≫ 

Haos posle časova: Osnovci iz Leskovca se tukli letvama. U školi znaju razlog, ali su im ruke vezane

Apeluju na Ministarstvo da izmene pravilnike

  • 4
Osnovna skola Vuk Karadzic, Leskova, tuca

Foto: jugmedia.rs,

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, dve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu potukle su se juče u školskom dvorištu tako da je na kraju morala da reaguje i policija. Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja.

Ni nastavno osoblje juče nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda koji su nakon nastave jedni drugima napravili „sačekušu“ i počeli da se tuku letvama, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i sve to snimala i slikala mobilnim telefonima, piše Jugmedia.

- Mi smo učinili sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zlostavljanje, obavestili smo rodtelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti - upozorava direktor ove osnovne škole Predrag Zdravković.

Nažalost, po proceni prosvetara, u svakoj školi se neki od oblika nasilja desi barem jednom dnevno, a u srednjim školama i više puta.

Osnovna skola Vuk Karadzic, Leskova, tuca

Foto: jugmedia.rs,

- To je tužna realnost. Očigledno je da se u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja. Jeste da Ministarstvo prosvete te pravilnike donosi na osnovu redovnog praćenja situacije u društvu i tako reaguje, ali izgleda da to nije dovoljno. Naime, do ove godine, ja kao direktor nisam morao prilikom ovakvog nasilja da obavestim Školsku upravu i policiju, pa čak i Centar za socijalni rad ako je to potrebno, a sada mi je to dužnost.  Ipak, dešava se da imamo problem sa roditeljima te dece koja vrše nasilje - ističe Zdravković.

„Riba smrdi od glave“

 

Direktori i nastavnici obaveste roditelje o problemu, ali se dešava da oni ne reaguju na to ili podržavaju postupke svoje dece.

- Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da ono čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane - objašnjava Zdravković.

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca veoma dobro upoznata sa svojim pravima i školskim pravilnicima, te da ih jako dobro iskorišćavaju i manipulišu njima.

Osnovna skola Vuk Karadzic, Leskova, tuca

Foto: jugmedia.rs,

- Jer to dete koje je problematično dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strože kazne i da se reaguje brže - mišljenja je Veličković.

Fejsbuk  provokacije

 

Kako upozoravaju prosvetari, sve češći oblik nasilja se dešava preko društvenih mreža.

- Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge, i onda čim dođu u školu to rešavaju pesnicama - dodaje Veličković.

U ovoj osnovnoj školi, koja deli školskog policajca sa obližnjom srednjom Tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje, kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stotlove, čak i posebne časove u nastavi koje se bave problemom vršnjačkog nasilja.

- Ali, izgleda da to nije dovoljno. Čini se da, što više pričamo o nasilju ono se dešava sve češće - zaključak je nastavnog kadra ove obrazivne ustanove.

Video: Maloletne nasilnice presrele devojčicu (14), čupale je i šutirale u grudi

(Telegraf.rs/ Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Gile

    18. oktobar 2019 | 12:20

    Roditelje u zatvor, decu u popravni dom na mesec dana pa da vidis ima da budu ko bubice.

  • Da,to sam ja

    18. oktobar 2019 | 13:32

    Poticem iz imućne porodice ,moj otac je bukvalno mogao da kupi skolu.Umesto toga je rekao nastavnicima da me maltretiraju na sve načine sve dok ne naucim da je samo znanje moć i da to treba da se postuje. Napravio je od mene čoveka ,hvala i njima i njemu!

  • Čika Jova

    18. oktobar 2019 | 14:32

    Jedna škola da se odvoji samo za takve. Pa nek se makljaju da bi ostala deca mogla bez straha da idu u školu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA