≫ 

Detalji skandala u niškom sudu: Službenica Gordana za 15 godina "izvukla" više od 16 miliona dinara

Gordana R. (62) se od hapšenja nalazi u pritvoru, a tužilaštvo je zatražilo da do daljeg ostane iza rešetaka

  • 26

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Gordane R. (62), službenice računovodstva u Višem sudu zbog pronevere jer je od za poslednjih 15 godina ukrala više od šesnaest miliona dinara.

Gordana je uzimala novac koji su okrivljeni ostavljali kao jemstvo da bi se branili sa slobode, a istina je izašla na videlo kada je jedna stranka zatražila 30.000 evra koji su bili u sudskom depozitu. Interesantno je da za poslednjih 15 godina nijednom nije otišla na godišnji odmor jer bi onaj ko bi je zamenjivao, odmah primetio mahinacije sa novcem.

Kako je utvrđeno tokom istrage, Gordana je proneveru počela sa manjim sumama da bi joj vremenom apetiti porasli.

- Sve je počelo 2004. godine kada je iz jednog predmeta uzela 2.500 dinara. Ubrzo je prisvojila još 1.900, pa 12.000, pa još 90 evra, a zatim su se sume povećavale na 1.285 evra, pa zatim 2.000 evra i tako redom da bi 2009. godine ukrala 30.000 evra. Ustanovljeno je da su na taj način niški sudovi, odnosno budžet Srbije oštećeni za ukupno 16.080.509 dinara – objašnjavaju naši sagovornici iz istrage.

Viši sud u Nišu Foto: Dragana Kocić

Klupko je počelo da se odmotava aprila ove godine kada je čovek koji je položio 30.000 evra kao jemstvo za Nišliju Zorana Đ. kome se sudilo za pokušaj ubistva, zatražio da mu se pare vrate.

- Zoran se 18. januara javio na izdržavanje zatvorske kazne od tri godine pa je njegov jemac zatražio pare kojima je garantovao za njega. Službenica mu je isplatila jemstvo, ali novcem iz drugog predmeta čime se razotkrila s obzirom na to da se novčanicama koje se predaju sudu upisuju serijski brojevi.

Optužila kolege

Gordana nije priznala proneveru, a za nestanak novca je optužila svoje kolege.

- Ona je kazala da im je predavala novac koji su one odnosile u Narodnu banku Srbije, ali da od njih nije uzimala nikakvu priznanicu jer im je verovala. Takođe, navela je da je novac ostavljala u fioci radnog stola koja nije bila zaključana, pa je mogao da ga uzme svako ko je ulazio u kancelariju - kažu naši sagovornici.

Baš na taj način Gordana je objasnila kako je nestalo 30.000 evra položenih za Zoranovo jemstvo.

Novac, Evri, Placanje Foto: Pixabay.com

- Ona je kazala da je spremila 30.000 evra koje je trebao da preuzme Zoranov jemac i da ga je ostavila u fioku radnog stola. Osim tog novca, u fioci se nalazilo 46.000 i 9.000 evra iz dva druga predmeta. Ona je otišla u toalet, a bi kada se vratila navodno je ustanovila da je nestalo 30.000 evra zbog čega je od 46.000 evra iz drugog predmeta, odvojila nedostajući iznos da isplati jemca – navode naši sagovornici.

Uvek bila na poslu

Međutim, tužilaštvo nije prihvatilo njenu odbranu s obzirom na to da je Gordana bila jedina ovlašćena za raspolaganje novcem iz sudskih depozita.

- Ona je jedina imala ključeve od kase, takođe tokom ovog perioda nije išla na godišnji odmor, neprestano je bila u sudskim prostorijama, pa ostale osobe nisu imale nadzor nad novcem koji je priman u depozit suda – navodi VJT.

Gordana se od hapšenja nalazi u pritvoru, a tužilaštvo je zatražilo da do daljnjeg ostane iza rešetaka.

Video: Privedene 2 osobe zbog pronevere 23 miliona dinara

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bruce Lee

    20. decembar 2019 | 22:24

    A ovo je samo obična službenica, zamislite šta rade njuške na visokim položajima.

  • Tiši

    20. decembar 2019 | 20:51

    Ocito je krala za nekog cim su je pustili da toliko dugo petlja. Bas su je pred penziju ulovili. Oce to. Ko zna koliko takvih mafija ima u saci i sta se tu desava.

  • Joka

    20. decembar 2019 | 22:20

    Ma dobice nanogicu ovo je Srbija jos ako ima i clansku nece ni to..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA