≫ 

Da li je dete napadnuto zbog rasizma? Policija ispituje slučaj pretučene devojčice (12) iz Sente

Devojčicina porodica sumnja da ju je nepoznata žena napala zbog romske nacionalnosti

  • 8
Devojčica, zlostavljanje, plače, romkinja Foto: Profimedia/Alamy

Policija ispituje slučaj dvanaestogodišnje Ž. D. iz Tornjoša nadomak Sente, koja je pretučena danas oko devet časova ispred prodavnice u koju je krenula da kupi užinu za vreme školskog odmora.

Kako je za Telegraf.rs rečeno u MUP-u, o svemu je obavešteno i Tužilaštvo.

- Policija je po prijavi izašla na teren i odmah je o svemu obavestila Tužilaštvo. Utvrđujemo činjenice u vezi sa ovim slučajem i za sada ništa više ne možemo reći - saopštili su nam u MUP-u.

Kako je ranije objasnila majka Aranka D., devojčicu je bez ikakvog povoda napala K. P. (22) koja je prolazila pored prodavnice.

- Moja ćerka je stajala sa drugaricom i htele su da uđu u prodavnicu i kupe užinu kada joj je prišla jedna žena i udarila joj šamar, a zatim joj je počupala kosu i bacila je na beton. Sa njom je bila još jedna žena koja je izgleda isto htela da je udari jer je vikala nešto, ali su prestale kada su videle da moja ćerka plače i onda su otišle – priča uzrujana majka.

Pucnjava na Zvezdari, zvezdara, policija, uvidjaj Policija sada ispituje slučaj, Foto: Marko Jovanović

Dodaje da ne poznaje ženu koja joj je napala ćerku niti može da pretpostavi koji je razlog, sem to što je devojčica romske nacionalnosti.

- Jako sam zabrinuta i uplašena. Pozvali smo policiju koja je izašla na lice mesta i napravila zapisnik. Posle toga sam odvela ćerku u ambulantu, ali danas ne radi pedijatar, pa su mi rekli da dođemo sutra. Ne znam šta da radim. Ćerka mi sada spava, ali se požalila da je bole glava, noga i leđa – priča majka pretučene devojčice za Blic.

Ovim povodom oglasila se i Romska partija čiji je predsednik Pokrajinskog odbora Sebastijan Kurina najoštrije osudio ovaj incident i okarakterisao ga kao još jedan od primera nasilja nad pripadnicima romske manjine.

- Pretučena devojčica ništa nije uradila toj ženi niti je poznaje. Ona je jedno pristojno i vaspitano dete i potiče iz normalne porodice. Otac joj radi u Austriji i imaju sasvim solidna primanja. Jednostavno, žive kao sav normalan svet – kaže Kurina uz napomenu da od nadležnih očekuje hitnu reakciju i primerenu kaznu za ženu koja je napala devojčicu.

- Ako smo mi zaista demokratsko društvo kakvim se predstavljamo, onda očekujemo da su nam svi građani zaštićeni, pogotovo oni najmlađi, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i zahtevamo od policije da uhapsi i procesuira ženu koja je napala devojčicu. Ukoliko se to ne desi, spremni smo i da organizujemo demonstracije dokle god se ne kazni ta žena – poručuje Kurina.

Video: Gde će ti duša: Da li postoji prljaviji i odvratniji udarac?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    25. oktobar 2019 | 01:51

    Hoće to tek tako neko na ulici uhvati dete i bije bez povoda. Ali bitno da su se odma uhvatili da je na etničkoj osnovi.

  • markan

    25. oktobar 2019 | 06:37

    sigurno joj gurnula ruku u torbu kakav rasizam cigani se vade na to kradu bre cim progledaju

  • Lord

    25. oktobar 2019 | 06:46

    Jedva cekam da cujem razlog. Ako je stvarno bez razloga, treba tu zenu olesiti od batina, mada sumnjam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA