Fondacija "Tijana Jurić": Majci, koja nije učinila ništa da spreči ubistvo deteta, oduzeti pasoš

Postoji velika mogućnost da će, sada kada joj je ukinut pritvor, Vesna Firulović, mama ubijene Lune, napustiti Srbiju kako joj ne bi bilo suđeno za ovo krivično delo

  • 18

Krivično van-raspravno veće Višeg suda u Negotinu je ukinulo pritvor Vesni Firulović - majci dvogodišnje Lune Firulović koju je mučki ubio vanbračni suprug majke u noći između 26. i 27. maja ove godine. Podsetimo, Više javno tužilašto u Negotinu podiglo je optužnicu protiv Zorana Albića za teško ubistvo devojčice Lune (2,5). Protiv devojčicine majke Vesne takođe je podignuta optužnica, ali za nepružanje pomoći.

Otac ubijene Lune, koji je i dalje zakonski suprug Vesne Firulović, obratio se Fondaciji "Tijana Jurić" sa molbom da ga zastupaju u postupku protiv njegove žene zbog ubistva njihove ćerke. On je nakon ubistva svog deteta rekao da je "slutio da bi ovako nešto moglo da se desi", te da je "molio ženu da mu se vrati". Advokat Maja M. Atanasković ispred Fondacije "Tijana Jurić", apelovala je da se Vesni Firulović oduzmu putne isprave kako ne bi otišla u Rumuniju i tako se oslobodila suđenja za ovo krivično delo.

- Odluka o ukidanju pritvora Višeg suda u Negotinu sa ovakvim činjeničnim stanjem je zastrašujuća - tim pre što je pritvor mera kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Okrivljena Vesna Firulović pored državljanstva Srbije ima i državljanstvo i pasoš Rumunije, kao i rodbinu u Austriji te postoji velika mogućnost da će, sada kada joj je ukinut pritvor, napustiti Srbiju kako joj ne bi bilo suđeno za ovo krivično delo u skladu sa evropskom konvecijom o ekstradiciji - smatra Maja M. Atanasković.

ZORAN ALBIC I VESNA FIRULOVIC, OCUH I MAJKA NASTRADALE DEVOJCICE Vesna Firulović i Zoran Albić, Foto: Facebook

Tokom istrage, a na osnovu obdukcionog nalaza Lune koja je imala svega 2,5 god utvrđeno je da ju je kritične večeri očuh Zoran Albić satima tukao. On je tad u alkoholisanom stanju razbijao stvari po kući, te se dete probudilo i dugo plakalo od straha. Očuh je dete dugo udarao i obdukcionim nalazom je utvrđeno da joj je tom prilikom zadao više od 30 povreda koje su svaka kvalifikovane kao teške telesne povrede opasne po život, između ostalog i prelom nadlaktice i višestruke prelome lobanje od čega je Luna preminula na licu mesta.

Malim prstom nije mrdnula da spase svoje dete

Za to vreme majka Vesna Firulović je bila ispred kuće i, kako je priznala, ništa konkretno nije uradila kako bi spasila sopstveno dete.

- Nije pozvala pomoć, nije obavestila komšije, nije pokušala da razbije ulazna vrata od kuće koja su bila većim delom od stakla, niti da razbije prozor od prizemlja kuće gde se sve to dešavalo. Istragom je takođe utvrđeno, a majka je verbalno potvrdila, da nakon što je videla da joj dete ne daje znakove života nije uradila ništa. Nakon smrti deteta, majka je dva sata sa očuhom razgovarala o tome šta se dogodilo, potom su sakrili tragove i odveli dete u dom zdravlja gde su dežurnim lekarima saopštili da je dete palo sa terase.

Optužnica za teško ubistvo deteta za očuha

Više javno tužilaštvo u Negotinu je podiglo optužnicu protiv očuha Zorana Albića za teško ubistvo deteta - za koje se može izreći kazna od 40 godina zatvora, a za majku za krivično delo napuštanje nemoćnog lica za koje se može izreći kazna zatvora od 8 godina. U optužnici Više javno tužilaštvo u Negotinu tražilo je produženje pritvora i za očuha i za majku koja je videla da joj vanbračni suprug udara dete, ali nije ništa učinila da to spreči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fenix

    21. oktobar 2019 | 22:07

    Koji bre umnobolnik stavlja negativnu ocenu na komentare o ovim monstrumima???!!! Aman bre maloumnici, pocrkajte više i ne zagađujte ovaj svet i ne usmrđujte ga više! Nego šta nego doživotne i smrtne kazne!!! Ko bre treba da oduzima detetu život?! Majka... koja majka, bolesnica jedna, neko željno čeka dete...

  • Koko

    21. oktobar 2019 | 22:05

    Fondacija, neka pokrene demonstracije da se uvede smrtna kazna za monstrume i slicne njima. Kakav zatvor, da zive od nasih para. Molim vas, sklonite njihova lica kada pisete o Luni, muka mi je kada ih vidim. Postavite sliku deteta da se svest naroda podigne. Luna i druga deca koja su mučena su zaslužila da ih podržimo.

  • Miroslava

    21. oktobar 2019 | 19:52

    Pa, zar ona nije saučesnik u zločinu, znala je, a nije ništa učinila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA