Završeno suđenje Pikasu, višestrukom silovatelju iz Novog Sada: Sledi mu maksimalna zatvorska kazna?

Dušan Murgaški osam puta osuđivan za krivična dela sa nasiljem

  • 2

U Višem sudu u Novom Sadu u sredu je završeno suđenje višestruko osuđivanom Dušanu Murgaškom (60) zvanom Pikaso, optuženom da je 8. februara prošle godine teško povredio rođaka Miroslava Sačeka, a dan kasnije u Centru za rehabilitaciju Kliničkog centra Vojvodine, pokušao da ubije Marijanu Čobanski, servirku u toj zdravstvenoj ustanovi. Prvostepena presuda biće objavljena sutra-

Apelujući na sud da optuženom, upornom povratniku u vršnjenju krivičnih dela, izrekne maksimalnu jedinstvenu zatvorsku kaznu, zamenik višeg javnog tužioca (VJT) Jelena Stojković Mustakis je u završnoj reči istakla da je Murgaški do sada osam puta osuđivan za razna krivična dela od čega više puta za ona sa elementima nasilja i da je veći do svog života proveo u zatvoru.

- Kazne očigledno nisu ni najmanje uticale na okrivljenog da prestane sa krivičnim delima, jer je odmah po izlasku iz zatvora sa poslednje, desetogodišnje robije zbog silovanja počinio krivična dela za koja mu se sada sudi - kazala je zamenik VJT, dodajući da ih je počinio za dva meseca što upućuje na zaključak da je okrivljeni kriminogena ličnost sklona konstantom vršenju krivičnih dela.

- Proizilazi zaključak da ne može da se suzdrži od krivičnih dela kada je na slobodi.

Dušan Murgaški -Pikaso Printskin: RTB

U tom svetlu, kako je dodala u završnoj reči, moglo bi se postaviti pitanje koja bi kazna uopšte bila primerena za ovakvu ličnost, a naročito uz činjenicu da očigledno predstavlja konkretnu opasnost za druge koji ne moraju biti sa njim u kontaktu ili komunikaciji da bi postali potencijalne žrtve.

Prema optužnici, Murgaški, koji je iz zatvora izašao 30. novembra 2018. godine, 9. februara 2019. napao je Sačeka sa kojim je prethodno pio alkohol, udarao ga kleštima "papagajkama", rukama i nogama, i pretio da će ga ubiti. Sutradan je posle trežnjenja u Urgentnom centru, sa 1,15 promila alkohola u krvi, nožem nasrnuo na servirku. Ženu je uhvatio za kosu i zamahnuo nožem da je ubode u vrat. Pokušavajući da se odbrani od napadača, servirka se rvala sa njim, pa su se zajedno skotrljali niz stepenice.

Naneo joj je posekotine po rukama i šakama. Ona je dozivala pomoć, a on se sakrio u lift za transport hrane gde je i pronađen.

Sudija, sudski čekić Foto: Profimedia/Caia Image

Opovrgavajući nalaz i mišljenje veštaka neuropsihijatra da bi Pikaso posle popijene dve litre alkohola, litre piva i šest "bensedina", bio u komatoznom stanju, Murgaški je tražio da bude podvrgnut eksperimentu.

- Garantujem sto odsto da sam popio tu količnu alkohola i lekova - ubeđivao je Murgaški sudiju, dodajući da mogu da se klade u šta god hoće i dodap:

- Spreman sam da se podvrgnem eksperimentu da bih to dokazao.

Murgaški je u zatvoru proveo 10 godina zbog silovanja sredovečne Novosađanke L. D. To zlodelo uradio je svega mesec dana nakon što je odležao 10 godina isto zbog silovanja tada četrnaestogodišnje učenice koje se desilo 1998. godine. Murgaški je prvu žrtvu silovao početkom 90-ih i zbog toga je u zatvoru proveo pet godina.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA