Stroga kazna za pucnjavu ispred "Manile" u Nišu: Ivan Pavlović osuđen na 20 godina zatvora

Povređeni su policajci i radnici obezbeđenja, sevali su noževi i odzvanjali pucnji iz kalašnjikova

  • 4
pucnjava u kafiću "Manila", Niš

Foto: Dragana Kocić

Nišlija Ivan Pavlović (33), koji je 17. juna prošle godine na Trgu kralja Milana u centru Niša pucajući iz "kalašnjikova" ranio trojicu policajaca i radnika obezbeđenja kafića "Manila", osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

- Za krivično delo teško ubistvo u pokušaju izričemo mu kaznu zatvora od 15 godina, a za nedozvoljeno držanje oružja 6 godina, pa primenom zakonskih propisa osuđujemo ga na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina - saopštila je predsednik sudskog veća Višeg suda u Nišu Jelena Pavlović.

Obrazlažući razloge zbog kojih je sudsko veće odlučilo da prihvati predlog Višeg javnog tužilaštva da se Pavloviću izrekne ovako stroga kazna, sudija Pavlović je naglasila da je delo učinjeno veoma opasnim oružjem.

- Optuženi nije nosio pištolj ili neko drugo manje opasno oružje, već automatsku pušku. Takođe, sa sobom je poneo 60 metaka od kojih je iskoristio 17. Nismo mogli da prihvatimo navode odbrane da je puška slučajno opalila, jer je tokom sudskog postupka utvrđeno da je Pavlović otišao iz kafića, a zatim se vratio sa puškom i mecima. Da nije bilo namere ne bi poneo 60 metaka - kazala je sudija.

Istakla da ono što ovo delo čini još težim, jeste što je povod za pucnjavu bila verbalna rasprava.

- Niko mu nije ni zapretio a on je naneo ozbiljne povrede službenim licima - rekla je Pavlović.

Da podsetimo, Pavlović se kritičnog dana sa prijateljima Martinom Zonjićem i Aleksom Živićem sukobio sa radnicima obezbeđenja koji su ih izbacili iz kafića.

Posle dvadeset minuta vratili su se vozilom, Ivan Pavlović je iz auta izašao držeći automatsku pušku "CZ M – 70 AB2", dok su ostala dvojica imali noževe kojima su pretili gostima, zbog čega su oni utrčali u kafić.

pucnjava u kafiću

Foto: Dragana Kocić

Aleksa Živić je zatim bez ikakvog povoda zadao šest ubodnih rana nožem radniku obezbeđenja, Aleksandru Đoriću dok je Pavlović ispalio na njega nekoliko rafala nanevši mu tom prilikom prostrelne rane na nogama koje su kvalifikovane kao teška telesna povreda.

U međuvremenu, pristigla je patrola, policajci su povikali "Stoj, policija, baci oružje...", na šta Pavlović nije reagovao, već je ispalio više hitaca u pravcu policijskih službenika.

Policajac Miloš Miloševic je pokušao da ga razoruža, šakom desne ruke je uhvatio cev dok je okrivljeni sve vreme držao prst na obaraču i ispaljivao rafalne pucnje, usled čega je policijski službenik zadobio više povreda po nogama i trbušnom zidu koje su kvalifikovane kao teške i opasne po život, dok su dvojica njegovih kolega lakše ranjena usled rikošetiranih hitaca.

Zonjić se nagodio sa tužilaštvom i kažnjen je sa dve godine zatvora i plaćanjem 150.000 dinara dok je Živić dobio dve godine i deset meseci i novčanu kaznu od 120.000 dinara.

Pavloviću je produžen pritvor u kome se nalazi od 17. juna prošle godine, a izrečena mu je mera bezbednosti oduzimanja oružja i municije. Takođe, obavezan je da plati sudske troškove u ukupnom iznosu od skoro 345.000 dinara.

Oštećeni su upućeni na parnicu radi ostvarivanja nadoknade štete. Presuda je prvostepena i na nju imaju pravo žalbe i tužilaštvo i odbrana.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    11. decembar 2019 | 13:23

    Zonjic se nagodio sa tuzilastvom.stari policiski saradnik i drukara znamo mi u nisu ko je on glumata ludilo spijun klasicni

  • Milosa Obilic

    11. decembar 2019 | 13:22

    Nekazem da ovaj nije zasluzio 20 godina ali neki za ubistvo dobijaju po 5 godina.

  • Xxp

    11. decembar 2019 | 13:17

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA