• 12

Očevici tragedije na Dunavu: Čuli smo krike i dozivanje u pomoć, na licima im se videla nesreća

"Većina je iznurena od boravka u šumi, bez vode i hrane"

  • 12

Nakon tragičnog pokušaja grupe migranata da preko Dunava ilegalno uđe u Hrvatsku, od kojih se samo šest spaslo nakon prevrtanja čamca, na vikend naselju "Vagoni" kod Apatina očevici događaja prepričavaju užas jučerašnje tragedije.

- Čuli smo krike i dozivanje u pomoć. A nakon nekog vremena na obalu su izašla šestorica mladića koje smo proteklih dana videli u šumi, svedoči 28-godišnji Chamseddine iz Tunisa za apatinski Radio Dunav.

On i njegov saputnik Hsmza (46) iz Libije već nekoliko dana borave na "Vagonima" čekajući na prelazak u Hrvatsku.

Grupu koja je sinoć pokušala da pređe grancu većinom čine maloletnici iz Avganistana, starosti od 15 do 17 godina, tvrdi Hsmza.

- Nakon vike i zapomaganja dotrčali su do nas tražeći da im pomognemo u potrazi za četvoricom rođaka i prijatelja. Nismo ih odmah najbolje razumeli jer ne govorimo istim jezikom, ali se po njihovim licima videlo da su doživeli nesreću, pričaju za radio Dunav ovaj Libijac i Tunižanin.

- Pokušali smo nešto učiniti ali bilo je mračno i hladno pa smo pomoć potražili od policije - dodaju.

Migranti Apatin

Foto: Radio Dunav

Prema njihovim rečima grupu koja je pokušala preći granicu sa dva čamca činilo je 15 lica. Razdvojili su se pa još uvek nije poznato šta se dogodilo sa migrantima iz drugog čamca. Da li su uspeli preći na drugu stranu, ili su i oni završili u Dunavu kao i njihovi nesrećni prijatelji.

- Većina je iznurena od boravka u šumi, bez vode i hrane. Danima pada kiša, ovo je užas - kaže Hsmza (46).

Prema njegovim rečima Avganistanci, Sirijci, Iračani i Pakistanci pešače od Turske do evropskih zemalja. Veliki broj nastrada na tom putu, od hladnoće, povreda pa i utapanja.

On u svojoj potresnoj ispovesti priča kako je u glavnom gradu Libije, Tripoliju imao ribarski brod, porodicu i dobar život, sve do revolucije u kojoj je svrgnut Gadafi.

U sukobima koji su nastupili izgubio je bliže članove porodice. Put planira da nastavi do nemačkog Hamburga gde mu se već tri godine nalazi supruga sa njihovo troje dece.

- Ona je uspela da dobije vizu na pet godina - kaže Hsmza, nesiguran u to da li će uspeti ponovo da ih vidi.

Migranti Apatin

Foto: Radio Dunav

Njegov saputnik, 28-godišnji Chamseddine iz Tunisa, po zanimanju programer, u Srbiju je stigao pre dva meseca avionom. I on nastavlja put ka Evropi.

- Više puta sam pokušao preći u Hrvatsku, ali bezuspešno. U Apatin smo stigli autobusom, a već nekoliko dana boravimo u šumi spremni za prelazak. Nismo znali koliko je opasan Dunav na ovoj lokaciji, posebno nakon sinoćne tragedije i saznanja da se sa druge strane nalazi močvara, kaže Chamseddine, misleći pritom na Kopački rit u Hrvatskoj. Verovatno ćemo nazad do Novog Sada pa na jug do Šida, otkriva planove ovaj mladić iz Tunisa.

- Znamo da to nije ispravno, ali čovek nakon 3.000 kilometara pešačenja i raznih nedaća izgubi sebe. Pretvori se u "mašinu" koja samo želi da preživi još jedan dan kako bi stigao do Evrope. Većina na tom putu ostane bez novca pa je prinuđena na očajničke poteze u preživljavanju. Žao mi je zbog toga, jer se prema nama u Srbiji svi ophode dobronamerno, nismo imali nikakvih problema do sada, kaže na kraju ovaj dvojac.

Za četvoricom nestalih migrantima od danas su pored policije u potragu uključeni i ronioci jedinice žandarmerije kao i pripadnici jedinice za vanredne situacije.

Video: Drama u Futogu: U cisterni pronađena četiri migranta u teškom stanju

(Telegraf.rs/Radio Dunav)

Komentari

  • mima

    razumem potpuno ovaj narod, niko ne bezi o dobrog i lepog, treba ih pomoci da negde izgrade svoje nove zivote

  • fakir

    da im se pridružimo i u koloni beži...

  • Mara

    Potpuno ih razumem u kakvoj su situaciji. I ja sam bezala devedesetih preko reke. Zelim om da nadu svoju srecu. Vidim sada beze I Libijci I Tunizani, a to su bile sretne zemlke. Zivot se promeni za cas. Cuvajmo mir na Balkanu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima