Nižu se napadi na službena lica: Nasilnicima preti do 12 godina robije, a medicinari su bez zaštite

Status službenog lica tražili su mnogi - zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...

  • 26
Pretnja, policija Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Pixabay

Za manje od mesec dana u Srbiji desilo se nekoliko napada na službena lica. Poslednji u nizu desio se danas na auto-putu Beograd - Vrčin, kada su napadnuta dvojica saobraćajnih policajaca, a osumnjičeni za napad je uhapšen. Kako je predviđeno izmenama Krivičnog zakonika za svaki napad na policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora, počev sa 1. decembrom 2019. godine, kažnjava se sa najmanje godinu, a najviše sa 12 godina zatvorske kazne.

Prethodno, 12. februara muškarac iz Vladičinog Hana (47) uhapšen je zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. On je, kako smo već prenosili, pretio i fizički napao policijske službenike iz PU Vranje.

Krajem januara, desila se filmska potera za E. B. (28) u Novom Pazaru, koji vozeći automobil BMW udario i lakše povredio policajca koji je pokušao da ga zaustavi. Mladić je utom uhapšen i zadrđan tokom 48 sati, nakon čega je pušten - i nakon čega je pobegao.

Kuriozitet je da je Tužilaštvo tražilo da pritvor bude produžen do 30 dana, kako E. B. ne bi pobegao, ali ga je Osnovni sud pustio na slobodu nakon isteka predviđenih 48 sati. Nakon žalbe, veće Osnovnog suda je odredilo pritvor do 30 dana, ali je za to vreme E. B. već bio pobegao.

Još jedan slučaj napada na lice u vršenju svoje službene dužnosti desio se 14. februara kada su trojica pijanaca napala lekara iz Bujanovca. Jedan od njih je, prema svedočenju napadnutog radnika, pocepao uput, bacio mu ga u lice i "krenuo da ga udari". Ujedno je lupao pesnicom o sto, psovao i vređao ga.

Prema navodima, ta trojica su odgovorni za lomljenje staklenih vrata u Hitnoj, usled čega su se ostali pacijenti razbežali.

Ipak, ovo lice napadnuto u vršenju svoje dužnosti nema status službenog lica za napad koji bi napadača mogao koštati slobode u trajanju od jedne do 12 godina.

Kako smo ranije pisali, status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...

U Ministarstvu pravde kažu da je Radna grupa za izmene KZ u stalnom zasedanju i da će sve pristigle predloge razmotriti. Ipak, dodaju i da zakon precizira ko su službena lica: ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ili postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji i posrednici u arbitraži, vojna lica...

Nove kazne

Za napad na službeno lice ili pretnju sada možete dobiti od 3 meseca do 3 godine zatvora, a od 1. decembra minimalna kazna biće jednu, a maksimalna pet godina zatvora.

Ukoliko napadač još i povredi službenika, dobiće od 2 do 8 godina zatvora za lake povrede, i čak 3 do 12 godina za teške povrede.

Video: Pripadnik Žandarmerije napao osoblje Hitne pomoći u Kraljevu

(B.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🍌

    17. februar 2020 | 21:26

    'Nasilnicima preti 12 godina robije' Zasto se ne napise da su u vecini slucajeva plavci ti koji su nasilni a ne gradjani.. kad probas da se odbranis odma si Nasilnik..

  • Bole 1

    17. februar 2020 | 22:07

    Jer su i izvsitelji to jes zelenasi isto sluzbeno lice ili lopovi kako se oni vode.

  • Iggy

    17. februar 2020 | 21:20

    I prodavacica da dobije status sluzbenog lica,i ona bi napadnuta,koliko se secam?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA