Stručnjaci o policajki, ubici porodice: Treba ih proveravati, bolesnima oduzeti oružje, suspendovati

Iako je šef kosovske policije Rašit Kalaj pre nekoliko dana saopštio da oko 100 kosovskih policijskih službenika ima zdravstvene probleme, uključujući i one sa psihičkim problemima, potpredsednik policijske unije Kosova Bajram Tašoli rekao je da postoje neki policajci koji imaju psihičke probleme, ali nije naveo nijedan broj

  • 4
Valdete Bllaca, Valjdete Blaca

Foto: Facebook

Dan nakon što je policajka Valjdete Blaca iz Gnjilana ubila roditelje i dvojicu braće, pa izvršila samoubistvo, policija tzv. Kosova potvrdila je da je Blaca imala mentalnih problema, piše Gazeta ekspres.

Stručnjak za sigurnost Nuredin Ibiši kaže za "Economics Online" da, iako su policajci izloženi riziku, oni takođe mogu i da predstavljaju rizik ako imaju psihičke probleme.

- Dakle, nije samo da su policajci izloženi stalnoj opasnosti po njihov život, telo i zdravlje zbog nas, već istovremono mogu da predstavljaju rizik ako nemaju dobro mentalno stanje, bilo da su u stresu, šoku, anksioznosti ili drugoj mentalnoj situaciji - rekao je.

Prema njegovim rečima, policijske službenike trebalo bi konstantno proveravati.

Umrlica porodica Blaca

Policajka ubila roditelje i dvojicu braće Foto: Privatna arhiva

- Nije dovoljno samo prilikom prijema policajaca da oni idu kod psihologa, prolaze psihološka i druga testiranja, već moraju da budu pod kontrolom i tokom službe - rekao je.

Ibiši je istakao da policajce, kod kojih postoje dokazi o psihičkim problemima, treba odmah suspendovati i oduzeti im oružje.

- Ne postoji opravdanje, trebalo bi odmah da budu suspendovan i ne bi trebalo da imaju oružje - dodao je on.

Iako je šef kosovske policije Rašit Kalaj pre nekoliko dana saopštio da oko 100 kosovskih policijskih službenika ima zdravstvene probleme, uključujući i one sa psihičkim problemima, potpredsednik policijske unije Kosova Bajram Tašoli rekao je da postoje neki policajci koji imaju psihičke probleme, ali nije naveo nijedan broj.

Međutim, Tašoli je rekao da te osobe ne predstavljaju opasnost po društvo, sve dok lekar to ne potvrdi.

- Ne postoji tačan broj, ne mogu da kažem da ima 10 ili 20 ljudi. Oni su deo našeg društva. Važno je da kada lekar pretpostavi da ne sme da nosi oružje, isto ne sme da mu bude dozvoljeno - rekao je on.

Valdete Bllaca, Valjdete Blaca

Foto: Facebook

Prema Tašoliju, policajce koji imaju psihičke probleme lečio je medicinski tim koji je kasnije utvrdio da moraju da menjaju posao i ne smeju da nose pištolj.

- Što se tiče psihički bolesnih policajaca, lečio ih je naš zdravstveni tim i drugi, i utvrdili su da moraju da menjaju posao, da ne smeju da nose uniforme i oružje. Doktor uvek daje poslednju reč, kao i da li može da se izleči - rekao je.

Iz kosovske policijske kancelarije za informacije kažu da ima oko 120 policajaca sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući uniformisano i civilno osoblje.

Prema policiji, postoji oko 20 zvaničnika kojima zbog psiholoških problema nije dozvoljeno da nose službeno oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale Lo

    22. februar 2020 | 14:24

    Suspendovati ? Covek ako je bolestan trebalo bi da ide u penzinu ne na ulicu...

  • KALIMERA

    22. februar 2020 | 18:09

    Gde je zivela i radila nije ni cudo. Svi oni imaju psihicke probleme

  • Bisenija

    23. februar 2020 | 07:59

    Sve je naopako! U policiju bez policijske skole i detaljnog pregleda? Vratite se u vreme SFRJ i pogledajte kako se postaje policajac! Zasto je otvoren DZ u Durmitorskoj? Armiraci betona sa kursom ili srednjim skolama sa nedovoljnim uspehom, neadekvatnim lekarskim pregledom i kursom,zavrsavaju u policijskim uniformama i oruzjem u ruci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA