≫ 

Profesorima preti do 120 godina zatvora zbog prodavanja ispita: Danas presuda za aferu "indeks"

Optužnicom je inače precizirano da su ispiti koštali od 500 do 1.000 evra, a diplome od 12.000 do 16.000 evra

  • 6

Pred Višim sudom u Smederevu, gde se punih deset godina sudi optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u slučaju poznatom kao afera Indeks, danas treba da se izreknu prvostepene presude, piše Politika.

Predsednica sudskog veća Slađana Bojković okončala je krajem novembra ovaj maratonski postupak nakon što su svi koji se terete za kupoprodaju ispita i diploma, uključujući i njihove branioce, izneli završne reči.

Lista optuženih, najduža u istoriji srpskog pravosuđa, u međuvremenu je desetkovana, jer je usled zastarevanja pojedinih krivičnih dela u odnosu na više od 40 osoba postupak obustavljen. Na optuženičkoj klupi ostali su akteri afere Indeks koji se terete za krivična dela primanja mita i podstrekivanja na primane mita, za koja redovna zastarelost nastupa posle 15, a apsolutna posle 30 godina.

Više tužilaštvo u Smederevu za njih 27 traži više od 120 godina zatvora, a predložene su pojedinačne kazne od dve do 11 godina, uz oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Optužnicom je inače precizirano da su ispiti koštali od 500 do 1.000 evra, a diplome od 12.000 do 16.000 evra.

Prva grupa osumnjičenih profesora i posrednika uhapšena je u februaru 2007. godine, a suđenje je počelo u septembru 2009. iz osmog pokušaja, jer su skoro godinu dana u sud konstantno pristizali prigovori branilaca i zahtevi za izuzeća.

Proces je tri puta vraćan na početak kada je već bio u završnim fazama, prvo zbog reforme pravosuđa, potom zbog izmene Zakona o krivičnom postupku i na kraju usled promene porotnika u svim sudovima.

Na odugovlačenje je, pored velikog broja optuženih, uticao i štrajk advokata, kiše, poplave, snegovi, seminari, kongresi, bolesti, piše Politika.

U međuvremenu, čekajući presudu troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu otišlo je u penziju, a jedan deo optuženih profesora je pod pretpostavkom nevinosti tokom suđenja napredovao u karijeri, a nikome nije izrečena disciplinska mera niti je poništen neki od spornih ispita i diploma.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok21

    6. decembar 2019 | 09:27

    A na medicinskom sto i dan danas prodaju? I u NS i BG

  • Giks

    6. decembar 2019 | 08:28

    I na kraju svi osuđeni uslovno i vraćaju se na svoja radna mesta.

  • Samo neko

    6. decembar 2019 | 12:53

    Na svim fakultetuma se placaju ispiti,ali je najveca tragedija za Medicinski,licno upucen i sokiran.Umesto da uce buduci lekari,oni kupuju diplomu....Nema ko da nas leci,a tek nece ni imati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA