Veran Matić dobio odštetu zbog uvrede: Goran Kozić proglašen krivim, mora da plati 150.000 dinara

Bivši direktor B92 zadovoljan presudom

  • 0
goran kozić i veran matić

Printskrin: Youtube/TVKopernikus, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Presuda Prvog osnovnog suda kojom je bi bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista "Ilustrovana politika" Goran Kozić proglašen krivim za uvredu bivšeg direktora TV B92 Verana Matićapotvrđena je i u Višem sudu u Beogradu.

Kozić je prošle godine kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Postupak je vođen po privatnoj tužbi Verana Matića zbog navoda u tekstu "Verane, Verane, MAMOGRAFU jedan". Tekst je objavljen u listu u decembru 2018. godine "Ilustrovana politika".

Kozić se žalio na prvostepenu presudu. Međutim, Viši sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu.

Goran Kozic

Goran Kozić Printskrin: Youtube/TVKopernikus

- Odluku suda kojom je pravosnažno potvrđena presuda Goranu Koziću, smatram ohrabrenjem da se u svim slučajevima traži pravda za uvredu, govor mržnje, pretnje i sve druge pojave koje su postala svakodnevica kada je reč o novinarskoj profesiji. U nekoliko tekstova "Ilustrovane politike" u decembru 2018. godine, načinjen je niz povreda kodeksa novinara i prekršaja, koji su predstavljali direktni povratak u retoriku devedesetih godina.

Veran Matić

Veran Matić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o suočavanju sa nekažnjivošću, uvredljivim govorom i govorom mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju i zastupanju interesa profesije, kao i prema istraživanju nasilja prema novinarima i nerazjašnjenim ubistvima novinara - rekao je ovim povodom Veran Matić.

(Telegraf.rs/ Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA