≫ 

Slobodan koji je u garaži zakopao mrtvu majku, neće odgovarati zbog zataškavanja njene smrti?

Postoje tri mogućnosti zbog kojih bi ipak mogao biti gonjen

  • 31
Dedinje, kuća, zakopana žena, Slobodan Perišić

Foto ilustracija: Telegraf

Slobodan P. sa Dedinja, koji je jutros saslušan nakon što je mrtvu majku Stevanu P. (84) zakopao u garaži, neće krivično odgovarati zbog zataškavanja njene smrti. Naime, advokat Ivan Simić otkrio je u razgovoru za Telegraf.rs da Krivični zakon Republike Srbije ne sankcioniše sakrivanje (neprijavljivanje) činjenice o smrti.

- To nije inkriminisano delo, ali ne znači da u radnjama ovog čoveka nema elemenata nekog drugog krivičnog dela - kazao nam je Simić.

To znači da bi neko hipotetički mogao 20 godina da prikriva nečiju smrt, a da za to ne odgovara, jer naš zakon nije predvideo takvu mogućnost.

Sledeći informacije koje smo već objavili o tome da je muškarac znao za smrt majke devet dana, te da ju je premeštao sa kreveta u kadu, sve dok ga smrad tela u raspadanju nije naveo da je zakopa u garaži, Simić navodi tri slučaja u kojima bi Slobodan P. mogao biti pozvan na krivičnu odgovornost, a koji nemaju veze sa time što je lagao o smrti Stevane P. Podsećamo, Slobodanova supruga je mislila da je starica u bolnici. Upravo ona ga je i prijavila policiji, videći da kopa rupu u garaži.

- Pre svega treba prvo utvrditi razloge ovakvog postupanja. Odnosno, u čemu se sastoji motiv da preminulo lice ne bude sahranjeno na uobičajen način. Pre svega da li je pokojna imala neka primanja i ako jeste, da li je nakon njene smrti izvršena isplata na osnovu ovlašćenja ili slično... U tom slučaju eventualno bi se moglo govoriti da je prikrivanjem činjenice smrti došlo do sticanja koristi na štetu isplatioca sredstava, što bi moglo upućivati na krivično delo prevare iz člana 208 Krivičnog zakona - otkriva Simić jedan od mogućih scenarija.

Advokat Ivan Simić

advokat Ivan Simić Foto: Privatna arhiva

- Ukoliko nema imovinske koristi ovakvo postupanje bi takođe eventualno u sebi i moglo da sadrži elemente nekog drugog krivičnog dela, npr. Zagađenje životne sredine iz člana 260 KZRS, možda i pre elemente krivičnog dela Izazivanje opšte opasnosti iz člana 278 KZRS, ali ne bih mogao da tvrdim koliko bi eventualno optuženje za ova krivična dela bilo čvrsto - navodi on.

Simić navodi da u slučaju da se osoba proglasi krivom za jedan od ova tri slučaja postoji pretnja kaznom zatvora, ali da nju određuje sudija, te da postoji niz sankcija koje prethode zatvorskoj, te da su okolnosti vrlo bitne.

- Ako ranije nije osuđivan, ne mora da znači da bi odmah išao u zatvor - dodao je.

Video: Snimak uviđaja mesta gde je sin zakopao majku

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    23. oktobar 2019 | 20:32

    Sa sve kije u zatvor doživotni.

  • Jms

    23. oktobar 2019 | 22:27

    Aman ljudi,pisete samo o parama.To dodje i prodje.Majku tako da isprati.Da je žena znala kakvoj će parazita da rodi....

  • Rastko

    24. oktobar 2019 | 08:21

    Mozda je to bila majkina poslednja zelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA