≫ 

Najmlađi dileri u Srbiji: Krupne "zverke" koriste decu za uličnu prodaju droge, razlog je očigledan

Maloletnim licima se uglavnom i za posedovanje čak i veće količine narkotika uglavnom dosuđuju samo kazne pojačanog roditeljskog nadzora

  • 14

Da "krupni" narko dileri zloupotrebljavaju maloletnike i decu za prodaju opojnih droga još jednom je potvrdila jučerašnja vest da je maloletnik star 16 godina uhapšen nakon što ga je policija zatekla prilikom iskopavanja 34 kesice sa heroinom u okolini Šeste beogradske gimnazije.

Policija je daljim operativnim radom, između cigala ograde vrtića "Duga" na Zvezdari, pronašla još jednu kesicu sa ovim narkotikom, za koju se sumnja da ju je maloletnik sakrio. Tom prilikom uhapšena su tri mladića, ali je najmlađi član ove grupe preuzeo odgovornost za sve.

Ipak, ovo nije izolovan slučaj u Srbiji o kojem prvi put slušamo.

Slučaj možda najmlađeg maloletnog dilera u Srbiji zabeležen je 2013. godine u Novom Sadu. Kod dečaka starog svega 13 godina novosadska policija pronašla je marihuanu spremnu za prodaju. Kod dečaka je, kako su tada pisali mediji, pronađeno 29 kesica marihuane.

Maloletnici koji diluju drogu Foto: Shutterstock

Dečak nije priveden, jer je mlađi od 14 godina. Njima se, kako se navodi u Krivičnom zakoniku, ne mogu izricati krivične sankcije, ukoliko u vreme kada je delo učinjeno nisu navršili 14 godina. Upravo su blaže odredbe Krivičnog zakonika jedan od glavnih razloga zbog kojih dileri angažuju decu da rade za njih i daju im male sume novca.

Kazna - pojačan roditeljski nadzor

Naime, prema Zakonu o maloletničkim učiniocima krivičnih dela, maloletnicima mogu da se izreknu tri vrste sankcija: vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene članom 79. Krivičnog zakonika, osim zabrane vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti.

Tako im se uglavnom i za posedovanje čak i veće količine narkotika uglavnom dosuđuju samo kazne pojačanog roditeljskog nadzora (što spada u jednu od vaspitnih mera), upućivanje u vaspitnu ustanovu ili veoma retko maloletničkog zatvora.

Kako se navodi u Zakonu, starijem maloletniku (od 16 do 18 godina) koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora teža od pet godina, može se izreći kazna maloletničkog zatvora ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru. U tom slučaju, maloletnički zatvor ne može da bude kraći od 6 meseci ni duži od 5 godina.

Osnovci diluju heroin

Tako je policija je 2017. godine u Beogradu kod dva mladića starosti 15 godina pronašla čak 50 paketića heroina za prodaju.

Heroin je zaplenjen kod tinejdžera P. D. (15) i njegovog vršnjaka i druga M. N., a policija ih je zatekla na primopredaji droge na okretnici autobusa 35 u blizini groblja Lešće u Beogradu.

Dve godine ranije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu lišili su slobode maloletnika kod koga je nađeno 13 paketića heroina.

Kako je saopštio MUP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom osumnjičeni je u prisustvu zakonskog zastupnika saslušan zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Mediji su preneli i da je maja 2018. kod tinejdžerke (17) policija pronašla 20 paketića čistog heroina i 20.000 dinara. Narkotici  su nađeni kod devojke dok je prolazila pored beogradskog Zoološkog vrta.

Stefanović: Cilj je skloniti drogu s ulica

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je cilj tog ministarstva da drogu skloni sa ulica širom Srbije i posebno istakao da krupni narko dileri zloupotrebljavaju maloletnike i decu za uličnu prodaju narkotika, jer su, kako kaže, shvatili da se u domaćem sudskom sistemu blaže kažnjavaju.

- Da bismo bili sigurna zemlja, policija i tužilaštvo moraju da rade svoj posao i da se policiji da mogućnost da bude oštrija nego danas - naveo je ministar.

Policija, naveo je, hapsi i sklanja ulične dilere, ali i najkrupnije organizatore trgovine drogom, a droga koja stiže iz Južne Amerike u Evropu je glavni izvor novca organizovanog kriminala, kaže Stefanović.

Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Satanak radne grupa za saradnju sa OEBS -om Stefanović: Cilj je skloniti drogu s ulica, Foto: VLADA SRBIJE

Navodi da je na početku svog mandata jasno stavio do znanja pojedincima iz MUP-a da nema opravdanja za druženje sa narko dilerima.

- Ne može neko ko pre podne čuva građane, da popodne obezbeđuje narko dilere. Mi smo mnogo toga pročistili u policiji u odnosu na pre šest, sedam, osam godina. Policiji je sada mnogo bolje - naveo je on za TV Pink.

Bilo je slučajeva, navodi, da pojedinci odaju podatke kriminalcima i da ih onda tužilaštvo i sudovi ne gone. Stefanović kaže da je najlakše reći "nema dovoljno dokaza", ali da uz više motivacije, borbe i primene svih dokaznih radnji može da se "sklopi slučaj" i da se kriminalci procesuiraju.

Video: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlatko Radic

    24. januar 2020 | 20:33

    U Brazilu postoji specijalna policijska jedinica BOPE koja lovi i likvidira dilere droge.Nema uhapsenih. Onaj covek u Hrvatskoj sto je ubio trojicu dilera je pokazao kako se sa njima razgovara.

  • Nenad

    24. januar 2020 | 20:33

    Smesno, ni policija ni sudstvo ne smeju ni da pipnu narko sefove. Zna se u kojim foteljama oni sede... Ministri se menjaju oni ostaju.

  • Mlatko Radic

    24. januar 2020 | 20:24

    Kao na Filipinima ili u Brazilu treba - ubijati dilere droge prvom prilikom bez obzira na uzrast i pol.Nema vajde u Srbiji od policije a tek od sudstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA