≫ 

Može li Malčanski berberin dobiti doživotnu robiju: Evo od čega zavisi koliku kaznu će imati

Može mu se suditi po tri osnova

Ninoslav Jovanović (46), poznatiji kao Malčanski berberin, koji je uhapšen u nedelju (5.1) pred Badnji dan pod sumnjom da je oteo i zlostavljao malu Moniku Karimanović (12) iz Suvog Dola kod Niša, robijaće doživotno u zatvoru ako se utvrdi da ju je silovao.

Sa druge strane, ukoliko se ispostavi da nije bilo te vrste zlostavljanja već protivpravnog lišavanja slobode može mu se izreći kazna do 8, a ako mu se presudi za otmicu, onda će dobiti do 15 godina zatvora.

Njega bi, naime, mogo da stigne izmenjeni Krivični zakonik kojim se od 1. decembra 2019. godine adekvatno kažnjavaju počinioci najsvirepijih zločina, pre svega ubica trudnica i dece.

U Ministarstvu pravde podsećaju da su krivična dela za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta, a među njima je i silovanje sa smrtnim ishodom, bez obzira ko je žrtva, i silovanje deteta bez obzira na ishod.

- Tu su i dela teško ubistvo trudnice ili dece, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnim ishodom, i obljuba nad detetom (kao nemoćnim licem) bez obzira na ishod, obljuba sa detetom, ako je nastupila smrt, obljuba zloupotrebom službenog položaja, ako je nastupila smrt deteta - podsećaju u Ministarstvu pravde.

Video: Ekskluzivno! Ova baka otkrila je Malčanskog berberina, od straha je pala i povredila ruku

Advokat Ivan Simić kaže za Telegraf.rs da hipotetički, ukoliko bi se utvrdilo da je u ovom slučaju nestale devojčice izvršeno krivično delo silovanja, u toj eventualnoj situaciji može se govoriti i o sticaju krivičnih dela.

On na samom početku razgovora za naš portal napominje da u ovoj situaciji, koja je izuzetno uznemirujuća, nezahvalno davati bilo kakav komentar.

- Pre svega mora se poštovati pretpostavka nevinosti jer jedino mesto na kome se moze utvrđivati nečija krivica jeste isključivo sud - podseća Simić i nastavlja:

- Ono što mogu da primetim jeste da je osuđenom svojevremeno izrečena maksimalna kazna ukoliko se radilo o osnovnom obliku krivičnog dela silovanja, ili mu je pak izrečena visoka gotovo i maksimalna kazna ukoliko se radi o nekom od kvalifikovanog oblika ovog krivičnog dela, po tada važećem zakonu. Kazna od 12 godina je ozbiljna zatvorska kazna i pitanje resocijalizacije lica koju odsluži kaznu u ovolikom trajanju je stvar koju nije jednostavno analizirati.

Video: Malčanski berberin viđen u svom selu, u ovoj štali je proveo noć?

- Hipotetički, ukoliko bi se utvrdilo da je i ovom slučaju nestale devojčice izvršeno krivično delo silovanja, i tada se može se govoriti i o sticaju krivičnih dela. Dela učinjena u sticaju sastojala bi se od krivičnog dela silovanje iz člana 178 Krivičnog zakonika za koji je zaprećena kazna zatvora do najmanje 10 godina ili doživotna kazna zatvora iz razloga što je delo učinjeno na štetu lica mlađeg od 14 godina odnosno deteta i iz krivičnog dela Otmica iz člana 134. Ako se uzmu u obzir pravila o sticaju jedinstvena kazna koja može biti utvrđena jeste u maksimalnom trajanju od 20 godina.

Advokat Ivan Simić Foto: Printscreen / Youtube

- Međutim, s obzirom na to da se radi o povratniku vrlo je verovatno da bi pojedinačno izrečene kazne bile blize svom maksimumu odnosno vrlo verovatno čak i kazna doživotnog zatvora za krivično delo Silovanja. U tom slučaju ne važi ograničenje od 20 godina zatvora, već bi jedinstvena izrečena kazna bila kazna doživotnog zatvora.

- Ponavljam da sve ovo govorimo na bazi hipoteza jer senzacionalizam ni na koji način ne sme uticati na bilo čiju pretpostavku nevinosti pa i ovom slučaju, bez obzira što okolnosti pod kojima se sve dešava ne samo da uznemiravaju javnost već nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - kaže Simić.

Jutro posle, u ovoj kuci nađeni monika i malcanski berberin U ovoj kući je pronađena Monika Foto: Telegraf/D.K.

Sa druge strane, ukoliko mu se bude sudilo samo za otmicu, Jovanović može da dobije 15 godina zatvora.

- Ukoliko se utvrdi da devojčica nije silovana, a u zavisnosti od okolnosti utvrđenih u pretkrivičnom postupku, nadležnom javnom tužiocu na raspolaganju će najverovatnije stajati dva krivična dela i to: Otmica iz člana 134 Krivičnog zakonika ili Protivpravno lišenje slobode iz člana 132 KZ. Ukoliko govorimo o otmici, nephodno je postojanje namere otmičara za sticanje neke koristi bilo da se radi materijalnoj ili nematerijalnoj.

- Ukoliko se radi o o protivpravnom lišenju slobode, postojanje takve namere nije nužno. Hipotetički, ukoliko namere za sticanje bilo koje vrste koristi nema onda je posredi krivično delo protivpravno lišenje slobode, a za osnovni oblik ovog krivičnog dela predviđena je kazna do 3 godine zatvora. Zakon, međutim, ne prepoznaje kvalifikovani oblik ovog krivičnog dela ukoliko je učinjeno na štetu deteta, što bi za stručnu javnost trebalo biti posebna tema za razmišljanje - objašnjava Simić:

- Teži oblik ovog krivičnog dela podrazumeva da je protivpravno lišenje slobode učinjeno na svirep način, odnosno da je zdavlje otetog teško narušeno ili da su nastupile druge teške posledice, pa iz okolnosti koje su nam dostupne možemo zaključiti da u slučaju da mu se na teret stavlja ovo krivično delo, radilo bi se o težem obliku dela za koje je predviđena kazna do 8 godina zatvora.

Iako se, prema njegovim rečima, iz pomenutigh razloga ne može govoriti o otmici, ipak nije isključeno da se Jovanović krivično goni baš po tom osnovu.

- U slučaju gonjenja za ovo krivično delo, gotovo je izvesno da se radi o stavu 3 člana 134. koji predstavlja teži takozvani kvalifikovani oblik, predviđena kazna je od 3 do 15 godina zatvora.  Za primenu ovog stava potrebno je ili da je oteto lice držano duže od deset dana ili da je prema njemu postupano na svirep način, ili mu je zdravlje teško narušeno ili, pak, da su nastupile druge teške posledice.

- Sve i da sve prethodno nije slučaj, sama činjenica da je oteta osoba maloletna, predstavlja bitan element dela i daje mogućnost za primenu ovog člana i izricanje kazne u navedenom rasponu od 3 pa do 15 godina. Ponovio bih da su ovo pretpostavke na bazi podataka koje imamo iz sredstava javnog obaveštavanja - objasnio je Simić

Jovanović je uhapšen nedelju dana nakon što je mala Monika pronađena. Podsetimo, ona je pronađena u nedelju, 29.decembra u kući u selu Pasjača. U toj kući sa njom je bio i Malčanski berberin, koji je pobegao kroz prozor, kada je shvatio da su ga otkrili vlasnici kuće.

Moniku je ostavio, a pretpostavlja se da mu je bila teret za dalje bekstvo.

Monika Karimanović, Foto: Facebook/Aleksandra Caka

On je Moniku oteo u petak, 20. decembra 2019. godine kada je krenula u školu oko 7.15 ujutro. Predstavio joj se lažno i namamio je u kola pričom da mu pokaže gde je škola u koju žuri jer u njoj, navodno, radi.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jels

    5. januar 2020 | 17:21

    Nikad ovog otmicara nebih osudila vec bih ga lecila,covek ima od detinstva traume teske koje nosi od oca i majke,bio je vezivan ko pas na lancu ko dete,sisan od strane majke,gladan i odbacen.Sve je to dovelo do stanja u kom je kulminiralo u odrastanju,navuceni strahovi.Zasto bi iso u zatvor dozivotno ej nikog nije ubio niti je Moniki naudio.U zatvor treba ici roditelji koji su mu naneli patnju i bol tokom celog zivota.

  • Др

    5. januar 2020 | 17:36

    Зашто сада разлабати причу! Човек је трћи пут повратник за исто или слично кривично дело и не очекује се, ваљда, његова могућа рехабилитација! Затворити и бацити кључ! Крај приче! Него, повести рачуна, јер је таквих и сличних много у Србији!

  • Lela

    5. januar 2020 | 17:44

    Ne mrsite m..a,dozivotna i kraj price.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA