U 15 škola bez prvog časa: Štrajk prosvetara u Sremskoj Mitrovici zbog napada na direktora

Osmak osumnjičen da ga je tukao sedištem bicikla

  • 2

Prosvetni radnici u Sremskoj Mitrovici organizovali su štrajk upozorenja kao reakciju na incident od pre dva dana, kada je učenik 8. razreda fizički napao i povredio direktora OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", prenosi RTS.

U znak protesta nije održan prvi čas u obe smene ni u jednoj od 15 osnovnih i srednjih škola u tom gradu.

Pre dva dana je učenik osmog razreda L. Š. napao direktora škole. On ga je, kako se sumnja, najpre pogodio sedištem bicikla u glavu, a potom mu je zadao više udaraca u glavu. Direktor je zbog zadobijenih povreda završio u Hitnoj pomoći.

Predsednik Izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice Joca Kopčić kaže da je razlog takve odluke porast nasilja u školama.

Pre svega, kako kaže, porast vršnjačkog nasilja, porast nasilja roditelja prema prosvetnim radnicima, kao i porast nasilja učenika prema prosvetnim radnicima.

- Mi odavde iz Sremske Mitrovice, koja je nažalost epicentar dešavanja, želimo da pošaljemo jasnu poruku - stop nasilju u školama - poručio je Kopčić.

Pored te poruke oni zahtevaju da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, da se izmeni postojeći zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se promene pravilnici o društveno korisnom radu i da se promene pravilnici o postupanju u slučaju nasilja.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ру

    18. oktobar 2019 | 22:39

    Подршка просветара из Руме

  • Roditelj

    12. decembar 2019 | 11:08

    Podrška od roditelja! Džaba mi decu kući vaspitavamo, pričamo, kažnjavamo..., kad im je u školi sve dozvoljeno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA