≫ 

Nasilnici žene u Srbiji ubijaju na najsurovije načine, a ne kaju se: Šta je najveći problem i okidač

Zlostavljači su različitih zanimanja, fakultetskog obrazovanja ali sve njih vezuje isti obrazac, opsesivno kontrolišu svoje partnerke i žene, i to je model po kojem se prepoznaju

  • 80

Nasilje prema ženama u Srbiji ne opada, za jednu deceniju ubijeno je više od 320 žena, više od 400 dece postali su siročići, a istraživanja pokazuju "da se ubice ne kaju", i da je najveći problem neprijavljivanje nasilja, rečeno je danas na konferenciji za "Sprečavanje i iskorenjivanje femicida u Srbiji".

- Iz razgovora koje smo obavili sa onima koji su osuđeni za ubistvo žene, zaključili smo da nema kajanja i ako se kaju, kako kažu, to je iz razloga što su upropastili, izričito, svoje živote - rekla je predstavnica Ženskog istraživackog centra za edukaciju i komunikaciju Nevena Petrušić.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković ukazala je na veliki problem da, iako žrtve mogu nasilnika anonimno da prijave, u većini slučajeva one to ne rade, čak ni njihova okolina.

- U 2018. godini imali smo 34 slučaja ubijenih žena, a čak za njih 27 policija nije imala prijave nasilja u porodici. Tendencija se nastavlja i ove godine, u 28 slučajeva ubistava, u 17 slučajeva nije bilo ranijih prijava nasilja - navela je Popović Ivković.

Ona je navela da žrtve nisu samo emotivne partnerke, već i majke, bake, ćerke, a ono što najviše zastrašuje jesu načini na koja su ubistva počinjena.

- Počionici na najsurovije načine ubijaju žene. Prema našim podacima, oni koriste noževe, fizičku snagu, čekiće, šipke, pa i lovačke puške kako bi ubili ženu, maćehu, baku, čak i bebu, odnosno ćerku. Nasilnik kada donese odluku da ubije, on će to i učiniti - poručila je Popović Ivković.

Femicid, Nasilje nad zenama, protest

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istraživanje o femicidu, koje su sproveli Ženski istraživacki centar za edukaciju i komunikaciju i FemPlatz, rađeno je tri godine i kroz njega su analizirane pravosnažne sudske presude za ubistva žena u Srbiji.

- U određenom broju slučajeva žene su prijavile nasilje, a institucije nisu blagovremeno reagovale. Pokazalo se da, čak i kada je nasilnik bio ranije kažnjen, nije promenio svoje ponašanje. Mi nemamo program za rad sa nasilnicima, koji bi obezbedili da se trajno izmeni njihovo ponašanje. Kada je reč o sudskim postupcima, efikasniji je rad sudstva nego tužilaštva - istakla je Nevena Petrušić.

Istraživanje je potvrdilo da su zlostavljači različitih zanimanja, fakultetskog obrazovanja i njih sve vezuje, kako kaže Petrušić, isti obrazac, opsesivno kontrolišu svoje partnerke i žene, i to je model po kojem se prepoznaju.

Video: Ovo su tri stvari koje pomažu ženi da se odbrani od nasilnika

- Najčešće, okidač za ubistvo predstavlja trenutak kada žrtva poželi da napusti nasilnika - ispričala je Petrušić.

Državni sekretar MUP navela je da je to ministarstvo sprovelo brojne aktivnosti.

- Među njima su obuka službenih lica, narukvice za žrtve i nasilnike koje će biti uvedene u naredne tri godine kroz projekat ''Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji'', a koji sprovodi Agencija ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UN Women), u saradnji sa MUP-om, a uz finansijsku podršku Norveške - zaključila je Biljana Popović Ivković, koja je podsetila da žrtve nasilja u porodici nasilnike mogu da prijave anonimno i besplatno pozivom na broj 0800100600.

Video: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    14. novembar 2019 | 20:41

    Moj komentar neće biti objavljen jer u Srbiji nikada nije bitna istina.... Bitno je samo da se piše.... Ali cu sve jedno poslati poruku... Pogledajte samo žene današnjice.... Kako izgledaju i šta rade.... Kako se oblače... Sedi jedan momak pored mene i kaže.... Jbt imam 37 godina još se nisam oženio a želim decu i porodicu.... Pa rekoh kakav je problem madji sebi ženu i oženi se.... A on će kako da nađem normalnu ženu za brak... Pogledaj oko sebe... Danas je ker važniji od čoveka.... Devojke ne žele obavezu... A opet ima onih koje se zalete pa se udaju a onda brže bolje prijave muskarca pa mu odcepe pola plate i svega... I ne rade ništa... Oko mene je mnogo poštenih i dobrih mladića i momaka... MI SMO SRBI...od dedova naših pa do nas mi smo pravi muškarci i dobri ljudi... Nemojte da od nas pravite nasilnike i prikazujete nas u lošem svetlu... Jer to nije istina

  • Ludaca

    14. novembar 2019 | 15:29

    Samo da kazem ovima sto tvrde da zene samo sponzore traze.E pa ovako lepi moji,pametan muskarac nadje pametnu zenu,dok ovi drugi su sponzori,to je surova istina.Ako bre neka vas sisaju .

  • Neo

    14. novembar 2019 | 14:14

    Biti žensko na Balkanu je hendikep od malena do starosti. Nepoštovanje od kolevke , škole, posla, braka. Kada vas neko sa 30 g. proglasi matorom, ili tretira kao slużavku, niže biće- dobiješ batine kada kažes da ne pristajes na takav tretman.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA