Kako sve krijumčari prenose cigarete preko granice: Omiljeni im je "mravlji šverc"

Krijumčari se neretko služe trikom farbanja cevi silikonom, farbom i drugim materijama jakog mirisa kako bi zavarali njuh carinskog psa

  • 3
Zaplenjene cigarete Batrovci Foto: Uprava carina

U periodu od početka ove godine do 1. decembra policija je na teritoriji Srbije zaplenila 76.469 boksova cigareta, 22.345 kilograma rezanog duvana i 64.470 kilograma duvana u listu u ukupno 869 zaplena, pokazuju podaci MUP, dok carinici kažu da gotovo da nema mesta u automobilima, autobusima i kamionima gde nisu pronalazili cigarete i duvan.

Najveće zaplene cigareta u ovoj godini bile su na području Novog Pazara, Kikindi, Subotici, Pančevu i Šapcu, dok su najveće zaplene rezanog duvana i duvana u listu zabeležene na teritoriji policijskih uprava u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

U MUP-u ističu da se tim krivičnim delima nanosi velika šteta budžetu i da se ona prevashodno ogleda u neplaćanju akciza i drugih poreskih obaveza.

Cigarete se transportuju kamionima i cisternama, putničkim vozilima sa specijalno izgrađenim bunkerima u kojima se skladište, kao i vozovima i autobusima.

Šverc cigareta je unosan "biznis", pre svega zato što su cene duvana na tržištu EU izuzetno visoke.

Ako se zna da paklica cigareta, na primer, u Belgiji košta izmedu četiri i pet evra, u Velikoj Britaniji od pet do 7,5 funti i da su cigarete najjeftinije u Luksemburgu, gde koštaju oko 3,5 evra po paklici - onda je jasno kakav je to motiv za krijumčare.

Zaplenjene cigarete Batrovci Foto: Uprava carina

Krijumčari cigareta i duvana služe se različitim načinima da "posao" sprovedu u delo.

U Upravi carina kažu da se neretko služe trikom farbanja cevi silikonom, farbom i drugim materijama jakog mirisa kako bi zavarali njuh carinskog psa, međutim, ni to nije sprečilo carinike da otkriju preko 4.000 paklica cigareta u ventilaciji jednog autobusa.

Desio se i slučaj kada su na Horgošu u specijalno dograđenim bunkerima u pragovima automobila pronađene paklice cigareta, dok su na Batrovcima cigarete pronadene cak i u kanuu natovarenom na automobil.

Takođe, neobičan je primer sa Kelebije kada je tovar cigareta i duvana pronađen u rezervoaru za benzin automobila koga je u tom trenutku vlasnik vozio na gasni pogon.

Gotovo da nema mesta u automobilima, autobusima i kamionima gde carinici nisu pronalazili cigarete i duvan.

Švercerima su ipak najomiljeniji duplo dno, skrivene pregrade, ispod haube i instrument-table, šupljine farova, prostori ispod sedišta i tapacirunga vozila.

Desilo se da su cigarete pokušali da sakriju i u torti.

- Odgovor na pitanje koliko uopšte paklica cigareta može da stane u lažnu tortu i kako se to uopšte isplati, mogli bi da daju oni koji se bave takozovanim ''mravljim švercom'' i pokušavaju da preko granice iz više puta prenose manje količine robe - kažu u Upravi carina.

Kazne za izvršioce za nedozvoljen promet akciznih proizvoda su od tri meseca do pet godina zatvora u zavisnosti od težine počinjenog krivičnog dela.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Austrijski penzos

    16. decembar 2019 | 14:55

    Zašto Nemci ne švercuju cigarete? Zato što imaju pristojne plate. A naš narod mora da se 'snalazi'

  • Dragan

    16. decembar 2019 | 17:39

    To je drzavi najveci problem i najvece krivicno delo. Ostetice budzet naopako, nemaju onda nasta klepati porez i akcize i od cega ce onda naopako one guzonje u vladi klepati sebi u dzep.

  • Kvazi englez na srpskom

    16. decembar 2019 | 17:24

    "u Velikoj Britaniji od pet do 7,5 funti" Gde ima za te pare da se kupe a da nisu svercovane? Najjefrunije u prodavnici su nesto manje od 9 funti po paklici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA