≫ 

Policajac Miroslav je sam krenuo na lopove koji su pljačkali zlataru. Ubili su ga jednim pucnjem

"Koliko njih bi tako hrabro pojurilo, bez pancira, u želji da časno obavi svoju dužnost? Stavljajući sigurnost drugih ispred sebe, položio je najveću žrtvu. I sada ga više nema"

  • 65
Miroslav Stamenković Foto: Facebook

Pre sedam godina policajac Miroslav Stamenković (27) poginuo je dok je pokušavao da spreči pljačku zlatare u Vlasotincu i oslobodi radnice koje su razbojnici vezali. U razmeni vatre jedan od pljačkaša ranio ga je u grudi. Miroslav je preminuo na ulazu u leskovačku bolnicu.

Miroslav Stamenković sahranjen je uz počasnu paljbu pripadnika Žandarmerije, a zastava Srbije, koja je pokrivala kovčeg, predata je majci Svetlani.

Posthumno, Stamenković je odlikovan ordenom časti, od tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

Osumnjičeni za krivično delo razbojništvo Darinko V. iz Berana i Velibor L. iz Bijelog Polja su ranjeni i od zadobijenih povreda su preminuli, dok je treći osumnjičeni Adnan Š. iz Berana lišen slobode.

Na Fejsbuk stranici "Policajac Miroslav Stamenković" na godišnjicu ubistva objavljena ja slika Miroslava i potresna posveta:

"Koje to vreme može da obriše trag koji je za sobom ostavio? Izgubio svoj dragoceni život u 27 mladih godina, a postao večan. Koliko njih bi tako hrabro pojurilo, bez pancira, u želji da časno obavi svoju dužnost? Stavljajući sigurnost drugih ispred sebe, položio je najveću žrtvu. I sada ga više nema.

A ipak je tu, ako malo bolje pogledate! Odzvanja kroz huk vetra njegov zvonki smeh, i u daljini, na obronku planina, pomalja se sjaj njegovog pogleda. Oseti se njegova ruka na ramenu. Čuje se njegov glas koji negde iz prikrajka šapuće one poznate reči: "Biće sve u redu".

I ako vam nekad nedostaje, pogledajte nebo, reku, travu - pa, svuda ga ima! U svakom kutku ovog beskrajnog svemira možete pronaći deo njega, jer takvi ljudi kao on nikada ne mogu da umru."

Podsećamo, trojica naoružanih pljačkaša upali su u zlataru "Unca" odmah po otvaranju i vezali obe radnice. Vlasnik zlatare video je ovo preko video-nadzora i odmah obavestio policiju.

Mladi policajac Miroslav Stamenković, koji se zatekao u blizini, bez razmišljanja je pokušao da spreči pljačku, došlo je do razmene vatre u kojoj ga je jedan od razbojnika teško ranio u grudi. Stamenković je odmah odvezen, ali nažalost, izdahnuo je na samom ulazu u leskovačku bolnicu. U razmeni vatre sa policijom razbojnici su smrtno ranjeni.

Do večne kuće Miroslava su ispratili tadašnji premijer i ministar policije Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović, načelnik UKP MUP Srbije Rodoljub Milović, i više od 2.000 kolega, prijatelja i poznanika. Kovčeg s njegovim telom spušten je u raku uz zvuke posmrtnog marša koji je svirao policijski orkestar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobanin

    16. decembar 2019 | 17:06

    Vecna ti slava i hvala momcino!!!

  • Qwer

    16. decembar 2019 | 15:32

    Toga se sećam, kao juče da je bilo i divio sam se hrabrosti ovog momka. I danas se divim. Večna mu slava.

  • Mimi

    16. decembar 2019 | 17:16

    Radio je svoj posao. Casno i posteno. Jednako posteno kao i radnik na masini, u rudniku i sl. Nesrece se desavaju. Nema ga tacno je to, ali jeste za divljenje, nikada se sigurno necemo diviti mladom poginulom narko dileru. Uteha roditeljima nije, svakako ali drugacije verovatno nije ni mogao ni znao. Nego po savesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA