji je ranije tvrdio da "ne može da se seti šta je pisalo u porukama".

Posle ovoga sud je najavio iznošenje završnih reči, ali je određena pauza koju je tražilo Tužilaštvo.

Preokret i izmena optužnice

 

Usledio je nastavak suđenja koji niko nije očekivao, jer je tužilac u sudnicu doneo izmenjenu optužnicu protiv Milovana Čekićevića i kojom ga sada tereti za teško ubistvo u saizvršilaštvu!

Na osnovu Čekićevićeve priče o sadržaju poruka Tužilaštvo sada smatra da je on bio saizvršilac zločina. Kako se Čekićević branio bez advokata, a delo koje mu se sada pripisuje nalaže branioca, suđenje je prekinuto.

Taksista vozio ubicu: "Ako neko pita, nisi me vozio"

 

Pred sudom je danas svedočio i Dragan Živanić, koji je u noći kada je u Gačanin ubijen, taksijem prevezao Vladimira Božovića u Kragujevac. Rekao je da je Božoviću tokom vožnje dao telefon da zove nekoga.

Pucnjava, ubistvo, pištolj

Savo je ubojen hicem iz pištolja Foto: Shutterstock

- Čuo sam da je rekao da je sve okej, i da će se javiti kada bude blizu. Kada sam ga dovezao do željenog mesta rekao mi je: „Ako čuješ da se nešto desilo, nisi me vozio“ - ispričao je Živanić.

Pištolj kojim je ubijen Gačanin nije pronađen, ali kalibar metaka ispaljenih u Gačaninovu glavu isti je kao i čaure koja je zatečena u Božovićevom dvorištu.

Ranije u svojoj odbrani Božović je pričao da je pištolj „valter“ kupio u Novom Pazaru za 200 evra i ga da je prodao Čekićeviću za 300 evra. Čekićević je, govorio je Božović, pre nego što je kupio pištolj hteo da ga proba pa je ispalio jedan metak u njegovom dvorištu.

Pistolj pucnjava pucaj

Božović je pričao da je pištolj „valter“ kupio u Novom Pazaru za 200 evra Foto: Pixabay

- U danu kada je Gačanin ubijen sa Milovanom sam se čuo više puta. Bio je uznemiren i u panici. Rekao je da je neki iz Valjeva hoće da ga ubiju jer im duguje novac i da hoće da opljačka menjačnicu. Tražio je pomoć od mene, ali ja sam to odbio. Uveče me je obavestio da je napravio veliko sra..e. Nije mi rekao šta je uradio, ali mi je kazao da o tome ne govorim nikome jer će on, ako budem pričao, reći da je pištolj kupio od mene - govorio je optuženi za ubistvo.

Dva hica u glavu

 

Božović je objasnio da je te noći otišao u Kragujevac da kaže polubratu da je njegov drug kome je prodao pištolj napravo veliko sra..e.

Čekićević je tvrdio da pištolj nikada nije uzeo u ruke i da mu je Božović priznao da je ubio Gačanina.

- Rekao mi je da je otišao u Savovu radnju sa pričom da je umrla baba njegove žene i da želi da kupi opremu. Sastavili su tekst umrlice, a onda su počeli da biraju opremu za sahranu. Kada se Gačanin sageo Božović je, tako mi je pričao, potegao pištolj i dva puta mu je pucao u glavu. Posle toga je zaključao vrata i pobegao - pričao je Čekićević.

policija, policajac, istraga, uvidjaj, uviđaj, hronika, ilustracija,  policijski uviđaj, policijska traka

Savo je ubijen prošle godine Foto-ilustracija: Shutterstock.

Dr Zorica Đorđević iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku rekla je da na mestu zločina nisu pronađeni DNK tragovi Vladimira Božovića, ali i objasnila da je moguće da na predmetima ne ostanu DNK tragovi lica koje je bilo u dodiru sa njima. Pročitano je i veštačenje po kome je Gačaninu iz neposredne blizine prvo pucano u uvo, a zatim, pošto je pao, u potiljak.

Sud je pročitao izveštaje sa pregleda sigurnosnih kamera sa objekata oko Gačaninovog preduzeća u vreme kada je zločin počinjen. Na snimcima se ne vidi lice osobe koja ulazi u Gačaninovu radnju, niti je moguće utvrditi njegovu visinu. Snimljeno je kako neko ulazi u pogrebno preduzeće i posle minut izlazi iz njega, a nedugo zatim se vraća u objekat iz koga nešto kasnije istrčava.

- Oca sam posetila dan pre nego što je ubijen. Rekao mi je da su mu se za sutradan najavili Božović i Čekićević da mu vrate novac koji mu duguju. Sutradan uveče sam ga zvala telefonom. Kazao mi je da sedi sa komšijom, ali da mora da prekine vezu jer mu neko zvoni na vrata. Posle nekog vremena me je pozvao i rekao da mu je dolazio Mali Vlade, kako je zvao Vladimira Božovića, i preneo mu da je njegovoj ženi umrla baba, pa da će kasnije doći da kupi opremu za sahranu - svedočila je ranije Tatjana Begović, Gačaninova ćerka.

Video: Jula 2016. Siniša Zlatić je zavio Žitište u crno. Ovo su snimci posle masakra

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OlaLaLa

    16. oktobar 2019 | 00:19

    Da mi neko objasni kako u toku suđenja mozes da mebjas optuznicu tj dispozitiv i da osumbjicenog teretis za teže krivicno delo? To nije po zakonu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA