Niški saobraćajci 7 godina dokazivali da nisu uzeli mito (pare, cigarete, slatkiše). Oslobođeni su

- Zaustavljali su vozače ne da bi od njih uzimali mito, već da bi ih upozorili da sa auto-puta prelaze na magistralni na kome važe druga pravila - naglasio je branilac policajaca

  • 36
Saobracajna policija Foto: Marko Jovanović

Četvorica niških saobraćajnih policajaca, nakon sedmogodišnjeg sudskog postupka, pravosnažno su oslobođeni optužbe da su primali mito od vozača na magistralnom putu Niš – Pirot. Slaviša Dimitrijević, Milan Lazić, Saša Mitrović i Goran Stamenković terećeni su da su tokom novembra 2012. godine u selu Prosek, zaustavljali vozila iako im je to bilo izričito zabranjeno, uzimali od vozača novac, cigarete, slatkiše i voće da im ne bi pisali kazne.

Viši sud ih je februara prošle godine oslobodio optužbe za primanje mita, jer iako je kod njih nađena manja suma novca, nije dokazano da je pribavljena krivičnim delom. Više javno tužilaštvo se žalilo na ovu odluku ali je Apelacioni sud potvrdio i pravosnažno ih oslobodio krivice.

Na policajce je pala sumnja jer je primećeno zaustavljanje, posebno kamiona na ovoj deonici, iako je MUP službenom depešom zabranio da se to čini radi sankcionisanja prekršaja, već je naložio policiji da se stara da se saobraćaj na putu Niš – Pirot odvija bez zastoja. Angažovana je Služba unutrašnje kontrole koja je na osnovu sačinjenih video zapisa podnela prijavu protiv saobraćajaca, ali je sud smatrao da ono što se vidi na snimcima nije dovoljan dokaz da policajci primaju mito.

Svi optuženi su negirali da su zaustavljali vozače da bi im pisali kazne već su isticali da su to činili preventivno, da bi ih upozorili da se na toj deonici završava auto i počinje magistralni put.

Viši sud je smatrao da nema dokaza da je ijedan od policajaca tražio od vozača bilo šta, te da nije dokazano da su novac i cigarete nađene kod saobraćajaca, dobili na ime mita. Na istom stanovištu je bio i Apelacioni sud koji je naveo da „nema materijalnih dokaza, već postoje samo pretpostavke i indicije a na njima se ne može zasnovati presuda, te da je za osudu potrebna potpuna izvesnost o postojanju činjenica koje prestavljaju bitno obeležje krivičnog dela koje se optuženima stavlja na teret“.

Advokat Saša Knežević, jedan od branilaca policajaca, kaže da je ova presuda označila kraj dugogodišnje golgote koju su preživljavali njegovi klijenti.

- Najzad je skinuta ljaga sa njihovih imena, ali su platili visoku cenu. Jedan od njih je imao ozbiljne zdravstvene probleme koji su posledica preživljenog stresa. Dokazano je da nisu uradili ono za šta su optuženi, da nisu radili u

svom nego u opštem interesu. Zaustavljali su vozače ne da bi od njih uzimali mito, već da bi ih upozorili da sa auto-puta prelaze na magistralni na kome važe druga pravila. Saslušani su i vozači od kojih su navodno uzeli novac

koji su potvrdili da od njih nije tražen novac. Ti video snimci koji su navodno bili ključni dokaz tužilaštva u stvari su nama poslužili jer su dokazali da policajci nisu krivi – naglasio je Knežević.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    15. januar 2020 | 17:17

    U Srbiji ti treba min. 7 godina da dokazes da si to ti a ne neko drugi.

  • Rastko

    15. januar 2020 | 18:02

    Po meni krivi su oni koji pod veoma sumnjivim okolnostima imaju svega na pretek.

  • Rastko

    15. januar 2020 | 18:00

    A odakle vozacima sve te navedene potrebstine to nikoga pa ni tuzioca ne interesuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA