≫ 

Za 2 kilograma marihuane pretiće i do 10 godina zatvora: Strože kazne od 1. decembra

Rešenje je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije

  • 14
Mačva, marihuana na njivama sa kukuruzom Foto: Pixabay, Profimedia/imageBROKER, Mačva Press

Od 1. decembra osobama koje budu uhvaćene sa većom količinom droge (za sopstvenu upotrebu), na primer 300-400 grama, preti kazna od najmanje tri godine zatvora, bez mogućnosti umanjenja kazne.

Ovim novim zakonskim rešenjem, popunjena je pravna praznina u vezi sa (ne)dokazivanjem namere distribucije narkotika, koja je tužiocima stvarala glavobolju u praksi.

Rešenje je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije koje počinju da se primenjuju od 1. decembra, pored drugih novina poput doživotnog zatvora, sistema kažnjavanja "tri udarca", novog krivičnog dela napad na advokata i druge.

Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kaže da se tužioci često nađu u situaciji da za osobu, koja kod sebe drži veću količinu droge, ne mogu da dokažu nameru distribucije i dalje prodaje, ukoliko među prikupljenim dokazima nema, na primer, vagice za precizno merenje, određene količine novca, eventualne knjižnice sa popisom onih kojima je droga prodata i iznos novca za koji je prodata, kao ni zatečenih kupaca.

Sa druge strane sada ove osobe mogu da budu krivično gonjene za postojeće delo - posedovanje manje količine droge za sopstvenu upotrebu, iako to ne odgovora količini pronađene droge i za koje su zaprećene praktično bagatelne kazne, ukazao je Lazović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

On je istakao da novo zakonsko rešenje pokriva upravo tu prazninu - pa će lica koja kod sebe drže veću količinu droge biti sankcionisana samo zbog činjenice posedovanja te veće količine, bez obzira što im se ne stavlja na teret distribucija ili prodaja droge.

Šta je manja ili veća količina droge, Lazović kaže da to treba da reši sudska praksa, koja još nije jedinstvena po tom pitanju, ali da bi prema njegovom mišljenju ovo delo moglo da se odnosi na, na primer, držanje dva kilograma marihuane.

Ovaj oblik krivičnog dela "neovlašćeno držanje opojnih droga" glasi: "Ko neovlašćeno drži u velikoj količini supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do 10 godina.

U sledećem stavu, zakonodavac predviđa da učinioca, koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu, sud može da oslobodi od kazne. Lazović je napomenuo da je Udruženje sudija i tužilaca podržalo ovo novo zakonsko rešenje, jer smatra da će njime biti otklonjeni problemi u praksi.

Video: Otkrivene dve laboratorije za uzgoj marihuane

(Telegraf.rs/RTV.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    28. oktobar 2019 | 14:52

    Dekriminalizovati marihuanu jer je to samonikla biljka koju mozemo naci u prirodi na našem podneblju. Da se oni koji je poseduju kaznjavaju novčano ili dobrotvornim radom. Pojacati kazne za sve ostale vrste narkotika koji se prave po laboratorijama mešanjem raznih otrova i supstanci. Marihuana nikoga ne ubija, u mnogim zemljama je legalna i manje je opasna od alkohola. Kada ste culi u zivotu da je neko popušio džoint i ubio nekoga ili napravio neki veći incident, dok svakodnevno u hronici čitamo o nedelima koja su prouzrokovana alkoholom? Nije tacno da je marihuana ulaz u pakao narkomanije. To samo zavisi od osobe i njenog karaktera, da li će postati narkoman ili ne. Po zvaničnim statistikama više od 80 %, onih koji probaju marihuanu, ostaju samo na njoj ili prekinu da je konzumiraju, što znači da manje od 20% onih koji je probaju, nastavljaju dalje. Ne treba da u krivičnom zakoniku poistovetiti biljku koja raste kod nas, koju su naši preci gajili pre više decenija i vekova iz raznih potreba i koja nikoga nikada nije ubila, sa npr. heroinom ili kokainom koji sa drugih kontinenata stizu kod nas da nam ubijaju decu uz ogromne zarade narko-kartela i kriminalnih grupa. Jednostavno, nije i ne može biti isto.

  • JA

    28. oktobar 2019 | 22:20

    Zato su javne licnosti sa eatrade koje otvoreno pricaju kako konzumiraju marihuanu zasticene kao beli medvedi...za njih druga pravila vaze.

  • kure

    28. oktobar 2019 | 15:10

    u pametnim zemljama se lepo legalizuje u medicinske svrhe pa i drzavi dobro i uzgajivacima. Samo smo mi pametni a droge razne na svakom cosku nazalost....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA