≫ 

Podignuta optužnica protiv ikonopisca za ubistvo starice: Sumnja se da ju je 26 puta ubo nožem

- Iz ranca je izvadio nož čije je sečivo dugo 21 centimetar i čekić, i žrtvi naneo 26 ubodnih rana po glavi, licu, grudnom košu, leđima i vratu, a zatim je udario čekićem po leđima i vratu, nakon čega je tukao pesnicom i stopalima - navelo je tužilaštvo

  • 2
Vladan Grahovac, ubistvo, Niš, Jelica Tatarovski Vladan G. Foto: Facebook

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za teško ubistvo protiv Vladana Grahovca (27) iz Raške kojom ga tereti da je 31. avgusta prošle godine u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića ubio, a zatim opljačkao Jelicu Tartarovski (82).

Kako je ustanovljeno tokom istrage, starici koja je živela sama, naneo je 26 ubodnih rana nožem, a zatim je još osam puta udario čekićem. Tužilaštvo tvrdi da je motiv stravičnog ubistva koristoljublje jer je Grahovac nakon zločina izvršio premetačinu i ukrao 760 evra.

Prema navodima optužnice, Vladan je oko 22 sata zakucao došao do njenog stana na petom spratu zgrade i pokucao, a kada mu je otvorila, rukama je odgurnuo vrata usled čega je Jelica pala na pod hodnika.

- Iz ranca je izvadio nož čije je sečivo dugo 21 centimetar i čekić, i žrtvi naneo 26 ubodnih rana po glavi, licu, grudnom košu, leđima i vratu, a zatim je udario čekićem po leđima i vratu, nakon čega je tukao pesnicom i stopalima. Smrt je nastupila usled uboda u desnu stranu grudnog koša jer je došlo do presecanja plućne arterije i aorte. Povrede joj je nanosio u periodu ne manjem od petnaest minuta čime joj je naneo bolove i patnje velikog intenziteta, zbog čega je napad okvalifikovan kao teško ubistvo – navelo je tužilaštvo.

Grahovac nije slučajno došao u Niš jer je u zgradi u kojoj je Jelica živela bio podstanar dok je studirao stomatologiju i znao je da živi sama. Nakon svirepog zločina je pobegao u Beograd gde ga je policija pronašla u iznajmljenom stanu. Baš iz tog razloga tužilaštvo je zatražilo da mu se produži pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 4. septembra prošle godine.

- Postoji opasnost od bekstva je optuženi nema prebivalište ni boravište na području Niša već u Raškoj, a nakon izvršenog dela boravio je u Beogradu na neprijavljenoj adresi. Takođe, osnov za produženje pritvora je kazna od preko deset godina koja je propisana za teško ubistvo kao i uznemirenje javnosti koje je ovaj zločin izazvao a koje bi moglo ugroziti nesmetano vođenje postupka - navodi tužilaštvo.

Vladan Grahovac, ubio babu Vladan Grahovac/ Foto: Facebook

Grahovac se pred tužilaštvom branio ćutanjem, ali je policija obezbedila dovoljno dokaza koji ga terete za Jeličino ubistvo. Osim otisaka prstiju i bioloških tragova na mestu zločina, policija je pribavila snimke video nadzora iz Kliničkog centra u Nišu gde je dan nakon zločina zatražio zdravstvenu pomoć jer se posekao dok je ubijao staricu.

Takođe, ubicu su odale i nadzorne kamere sa ulaza stambene zgrade koje su pokazale da je više puta ulazio i izlazio jer se, kako je kasnije ustanovljeno, vraćao na mesto zločina da bi uklonio tragove.

Na mestu ubistva pronađen je i nož kojim je Jelica ubijena, a u stanu u Beogradu i novac koji je od nje ukrao. Psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da je Vladan u momentu izršenja zločina bio uračunljiv te da je bio svestan svoga dela i posledica koje će nastupiti.

Niš, ubistvo Zgrada u kojoj se ubistvo dogodilo/ Foto: Dragana Kocić

Grahovac se bavio ikonopisom i na svom Fejsbuk profilu objavljivao je fotografije svojih radova. Živeo je na relaciji Raška - Beograd, a njegovi poznanici kažu da je bio nestabilan, te da je pokušavao samoubistvo. Nije ranije osuđivan, ali se pred Osnovnim sudom u Raškoj protiv njega vodi postupak zbog teške krađe.

Ukoliko bude osuđen, Grahovcu preti maksimalna kazna do 40 godina zatvora jer je delo počinio pre 1. decembra otkada je u Krivični zakonik uvedena doživotna robija za izvršioce najtežih krivičnih dela.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zex

    25. februar 2020 | 17:35

    Dozivotna kazna je malo za takve ljude. Jos ikonopisac. Danas svaka bagra izobrazava ikone...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA