≫ 

Ko su prestupnice sa Balkana koje traži Evropa? Među njima dve Srpkinje i jedna rijaliti učesnica

Jedna uspešno beži od Interpola celu deceniju

  • 6
Osumnjicene zene balkana

Foto: Europol

Prevare, ubistva, iznude, pljačke - samo su neka od krivičnih dela zbog kojih su žene sa Balkana zauzele pozicije na listi najtraženijih begunaca na starom kontinentu koje je u okviru kampanje "Zločin ne zna za pol" Europol objavio na svom sajtu. S druge strane, čak dve Srpkinje visoko su se kotirale u svetskoj konkurenciji, pa su se našle čak na Interpolovim poternicama.

Ko su one i zbog čega ih traže?

Zorka Rogić

Zorku Rogić (28) je hrvatska javnost upoznala još 2014. godine, kada je sa još dvojicom saučesnika brutalno pretukla dužnika u svom stanu. Tada su hrvatski mediji preneli da su njena dva druga dovela u jedan stan na području Rijeke muškarca koji joj je navodno dugovao 2.000 maraka.

Osumnjicene zene balkana, Zorka Rogić

Zorka Rogić Foto: Europol

Ona ga je više puta udarala šoljom za kafu po glavi, dok su ga njeni prijatelji batinali pištoljima, sve dok se nije onesvestio. Nastavila je da se bavi kriminalom, a tri godine kasnije je Opštinski sud u Rijeci raspisao dve poternice za dva krivična dela za koja se traži, iako je ona u begu bila od 2014. godine.

Prvo delo za koje se Zorka sumnjiči jeste nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksplozivnih naprava. Slobodna Dalmacija o njoj piše kao o ženi koja se nije libila da sa svojim prijateljima odlazi u pljačke, iznuđuje novac, ali i preti.

Melanija Stropnik

Prevarantkinja koja je svojim mutnim poslovima uspela da pribavi višemilionsku koristi Melanija Stropnik nalazi se u bekstvu više od deceniju. Ona se sumnjiči da je u periodu između 2000. i 2001. godine navela žrtvu da u njen biznis uloži oko 190.000 dolara, uz obećanje da će taj novac vratiti kada njena izmišljena firma ostvari dobit.

Osumnjicene zene balkana, Melanija Stropnik

Melanija Stropnik Foto: Europol

Naravno, ubrzo što joj je predao novac Melanija je nestala bez traga, čime je zauzela svoje mesto na poziciji najtraženijih žena za kojom tragaju policije Evrope.

Olivera Petrović Ristić

Još jedna državljanka Srbije našla se na Europolovoj poternici u okviru novog projekta, a zemlja koja za njom traga je Italija. Olivera Petrović Ristić svoje mesto na listi najtraženijih zauzela je zbog ubistva zlatara Alda Karlija.

Ona je navedena kao inicijator ubistva Karlija, iako su sarađivali u razgranatoj mreži prostitucije. Italijanski mediji su preneli još tada da se sumnja da je ubijeni Karli još od 2011. blisko sarađivao sa Oliverom, kojoj je u periodu od sedam godina pozajmio čak 240.000 evra, što u gotovini što u nakitu.

Osumnjicene zene balkana, Olivera Petrović Ristić

Olivera Petrović Ristić Foto: Europol

S vremena na vreme Petrovićeva mu je navodno pružala i seksualne usluge za novac i dragulje, a sumnja se da motiv njegovog ubistva materijalna korist.

Slobodanka Boba Tošić

Nekadašnja misica BiH, Plejboj zečica i učesnica rijalitija Slobodanka Boba Tošić nalazi se na crvenoj Interpolovoj poternici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrala. Pokušaj se dogodio aprila 2006. godine, a misicina uloga bila je da namami žrtvu na mesto gde su u zasedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Kobnog dana, Slobodanka je poslala sms poruku Ždralu da je odveze kod drugarice po skripte. Kada je izašla iz automobila, napadači su zapucali na Ždrala. Kako je kasnije ispričao, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta, a onda su se začuli pucnji.

Slobodanka Boba Tosić

Nekadašnja misica BiH, Plejboj zečica i učesnica rijalitija Foto: Facebook/Slobodanka Boba Tosic

Tošićeva je kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđena na dve i po godine zatvora zbog saučesništva, ali i zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je Darko Elez sa ostalim osumnjičenima oslobođen optužbi u Srbiji. Tako je, na kraju, misica ostala jedina osuđena u ovom predmetu.

Višnja Aćimović Beba

Druga Srpkinja za kojom je raspisana crvena Interpolova poternica je Višnja Aćimović, poznatija po nadimku Beba. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv nje podiglo optužnicu zbog streljanja 37 Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine.

Radio Slobodna Evropa prenosi 2017. godine da je Aćimovićeva saslušana u Beogradu, prilikom čega je izjavila da nema poverenja u tužilaštvo BiH, te da se neće odazvati pozivu na suđenje. Zločin koji joj je stavlja na teret dogodio se 1992. blizu logora Sušica u koji su dovođeni Bošnjaci.

Osumnjicene zene balkana, Višnja Aćimović Beba

Višnja Aćimović Beba Foto: Europol

Video: Najpoznatija srpska Pink Panterka, Olivera Ćirković: Čim sam izašla iz zatvora, popila sam pivo

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    23. oktobar 2019 | 07:32

    Занимање, учесница риалитија!????

  • Salence

    23. oktobar 2019 | 07:07

    Opet se pokazalo sudstvo u Srbiji kao najgore.

  • Tresnja

    23. oktobar 2019 | 07:59

    Cuj, Visnja streljala 37 zavezanih ljudi, rekla u Beogradu da nema poverenje u sud BiH i na osnovu toga oslobodena pa nestala. Da li ima Boga I pravde? Jadan njen muz. Jadna okolina. Jadni mi svi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA