Sutra saslušanje Poledice i odluka o pritvoru državnog sekretara

Odluku o pritvoru doneće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda

  • 1
Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevine, hapšenje Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Državni sekretar u ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Miodrag Poledica sutra će biti saslušan povodom zahteva tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Odluku o pritvoru doneće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda.

Poledica i još četiri osumnjičena uhapšeni su u ponedeljak, a u ovom slučaju je osumnjičen i v. d. direktor "Infrastrukture železnica Srbije" Miroljub Jevtić koji se već nalazi u pritvoru od hapšenja 10. januara, jer je protiv njega još jedna istraga u toku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije danas je nakon saslušanja pokrenulo istragu protiv šest osumnjičenih u vezi sa zloupotrebama javnih nabavki, među kojima su Poledica i Jevtić, i predložilo sudu da odredi pritvor za Poledicu i ostale osumnjičene.

Takođe je pokrenulo istragu protiv Miroljuba Jevtića, Branimira Alimpića, Zorana Stanojevića, Mirka Međa, Predraga Ćurčića i Miodraga Poledicu, jer postoji osnovana sumnja da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi s javnom nabavkom u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. godine.

Jevtiću, Alimpiću i Churčiću stavlja se na teret da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se Poledica tereti da im je u tome pomogao.

Međo i Stanojević se terete za po jedno produženo krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Stojanović je direktor privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP, a Međo direktor firme "Ingrap Omni".

Alimpić i Ćurčić su zaposleni u preduzeću Infrastruture železnice.

Mediji su preneli da se Poledica i ostali sumnjiče u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.

Sumnja se da je Poledica zajedno sa Jevtićem, Alimpićem i Ćurčićem pomagao da u postupcima javne nabavke bude favorizovano preduzeće ZGOP.

Međo se sumnjiči da je davao "uslužne ponude" kojima je obezbeđivana izvesnost da ZGOP dobije poslove na tenderima.

Jevtić je uhapšen 10. januara zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra. On je od tada u pritvoru, dok se ostala trojica osumnjičenih u tom slučaju brane sa slobode.

Tužilaštvo je nakon toga saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da se sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA