≫ 

Malčanskom berberinu preti doživotni zatvor: Ovo su odredbe "Tijaninog zakona"

Optužnica će obuhvatiti i silovanje devojčice

  • 14
Malčanski berberin

Foto: Telegraf

Protiv Malčanskog berberina podignuta je krivična prijava, a na teret mu se stavlja da je, ne samo oteo maloletnu M. K. (12) i Suvog Dola kod Niša, već da ju je i silovao, što znači da mu, ukoliko bude osuđen, preti doživotna robija, zahvaljujući Tijaninom zakonu izglasanom prošle godine.

Više javno tužilaštvo u Nišu nakon saslušanja Ninoslava Jovanovića saopštilo je da će istragu protiv njega sprovoditi u pravcu krivičnog dela otmica i silovanja, a nakon onog od 48 sati, određen mu je pritvor do 30 dana.

Maksimalna kazna predviđena za otmicu je 15 godina, a za silovanje dece se prema izmenjenom Krivičnom zakoniku (na snazi od 1. decembra 2019. godine) zaprećena je doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta.

Jovanović je M. K. oteo u petak, 20. decembra 2019. godine kada je krenula u školu oko 7.15 ujutro.  Deset dana tragala je potraga za devojčicom, koja je bila ošišane kose, preplašena, smrznuta i gladna.

Šta nalaže Tijanin zakon

 

Izmenama Krvičnog zakonika se ubicama deteta, počiniocu obljube nad nemoćnim licem, trudnom ženom ili detetom sa smrtnim ishodom predviđa doživotna kazna zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta za starije od 21 godine.

Tijana Jurić, nestala devojčica Bajmok, Subotica

Tijana Jurić, Foto: Facebook/Tijana Juric

Advokat Ivan Simić rekao je ranije za Telegraf.rs da hipotetički, ukoliko bi se utvrdilo da je u ovom slučaju nestale devojčice izvršeno krivično delo silovanja, u toj eventualnoj situaciji može se govoriti i o sticaju krivičnih dela.

- Hipotetički, ukoliko bi se utvrdilo da je i ovom slučaju nestale devojčice izvršeno krivično delo silovanja, i tada se može se govoriti i o sticaju krivičnih dela. Dela učinjena u sticaju sastojala bi se od krivičnog dela silovanje iz člana 178 Krivičnog zakonika za koji je zaprećena kazna zatvora do najmanje 10 godina ili doživotna kazna zatvora iz razloga što je delo učinjeno na štetu lica mlađeg od 14 godina odnosno deteta i iz krivičnog dela Otmica iz člana 134. Ako se uzmu u obzir pravila o sticaju jedinstvena kazna koja može biti utvrđena jeste u maksimalnom trajanju od 20 godina.

Advokat Simić je istakao, s obzirom na to da se radi o povratniku da je vrlo verovatno da bi pojedinačno izrečene kazne bile blize svom maksimumu odnosno vrlo verovatno čak i kazna doživotnog zatvora za krivično delo silovanja.

- U tom slučaju ne važi ograničenje od 20 godina zatvora, već bi jedinstvena izrečena kazna bila kazna doživotnog zatvora. Ponavljam da sve ovo govorimo na bazi hipoteza jer senzacionalizam ni na koji način ne sme uticati na bilo čiju pretpostavku nevinosti pa i ovom slučaju, bez obzira što okolnosti pod kojima se sve dešava ne samo da uznemiravaju javnost već nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - rekao je Simić.

Podsećamo, Odredbe su proširene i na sledeća dela, koja su prethodno kažnjavana zatvorskom kaznom u jednakom trajanju: ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, agresivni rat, terorizam, upotreba smrtonosne naprave, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Ipak, u ovim slučajevima moguć je uslovni otpust nakon 27 godina odslužene zatvorske kazne, a mera traje 10 godina od dana kada je osuđenik pušten iz zatvora, što znači da će, ukoliko prekrši obaveze koje mu je nametnuo sud ili izvrši novo krivično delo u roku od 10 godina, biti vraćen u zatvor - ponovo doživotno.

Zakon je uveden na dugogodišnju inicijativu Fondacije "Tijana Jurić", koju je potpisima podržalo 160.000 građana.

VIDEO: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji

VIDEO: Iznemogao, jedva korača: Ovako je izgledao ulazak Malčanskog berberina u policijsku stanicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. januar 2020 | 21:11

    Svaka cast Igoru Juricu zahvaljujuci njemu njegovoj istrajnosti i snazi ovaj covek nece vise izaci

  • Dusan

    6. januar 2020 | 21:06

    Ako je silovao sto ste ga hapsili...živog ste ga trebali zakopati tu gde ste ga našli...

  • Mlatko Radic

    6. januar 2020 | 20:56

    Doktorima je, kako da kazem, "sugerisano" na jedan uctiv nacin da ne iznose sve detalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA